Υγιεινά σνακ στην παραλία – Από την Ελευθερία Μπουντούρη

Τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι περισσότεροι από εμάς είτε θα πάμε ολιγοήμερες διακοπές είτε θα κάνουμε συχνές εξορμήσεις στη θάλασσα για κολύμπι και δραστηριότητες στην παραλία.

Παρόλο που στη θάλασσα δεν ενδείκνυται να έχουμε τροφές με πολλές θερμίδες, χρειάζεται να έχουμε κάποια υγιεινά σνακ για να μας κρατούν σε κορεσμό, ειδικά αν μένουμε στην παραλία για αρκετή ώρα. Τι μπορούμε να πάρουμε στην παραλία μαζί μας το οποίο να είναι υγιεινό και ταυτόχρονα να μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε;

Αδιαμφισβήτητα τα φρέσκα φρούτα αποτελούν την πιο υγιεινή και γευστική επιλογή για σνακ, ειδικότερα το καλοκαίρι. Τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, τα μούρα, το μάνγκο και το βερίκοκο περιέχουν φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να ενυδατωθούμε εκτός από την κατανάλωση νερού. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε αποξηραμένα φρούτα.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν το κατάλληλο συνοδευτικό στα φρούτα καθώς ο συνδυασμός τους μας κρατάει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωση, καθώς αποδίδουν αρκετές θερμίδες.

Οι μπάρες δημητριακών είναι μία υγιεινή, εύκολη και πρακτική πρόταση για ένα θρεπτικό σνακ για τις ώρες που θα περάσουμε στην παραλία. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών που βρίσκονται στο εμπόριο ή ακόμα να τις φτιάξουμε μόνοι μας με granola, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, cranberries.

Τα υγιεινά σάντουιτς απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και μπορούμε να τα πάρουμε παντού. Προσοχή όμως – πρέπει να αποφύγουμε υλικά τα οποία μπορεί να αλλοιωθούν με τη ζέστη όπως η μαγιονέζα, η μουστάρδα, κλπ. Για να παραμείνουμε πιστοί στην υγιεινή μας διατροφή μπορούμε να επιλέξουμε σάντουιτς με κασέρι, γαλοπούλα και λαχανικά ή με τυρί κρέμα και λαχανικά ή ακόμα και με τόνο.

Τα ωμά λαχανικά είναι δροσερά, ενυδατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, αλλά και σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Κόψτε σε στικ μερικά καρότα, αγγουράκια και πιπεριές για να πάρετε μαζί σας στην παραλία. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε και κάποια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών και να πάρετε μαζί σας.

Η ενυδάτωση είναι αρκετά σημαντική όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για την παραλία είναι το νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτες από αγγούρι, λεμόνι ή ακόμα και πεπόνι ή βότανα όπως ο δυόσμος ή η μέντα μέσα στο νερό. Επίσης, καλή επιλογή αποτελεί το κρύο τσάι ή ένας φυσικός χυμός ή κάποιο smoothie με φρούτα και μπόλικο πάγο.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686