Γεωργία Κοτρώνη: Ο ατέρμονος αγώνας της προσφοράς

H Γεωργία-Κοτρώνη Μπαλοδήμου, είναι Οδοντίατρος- Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Τρικκαίων.

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Προέρχομαι από οικογένεια που ασχολείται με τα κοινά επί πολλά χρόνια.

Ο σύζυγος- Γιώργος Μπαλοδήμος- εκλεγόταν από τους πρώτους επί επτά συνεχόμενες τετραετίες. Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο αδερφός- Ντίνος Κοτρώνης-συνδικαλιστής από τα μαθητικά του χρόνια,Νομαρχιακός σύμβουλος, Αντινομάρχης και υποψήφιος Βουλευτής.

Μία ζωή λοιπόν θυμάμαι ένα περιβάλλον γεμάτο εκλογικές διαδικασίες, ψηφοδέλτια, συγκινήσεις και προσφορά στα κοινά.

Ποια η θέση της προσφοράς και του κοινωνικού έργου στη ζωή σας;

Θεωρώ ότι η προσφορά και το κοινωνικό έργο δίνουν νόημα και πληρότητα στη ζωή μας.

Αυτό προσπαθούσα πάντα να κάνω πράξη με την παρουσία και συμμετοχή μου σε φιλανθρωπικούς, μορφωτικούς συλλόγους και σωματεία.

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπο του ένα πολιτικό πρόσωπο;

Πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Να ασκεί πολιτική με σκοπό να βοηθήσει τους συμπολίτες του και όχι για οικονομικό όφελος ή φήμη.

Να είναι οργανωτικός, δίκαιος και να διαθέτει ορθή κρίση στη λήψη αποφάσεων. Να μπορεί να εμπνέει και να ξέρει να ακούει και να προσαρμόζεται.

Να είναι χρήσιμος όχι ευχάριστος, γιατί οι αποφάσεις του επηρεάζουν τους άλλους.

Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες, συνθήκες που κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί λίγο καιρό πριν. Πόσο εύκολο ήταν το δικό σας έργο ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και τι περιλάμβανε αυτό;

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και εγρήγορση και σε ομαλές συνθήκες και σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών .Κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης και τα καταφέραμε άψογα. Οι κοινωνικές Δομές του Δήμου είναι στελεχωμένες από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και ανταποκρίθηκαν άμεσα και οργανωμένα.

Οι δράσεις μας ήταν και είναι πολλές και απευθύνονται σε συνανθρώπους μας που για κάποιο λόγο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Επιγραμματικά σας αναφέρω:

Την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού μοιράζαμε την επισιτιστική βοήθεια του προγράμματος ΤΕΒΑ σε 2700 ωφελούμενους με οργανωμένα συνεργεία πόρτα-πόρτα, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην εκτεθεί σε κίνδυνο.

Με το Βοήθεια στο Σπίτι και τη γραμμή εξυπηρέτησης του Πολίτη-το γνωστό 20000- στήσαμε δίκτυο συμπαράστασης και κάθε είδους βοήθεια σε άτομα ηλικιωμένα, μοναχικά ,άπορα και με προβλήματα υγείας και μετακίνησης.

Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι,διοικητικοί,Κοινωνικό Εστιατόριο,Κοινωνικό φαρμακείο,Κοινωνικό παντοπωλείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων,Κέντρο Κοινότητας,Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,εργαζόμενοι από Δομές μας σε αναστολή ήταν καθημερινά εκεί που οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες χρειάζονταν υποστήριξη.

Βρεθήκαμε από το πρώτο βράδυ δίπλα στους σεισμοπαθείς του Δαμασίου ανοίγοντας το Κοινωνικό φαρμακείο για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους,λόγω της έκτακτης αναχώρησης από τις κατοικίες τους και τη Δομή Αστέγων για το πλύσιμο των ρούχων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη.

Συστάθηκαν αμέσως ομάδες υποστήριξης από ψυχολόγους,κοινωνικούς λειτουργούς,νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες,που ανέλαβαν το έργο της στήριξης και συμπαράστασης των πληγέντων,στα τέσσερα ξενοδοχεία της πόλης μας, όπου φιλοξενήθηκαν.

Συμμετέχουμε με την εξαιρετική μας δομή Βοήθεια στο Σπίτι στην μεγάλη Εθνική προσπάθεια του Εμβολιασμού του πληθυσμού, μεταφέροντας ηλικιωμένους και άτομα μοναχικά ή με κινητικά προβλήματα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως καταλαβαίνετε τα εύσημα ανήκουν σε όλους τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Μέριμνας και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Όπως επίσης και το Δήμαρχο Τρικκαίων που είναι δίπλα μας σε όλες μας τις προσπάθειες.

Σε τοπικό επίπεδο ποια εικόνα έχετε για την σχέση των Τρικαλινών με την προσφορά και γενικότερα την αλληλεγγύη;

Οι Τρικαλινοί δημότες, μπορώ να πω με βεβαιότητα ,είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Επανειλημμένα έχουμε δεχθεί δωρεές και προσφορές και από τοπικές επιχειρήσεις αλλά και από ιδιώτες.

Θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω που πάντα ανταποκρίνονται.

Ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;

Να έχει ψυχική δύναμη, όραμα, διάθεση για προσφορά και να είναι προετοιμασμένος να θυσιάσει χρόνο από την προσωπική , οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή.

Οι σπουδές σας έχουν να κάνουν με τον χώρο της ιατρικής και πιο συγκεκριμένα το κλάδο της οδοντιατρικής. Ασχολείστε με το επάγγελμα αυτό;

Ποτέ δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με το επάγγελμα μου. Μετά από πάρα πολλά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον τελευταίο καιρό εντάχθηκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Οδοντίατρος στο Κ.Υ Φαρκαδόνας.

Τα Κέντρα Υγείας αυτή την εποχή, όπως ξέρετε, είναι και εμβολιαστικά κέντρα. Εκεί λοιπόν όλοι μας, πέρα από την ειδικότητά που έχουμε, συμμετέχουμε και στην μεγάλη προσπάθεια του Δημόσιου συστήματος Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Αλήθεια πως καταφέρνει μια γυναίκα με τόσο απαιτητικό ωράριο εργασίας όπως το δικό σας να διεκπεραιώνει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους όπως αυτός της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης;

Με σωστό προγραμματισμό και με καλή διάθεση όλα μπορούν να συνδυαστούν.

Φυσικά πρέπει να αναφέρω και την μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση της οικογένειας μου.

Τους ευχαριστώ που με στηρίζουν, με ενθαρρύνουν και με ανέχονται.

Έχετε ανεκπλήρωτα όνειρα που θα θέλατε να κάνετε πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον;

Τα όνειρα δεν στερεύουν ποτέ.

Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία της ζωής.

Πως θα περιγράφατε την Γεωργία μέσα από μια οικεία-οικογενειακή ματιά;

Προσπαθώ διαρκώς να ισορροπώ ανάμεσα σε πολλούς και διακριτούς ρόλους και να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου.

Και όταν δεν μου φτάνει ο χρόνος ζορίζομαι αλλά σκέφτομαι ότι υπάρχει και αυριανή μέρα.

Φροντίζω να χαίρομαι και να απολαμβάνω την οικογένεια μου, τους φίλους μου και να προσφέρω όπου υπάρχει ανάγκη.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο!

Να έχουμε υγεία και να είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι.

Σε όσους η ζωή στάθηκε γενναιόδωρη να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Και φυσικά ελπίδα ότι κάθε καινούργια μέρα θα είναι καλύτερη.