Μαρία Καναρά: Η αποστολή μας σαν γιατροί είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής

Η Μαρία Καναρά υπεύθυνη Διευθύντρια του Τμήματος Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων είναι μια από τις πιο πετυχημένες και διακεκριμένες χειρουργούς.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πρότυπης Σχολής Αναβρύτων. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», παίρνοντας τον υψηλότερο βαθμό στις εξετάσεις ειδικότητας.

Το 2002 έγινε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με διδακτορική διατριβή που βαθμολογήθηκε με άριστα και αφορούσε τον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια με υποτροφία της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας έκανε την εξειδίκευσή της στην χειρουργική και ογκολογική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου. Είναι σήμερα υπεύθυνη Διευθύντρια του Τμήματος Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων. Συμμετείχε σαν μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού σε δύο μέχρι σήμερα πανευρωπαϊκές ερευνητικές μελέτες για την ορμονοθεραπεία του καρκίνου του μαστού. Έχει πάνω από 350 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά. Το 2018 πήρε τον τίτλο του FEBS(fellow of European Board of Breast Surgery), που αποτελεί ευρωπαϊκό τίτλο αναγνώρισης χειρουργού μαστού. Είναι πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Τρικάλων. Το 2019 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς για το Νομό Τρικάλων λόγω των ευρωπαϊκών διακρίσεων και του έργου της για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Παπαγόρα και έχουν δύο παιδιά

Είστε μια από τις πιο γνωστές και διακεκριμένες χειρουργούς,. Πόσα χρόνια ασχολείστε με την Ιατρική και τι σας ώθησε να επιλέξετε αυτή την ειδικότητα.

Είμαι εξειδικευμένη χειρουργός μαστού από το 2004. Προηγήθηκαν 6 χρόνια ειδίκευση στην χειρουργική, 3 χρόνια διδακτορική διατριβή στον καρκίνο του μαστού και 2 χρόνια εξειδίκευση με υποτροφία στο Λονδίνο στην χειρουργική του μαστού. Το 2018 πήρα τον ευρωπαϊκό τίτλο FEBS και πρόσφατα μεταπτυχιακό για τις εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η Ιατρική δεν είναι απλά το επάγγελμα μου, αλλά ένα τεράστιο δυναμικό κομμάτι της ζωής μου. Τη διάλεξα γιατί πάντα με γοήτευε το γνωστικό αντικείμενο και με συγκινούσε η ιδέα της ενεργητικής προσφοράς στον συνάνθρωπο-ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως ο καρκίνος του μαστού.

Είστε μια δραστήρια επαγγελματίας. Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας;

Πάντα με σωστή οργάνωση βρίσκεται ο χρόνος για ότι θέλουμε να κάνουμε. Και για τον εαυτό μας και κυρίως για την οικογένεια και τους αγαπημένους μας. Είναι προτεραιότητα και υποχρέωση απέναντι στη ζωή μας, να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον φροντίζουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Έτσι μόνο ομορφαίνουμε και τον κόσμο γύρω μας.

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα μας. Εσάς σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Η αποστολή μας σαν γιατροί είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Μας συγκλόνισε όλους όχι μόνο η απειλή και η απώλεια τόσων ανθρώπινων ψυχών, αλλά και η μετατροπή όλων μας των δεδομένων σε ζητούμενα. Εκτιμήσαμε το δώρο της ζωής και καταλάβαμε ότι είμαστε όσο δυνατοί τόσο και αδύναμοι. Δώσαμε τη μάχη μας και ευτυχώς η πρόοδος της επιστήμης μας βοήθησε να νικήσουμε και σιγά σιγά να επιστρέφουμε στις ζωές και στα όνειρά μας.

Τα επόμενα σχέδια σας σε επαγγελματικό επίπεδο;

Εξοπλισμός του Τμήματος Μαστού του Νοσοκομείου Τρικάλων με ακόμα πιο σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων της νόσου και τέλος οργάνωση επιστημονικών ημερίδων για την θεραπεία, την πρόληψη του καρκίνου αλλά και την γενετική καθοδήγηση ασθενών με κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού, μια και είναι το πιο σύγχρονο επιστημονικό δεδομένο.

Θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον χώρο της Ιατρικής;

Η Ιατρική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα. Είναι μια επιστήμη που για να την ασκήσεις σωστά πρέπει να της αφιερωθείς για μια ολόκληρη ζωή. Να ασχοληθούν λοιπόν μόνο αν την αγαπούν με πάθος και εφ όσον ο στόχος τους είναι η επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.