Στείρωση κατοικίδιων ζώων : από την κτηνίατρο Μαρκέλλα Χασιώτη

Τι είναι η Στείρωση Κατοικίδιων;


H Στείρωση Κατοικίδιων (ωοθυκηστερεκτομή και ορχεκτομή) αποτελεί μία υπεύθυνη και σωστή απόφαση για κάθε ζώο. Εφαρμόζεται τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά σκυλιά και γατιά. Στη στείρωση, αφαιρούμε τη μήτρα και τις ωοθήκες στα θηλυκά ζώα και τους όρχεις στα αρσενικά ζώα, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα αναπαραγωγής. H στείρωση αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για ένα κτηνιατρείο.

Διενεργείται κάτω από γενική αναισθησία, κάτι που εξασφαλίζει την πλήρη αναλγησία του ζώου. Η ανάρρωση του ζώου είναι εύκολη και γρήγορη. Tο ζώο μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια μέρα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την Στείρωση Κατοικίδιων;


Καταλληλότερη εποχή για στείρωση είναι σίγουρα μετά την ηλικία των 6-8 μηνών για να έχει εμφανιστεί η ήβη και 2 μήνες μετά τον οίστρο (στα θηλυκά).

Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η Στείρωση των Κατοικίδιων;


Αρχικά, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα ζώα ζευγαρώνουν από ένστικτο και δεν ερωτεύονται, όπως οι άνθρωποι.

Σε ένα ζώο, που δεν έχει στειρωθεί και δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ, συσσωρεύονται ορμόνες στον οργανισμό (ανικανοποίητοι οίστροι), οι οποίες δεν «εκτονώνονται». Έτσι, η συμπεριφορά του ζώου επηρεάζεται αρνητικά και τα ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών σε μετέπειτα ηλικιακά στάδια.

Στείρωση Κατοικίδιων – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της στείρωσης;

Η στείρωση τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ζώα συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Αποτελεί με τον τρόπο αυτό το κύριο μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Τι πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης όταν παραλάβει το ζώο του μετά τη Στείρωση Κατοικίδιων;


Μετά το τέλος του χειρουργείου της στείρωσης και αφού περάσουν αρκετές ώρες και το ζώο έχει συνέλθει από την αναισθησία και έχει ανανήψει πλήρως, ο κτηνίατρος έχει υποχρέωση να παραδώσει το ζώο στον ιδιοκτήτη φορώντας του ένα ειδικό κολάρο, που είναι σαν χωνί και λέγεται κολάρο Ελισάβετ και αφού τοποθετήσει στο ζώο μία γαζούλα και έναν ειδικό επίδεσμο στην κοιλιά γύρω από την τομή του ζώου.

Όταν ένα ζώο επιστρέφει στο σπίτι μετά τη στείρωση-ειδικά την πρώτη μέρα-είναι λογικό να είναι κάπως νωθρό-μπορεί να μη θέλει να φάει, να μην έχει πολλή όρεξη, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι το ζώο έχει υποβληθεί σε ένα χειρουργείο. Καλό είναι ο ιδιοκτήτης να προσέχει για μία μέρα το ζώο του και να το κρατήσει λιγάκι πιο περιορισμένο μέχρι να συνέλθει πλήρως.


Την επόμενη μέρα της στείρωσης το ζώο μπορεί να επιστρέψει κανονικά σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, τις περισσότερες φορές ο κτηνίατρος έχει «καλύψει» το ζώο με αντιβιώσεις και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κι έτσι ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να χορηγήσει άλλα φάρμακα στο σπίτι.

Πολύ σημαντικό είναι να διατηρήσει το κολάρο Ελισάβετ φορεμένο στο ζώο, προκειμένου αυτό να μην «πειράξει» την τομή του για όσο περισσότερες μέρες γίνεται. Το κολάρο αυτό μπορεί να φανεί ενοχλητικό για το ζωάκι τις πρώτες μέρες και να το δυσκολέψει λίγο στην πρόσληψη τροφής και νερού, όμως σταδιακά όλα τα συνηθίζουν και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι γύρω από την τομή να διατηρήσει και εάν μπορεί να ανανεώνει κάπου κάπου τη γαζούλα και τον ελαστικό επίδεσμο, που έχει αρχικά τοποθετήσει ο κτηνίατρος-ειδικά εάν το ζώο βγαίνει έξω από το σπίτι για να αποφευχθεί επιμόλυνση της τομής.

Τέλος, καλό είναι να φάει αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας του χειρουργείου ή και την επόμενη μέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχει συνέλθει από την αναισθησία και ότι είναι σε θέση να καταπιεί επαρκώς την τροφή. Αρχικά, για τις 2-3 πρώτες μέρες, η τροφή του περιλαμβάνει ειδική κλινική δίαιτα που μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προμηθευτεί για το –υπό ανάρρωση- ζώο του και είναι καλό να την τρώνε μετά το χειρουργείο και σταδιακά να αντικαθίσταται με ξηρά τροφή ειδική για στειρωμένα ζώα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος. Κυκλοφορούν πολλές από αυτές στο εμπόριο και ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να συμβουλευτεί τον κτηνίατρό του για την επιλογή της.

Τι να περιμένετε μετά τη στείρωση του ζώου;


Κάποιοι εύλογα θα σκεφτούν ότι ενδέχεται το ζωάκι να παχύνει μετά τη στείρωση. Αυτό δικαιολογείται, αφού μειώνονται οι ορμές, άρα και η περιπλάνηση και η κίνηση, οπότε κάθε στειρωμένο ζώο εκ των πραγμάτων κινείται λιγότερο.

Επιπλέον, μετά τη στείρωση ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Αν όμως φροντίζουμε το ζώο μας να κινείται τακτικά (συχνές βόλτες, για τους σκύλους, παιχνίδι για τις γάτες) και του δίνουμε τροφή ειδική για στειρωμένα ζώα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για την αύξηση του βάρους. Η άσκηση είναι απαραίτητη και χρήσιμη για όλα τα ζώα. Ένα ζώο δεν κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο, εάν ασκείται καθημερινά και εάν διατρέφεται σωστά.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια ούρων στα στειρωμένα ζώα, όμως δεν είναι συχνό και επιπλέον είναι αντιμετωπίσιμο. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη που προκύπτουν από τη στείρωση είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά από τις τυχόν παρενέργειες, που μπορεί να εμφανιστούν.

Η στείρωση αποτελεί μία επέμβαση πρόληψης, που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ιδιοκτήτης για το ζώο του. Η απόφαση είναι δική σας!