Εύκολη συνταγή για την παραλία

Στριφταρια Τυριού

Υλικά (για μέγεθος ταψιού 25Χ25)

Για τη ζύμη:

400 γρ. Αλεύρι
21 g φρέσκιας μαγιάς ή 7 g ξηρής μαγιάς
πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 ml ζεστού γάλακτος
50 ml λαδιού
2 αυγα

Για γέμιση:
200 g τυριού φέτας τριμέννο
50 g λιωμένου βούτυρου και 5 ml λαδιού

Για επαλειψη:
1 αυγό

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε 350 γρ. Αλεύρι. Κρατάω πάντα λίγο από αυτό που είναι γραμμένο στη συνταγή, γιατί δεν χρειάζεστε πάντα τόσο πολύ αλεύρι. Ο κίνδυνος να γίνει σκληρή η ζύμη μου είναι πολύ μεγάλος.
Και μπορώ πάντα να προσθέσω αλεύρι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το υγρό όταν η ζύμη έχει ήδη ζυμωθεί.
Ποτέ μην ρίχνετε όλη την ποσότητα αλευριού! Συμβουλές από εμένα! Καλύτερα να το προσθέσετε αργότερα. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνω το λάδι και σπαστε μέσα τα δύο αυγά.

Τρίψτε τη μαγιά στο ζεστό γάλα, προσθέστε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατέψτε και περιμένετε 5 λεπτά ή μέχρι να βράσει. Έτσι ενεργοποιείται η μαγιά.

Προσθέτω τη μαγιά στο αλεύρι. Ζυμώστε με ένα μίξερ με ένα γάντζο ζύμης. Το ζύμωμα διαρκεί περίπου 10 λεπτά και αν χρειαστεί πασπαλίζω με αλεύρι κατά καιρούς.
Διαμορφώνω την τελική ζύμη σε μια μπάλα.

Τυλίγω μια πετσέτα, την αφήνω σε ένα ζεστό μέρος και περιμένω να διπλασιαστεί. Μπορεί να διαρκέσει 1 ώρα, αλλά μπορεί να είναι έτοιμη σε 30-40 λεπτά. Όλα εξαρτώνται από τη θερμότητα στο δωμάτιο.

Ζυμώνουμε τη ζύμη που έχει αναπτυχθεί και χωρίστε την σε τέσσερα ίσα μέρη.

Ανοίγω κάθε μέρος σε ένα λεπτό φύλλο.

Αλείφουμε το φύλλο με ένα μέρος από το λιωμένου βουτύρου με λάδι (θα μπορούσε να είναι βούτυρο, αλλά δεν το είχα) και ένα μέρος του τεμαχισμένου τυριού.

Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο, λαδώστε και πασπαλίζουμε ξανά με πολύ τυρί.
Με τον ίδιο τρόπο με το τρίτο φύλλο.

Στην κορυφή έρχεται το τέταρτο φύλλο, την οποία αλείψαμε με λίγο απο το μείγμα βουτυρο-λαδι.
Έκοψα τις κρούστες σε έξι λωρίδες.


Στρίβω κάθε λωρίδα με αυτόν τον τρόπο. Εξ ου και το όνομα αυτού του είδους στριφτάρια.


Τακτοποιώ τις στριμμένες λωρίδες σε  ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.


Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό δίσκο. Εξαρτάται από το τι έχετε.
Τυλίγω το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνω για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό μέρος για ένα άλλο διπλασιασμό του όγκου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προθερμάνω το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω και κάτω.
Άλειψα τα στριφτάρια με το χτυπημένο αυγό


Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρω αμέσως γιατί κανείς δεν μπορεί να περιμένει να κρυώσει.

Καλή Επιτυχία!

Πηγή:xrysoskoufaki.gr