Η υγιεινή διατροφή μέσο για υγιές δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα- Από την Ελευθερία Μπουντούρη

Στη αγορά υπάρχουν ένα σωρό προϊόντα για την περιποίηση του δέρματός μας, όμως το μυστικό για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα στην πραγματικότητα βρίσκεται στη διατροφή μας. Απαραίτητη είναι η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών.

Ας ξεκινήσουμε από τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα και προστατεύουν το γενετικό µας υλικό (DNA), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την καταστροφή του DNA και έχουν σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση και την γήρανση. Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. Η έλλειψή της, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά πιο σημαντική την επαρκή πρόσληψή της. Μπορούμε να τη συναντήσουμε στο πορτοκάλι, στο μανταρίνι, στις ντομάτες, στο μπρόκολο, στο λεμόνι, στο γκρέιπφρουτ, στο ακτινίδιο, στις φράουλες, αλλά και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι), πιπεριά και μαϊντανό. Η βιταμίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισμού και επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου, παρεμποδίζοντας το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών. Τη συναντάμε στα φυτικά έλαια, κυρίως στο ελαιόλαδο, στα αυγά, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στα πράσινα λαχανικά.Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότατα της επιδερμίδας μας.Τη συναντάμε στοσυκώτι, στα αυγά, στα φρούτα και τα λαχανικά µε βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και στα πράσινα λαχανικά.

Άλλη κατηγορία ουσιών µε αντιοξειδωτική δράση αποτελούν τα φλαβονοειδή που συναντώνται στο τσάι, στις φράουλες, στα κρεµµύδια, στα µήλα, στις πατάτες, στις μπανάνες και στο κόκκινο κρασί. Επίσης, τα ιχνοστοιχεία φαίνεται ότι βοηθούν στην καλή διατήρηση της επιδερμίδας μας. Τα συναντάμε στα οστρακοειδή, στα μαλάκια, στο κρέας, στα μανιτάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Η κακή και χαμηλά ενεργειακή  διατροφή αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος (π.χ. ακμή). Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στη δυσλειτουργία του κολλαγόνου (ουσία που προσδίδει στο δέρμα συνοχή και ευκαμψία) του δέρματος προκαλώντας την εμφάνιση καφέ κηλίδων. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου).

 Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος, αφού καμία κυτταρική λειτουργία δεν µπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία αυτού. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, καθιστώντας την πρόσληψη 1,5 με 2lt ηµερησίως απαραίτητη.

Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το “πιάτο” μας. Πριν οδηγηθούμε στην αγορά καλλυντικών περιποίησης της επιδερμίδας και μακιγιάζ ας προσθέσουμε στην διατροφή μας τρόφιμα που αναζωογονούν , προστατεύουν και περιποιούνται όχι μόνο το δέρμα μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686