Η αισιόδοξη ιστορία της γυναίκας που στα 65 χρόνια της τα άφησε όλα για να ανοίξει βιβλιοπωλείο

Mια μέρα, η Carole-Ann Warburton ξαφνικά κατέρρευσε. Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της ούτε να κρατήσει φαγητό μέσα στο στομάχι της. Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, η διάγνωση ήταν σοβαρή λοίμωξη στο εσωτερικό αυτί. Της πήρε εβδομάδες να αναρρώσει και να ξαναπερπατήσει, στη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να σκεφτεί τη ζωή της.

Με την επιστροφή στο επαγγελματικό πόστο της -ήταν δημόσιος υπάλληλος- υπέβαλε την παραίτησή της. «Τι σκοπεύεις να κάνεις;» τη ρώτησαν οι πρώην συνάδελφοί της. Εκείνη απάντησε: «Θα ανοίξω βιβλιοπωλείο». Ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε σε κάποιον ανοιχτά για το όνειρό της, σύμφωνα με νέο άρθρο στον Guardian που αφηγείται την ιστορία της.

Αγάπη ζωής για το βιβλίο

Αφορμή για να κυνηγήσει το όνειρό της στάθηκε ένα άδειο μαγαζί προς πώληση, που ανακάλυψε, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε σαν κουρείο. Εγκατέλειψε λοιπόν τη σταθερή δουλειά της, πούλησε το σπίτι της και αγόρασε εκείνον το χώρο όπου, λίγες εβδομάδες μετά τα 65α γενέθλιά της, άνοιξε το The Book Rest.

Φυσικά, η Warburton ανέκαθεν αγαπούσε τα βιβλία. Όταν ήταν παιδί, όλα τα χρήματα από το χαρτζιλίκι της πήγαιναν στα μυθιστορήματα της Enid Blyton, ενώ η οικογενειακή σαββατιάτικη έξοδος περιλάμβανε, απαραιτήτως, επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο.

Όταν ήταν παιδί, όλα τα χρήματα από το χαρτζιλίκι της πήγαιναν στα μυθιστορήματα της Enid Blyton

Μεγαλώνοντας σπούδασε μαθηματικά, αλλά η αγάπη της για τα βιβλία δεν ξεθύμανε ποτέ. Τη μοιράστηκε, μάλιστα, με τον άντρα που έμελλε να γίνει ο σύζυγός της. Όσο καιρό κράτησε ο γάμος τους, κατάφεραν να γεμίσουν με βιβλία ένα σπίτι με τέσσερα υπνοδωμάτια. Παντού υπήρχαν στοίβες βιβλίων, κάτι που οι τρεις κόρες τους «μισούσαν» όπως θυμάται σήμερα η ίδια.

Με κέρδος τη φιλία

Όταν λοιπόν άνοιξε το βιβλιοπωλείο της, το γέμισε με 8.000-9.000 δικά της, μεταχειρισμένα βιβλία. Έκανε την πρώτη της πώληση δίνοντας ένα από αυτά στον υποψήφιο πελάτη και διαβεβαιώνοντάς τον τα εξής: «Θα το απολαύσεις. Εγώ το απόλαυσα ιδιαίτερα και δυσκολευόμουν να το αφήσω από τα χέρια μου».

Ακόμα και σήμερα, όταν πουλάει ένα βιβλίο που αγαπάει, αυτή η συναλλαγή συνοδεύεται για τη Warburton από ένα αίσθημα απώλειας, σαν να της παίρνουν ένα κομμάτι του εαυτού της. Την παρηγορεί όμως αυτή η σκέψη: «Ας μάθει και κάποιος άλλος κάτι από αυτό το βιβλίο».

Φέτος το βιβλιοπωλείο της έκλεισε δέκα χρόνια λειτουργίας και η ιδιοκτήτριά του συνεχίζει να το «τρέχει» καθημερινά, στο εβδομηκοστό πέμπτο πλέον έτος της ηλικίας της. Και μπορεί το μαγαζάκι της να μην έχει ιδιαίτερα κέρδη ούτε απώλειες, αλλά της έχει προσφέρει ένα άλλο, ανεκτίμητο όφελος: τη φιλία. «Πολλοί άνθρωποι τρυπώνουν το κεφάλι τους μέσα από την πόρτα και μου λένε: “Όλα καλά, Carole-Ann;”», λέει χαρακτηριστικά.