Βανέσα Μηλιώνη: Η ιατρική είναι ένα κάλεσμα

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον κλάδο της μικροβιολογίας;

Η ιατρική ως επιστήμη είναι ένα κάλεσμα. Δεν νομίζω ότι κάποιος γιατρός μπορεί να εξηγήσει επακριβώς πως παίρνει αυτή την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το λειτούργημα.

Από την άλλη η επιλογή της ειδικότητας αποτελεί μία διαδικασία η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των σπουδών. Αποτελεί κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου γνωρίζοντας την ιατρική, καταλαβαίνεις και από ποιο πόστο μπορείς να την υπηρετήσεις καλύτερα

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπο του  ένας γιατρός και συγκεκριμένα ένας μικροβιολόγος;

Ένας γιατρός θα πρέπει να έχει καλή γνώση του αντικειμένου του, σφαιρική γνώση της ιατρικής και να ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Να έχει ενσυναίσθηση. Ειδικά ένας μικροβιολόγος, που πολλές φορές καλείται πρώτος να ανακοινώσει ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα, πρέπει να κατανοεί τον άνθρωπο που έχει απέναντι του, τους φόβους και τα συναισθήματα του, να είναι καθησυχαστικός και ταυτόχρονα ειλικρινής.

Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες, συνθήκες που κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί λίγο καιρό πριν. Πόσο εύκολο ήταν το δικό σας έργο ούσα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού;

Η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε όλοι μας με την πανδημία, απαίτησε και απαιτεί να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Όλοι βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις για τις οποίες ήμασταν ανυποψίαστοι τόσο στην εργασία μας όσο και στην καθημερινή μας ζωή. Η προσαρμοστικότητα του καθένα να αντιμετωπίσει αυτά τα δεδομένα είναι που κάνει τη διαφορά στο πως βιώνει τη νέα κατάσταση. Μαζί είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή σε αυτό τον πόλεμο και ο καθένας έχει να κάνει το καθήκον του από το πόστο του. Για κανέναν δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να ανταπεξέλθουμε και να προσαρμοστούμε στα καινούρια δεδομένα.

Πιστεύετε ότι η επιστήμη της ιατρικής μέσα από την πανδημία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας;

Η επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κοινωνίας και δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στον αιώνα που βρισκόμαστε. Έχουμε φύγει από εποχές διώξεων και απαξίωσης ανεπιστρεπτί. Η όποια αμφισβήτηση και αντίθετη φωνή ακούγεται στρέφεται προς μέλη της επιστημονικής κοινότητας, παρά προς την επιστήμη αυτού καθέ αυτού.

Αυτό είναι και κατανοητό, ακόμα και η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις καταστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής μας κοινότητας είναι ενωμένη παγκοσμίως στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ίσως περισσότερο ενωμένη και από ποτέ. Αυτό το αφουγκράζεται η κοινωνία και για αυτό και γίνονται αποδεκτές οι συστάσεις των ειδικών σχεδόν καθολικά.

Ο κορωνοϊός είναι η αφορμή για την περαιτέρω εξέλιξη της επιστήμης;

Σίγουρα. Δυστυχώς συνήθως οι καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι που δημιουργούν την ανάγκη για τάχιστη εξέλιξη, πέραν της φυσιολογικής. 

Το θετικό είναι ότι οι επόμενες γενιές απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της εξέλιξης. 

Πολλά από τα αγαθά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ήταν αποτελέσματα αντίστοιχων καταστάσεων είτε επιδημιών είτε πολέμων. 

Αυτό είναι και που καλούμαστε να κάνουμε αυτή την στιγμή, να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και να το κάνουμε καλύτερο, όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας για εμάς.

Ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον κλάδο της μικροβιολογίας;

Απαιτείται πολλή μελέτη, αφοσίωση και ενσυναίσθηση όπως προείπα. Από την άλλη είναι ένα συναρπαστικό λειτούργημα στο οποίο είναι υψηλό το αίσθημα της προσφοράς.

Πως θα περιγράφατε μια καθημερινή σας ημέρα;

Δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την καθημερινότητα της οποιαδήποτε άλλης εργαζόμενης μητέρας. Ίσως μόνο στον βαθμό των διευρυμένων ωραρίων λόγω της πανδημίας. Κατά τα άλλα ξύπνημα νωρίς και δουλειά και προσπαθώ να ξεκλέβω όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές για τις κόρες μου, το σύζυγό μου και τους δικούς μου ανθρώπους. 

Αλήθεια πως καταφέρνει μια γυναίκα με τόσο απαιτητικό ωράριο εργασίας όπως το δικό σας να διεκπεραιώνει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους;

Είμαι τυχερή να έχω μεγάλη στήριξη και κατανόηση από τον σύζυγό μου, όπως και την υπόλοιπη οικογένειά μου. Είναι μία μάχη που τη δίνουμε μαζί και μόνο έτσι γίνεται να τα καταφέρεις. 

Έχετε ανεκπλήρωτα όνειρα που θα θέλατε να κάνετε πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον;

Και ποιος δεν έχει! Ένα μεγάλο ταξίδι με την οικογένεια μου δε με νοιάζει που, μεγάλο εννοώ σε διάρκεια χρονική και όχι μακρινό, αρκεί να βρεθώ περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα που έχω στερηθεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο.

Πως θα περιγράφατε την Βανέσα μέσα από μια οικεία-οικογενειακή ματιά;

Οικεία,  όπως το είπατε. Είμαι το κορίτσι της διπλανής πόρτας που διάβασα πολύ, κουράστηκα πολύ και με αρκετές δυσκολίες κατάφερα να κάνω πραγματικότητα το όνειρο μου να σπουδάσω ιατρική και να ασχοληθώ με αυτό που με γεμίζει και με κάνει ευτυχισμένη.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο!

Να είναι δυνατοί και για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους που τους χρειάζονται και όλοι μαζί θα πάμε παρακάτω.