15 Εντυπωσιακές αλλαγές όψης επίπλων με χρώματα κιμωλίας

Έπιπλα που μπορεί να έχουν για εσάς ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, πχ οικογενειακά κειμήλια αλλά και παλιά-μεταχειρισμένα έπιπλα που θα βρείτε σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές σε παλαιοπωλεία ή και πιο σύγχρονα κομμάτια που όμως στερούνται μιας κάποιας πιο ιδιαίτερης αισθητικής, μπορούν πραγματικά να μεταμορφωθούν και να αποκτήσουν νέα ζωή και μορφή αν απλώς και μόνο τα βάψετε ή τα επεξεργαστείτε με μια απλή τεχνική παλαίωσης.

Τα χρώματα κιμωλίας είναι η καταλληλότερη επιλογή όχι μόνο γιατί προσθέτουν στο έπιπλο την τελειότερη υφή αλλά γιατί η διαδικασία βαψίματος ενός επίπλου με τα συγκεκριμένα χρώματα είναι κατά πολύ απλούστερη αφού δεν θα χρειαστεί πριν την εφαρμογή του χρώματος να τρίψετε το έπιπλο.
Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η μπογιά κιμωλίας στο βάψιμο των επίπλων είναι το γεγονός ότι μπορείτε το ίδιο πετυχημένα να βάψετε έπιπλα από όχι μασίφ ξύλο, πχ κομμάτια από καπλαμά, μελαμίνη κλπ. 
Εδώ θα βρείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Οι έντονες αποχρώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αλλάξετε εντελώς την όψη και την αισθητική οποιουδήποτε παλιού – φθαρμένου επίπλου. 

Το αντικέ λευκό, μια από τις δημοφιλείς επιλογές για βάψιμο – παλαίωση επίπλων, είναι ο τρόπος για να “φωτίσετε” και να αναδείξετε τις λεπτομέρειες σε κάθε τύπου μικρό ή μεγαλύτερο έπιπλο. 

Τα έπιπλα από “σουηδικό” ξύλο, που υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή κάποιες δεκαετίες πριν, είναι γενικά από τα πλέον ….άχαρα κομμάτια αισθητικά 🙂 και δύσκολα βρίσκουν την θέση τους ως έχουν σε ένα σύχρονο σπίτι. 
Με χρώματα κιμωλίας εύκολα και γρήγορα μπορείτε να αλλάξετε εντελώς όψη σε κάθε έπιπλο αυτού του τύπου, όπως αυτή η συρταριέρα. Η διατήρησης της φυσικής απόχρωσης στην κεντρική επιφάνεια όπως και η αλλαγή στα πομολάκια των συρταριών, σε συνδυασμό με το απλό βάψιμο σε αντικέ λευκό χρώμα, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο έπιπλο ταιριαστό με κάθε στυλ διακόσμησης. 

Οι ξύλινες τραπεζαρίες ανήκουν στα έπιπλα που έχουν περάσει σχεδόν από κάθε σπίτι και από γενιά σε γενιά πολύ συχνά καταλήγουν στα χέρια μιας κόρης ή εγγονής, όμως εξίσου συχνά η αρχική τους όψη δεν ταιριάζει με την διακόσμηση του σπιτιού μας. 
Τόσο το τραπέζι όσο και οι καρέκλες μπορούν θαυμάσια να βαφτούν – επεξεργαστούν με χρώματα κιμωλίας, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο ακόμη και να αλλάξετε το ύφασμα-ταπετσαρία σε παλιές καρέκλες τραπεζαρίας και να δημιουργήσετε ένα εντελώς …καινούργιο σετ, σε όποιο χρώμα – στυλ προτιμάτε. 
Έπιπλα μεγάλης επιφάνειας όπως οι τραπεζαρίες και ειδικά κομμάτια που είναι κειμήλια και για τα οποία ίσως δεν θα θέλατε να …πειραματείστείτε για το βαψιμό τους -αν δεν έχετε σχετική εμπειρία- μπορείτε φυσικά και να το αναθέσετε σε έναν επαγγελματία με ειδίκευση στο βάψιμο – παλαιώσεις με χρώματα κιμωλίας

Κλασσικοί αλλά και λιγάκι …ντεμοντέ 🙂 μπουφέδες και σύνθετα. 
Επίσης από τα πιο συνηθισμένα έπιπλα που συχνά καταλήγουν στα χέρια μας από γιαγιάδες, μαμάδες και μπορούν πραγματικά να αλλάξουν εντελώς όψη και αισθητική αν βαφτούν με χρώματα κιμωλίας. 
Μια ταιριαστή ταπετσαρία στην πίσω πλευρά επίπλων που διαθέτουν βιτρίνα τους προσθέτει ακόμη πιο εντυπωσιακό και πιο πρωτοποριακό στυλ.

Εκτός από το βάψιμο η αλλαγή στις πόρτες, ακόμη και πολύ παλιών, φθαρμένων και γενικά …άκομψων επίπλων, είναι μια εύκολη μετατροπή που διαφοροποιεί εντελώς την αισθητική τους. 
Η ψάθα Βιέννης, αντί για γυαλί ή ξύλο, είναι από τις πιο καλαίσθητες επιλογές για την συγκεκριμένη χρήση. 

Έπιπλα μικρής επιφάνειας μπορούν να αλλάξουν εντελώς όψη με ελάχιστο χρώμα και σε ελάχιστο χρόνο, ενώ και ο συνδυασμός μια έντονης απόχρωσης -ανά σημεία- με την φυσική όψη του ξύλου δημιουργούν ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα. 

Το βάψιμο ενός σκούρου κλασσικού επίπλου διαφοροποιεί εντελώς το όλο ύφος του και το κάνει κατάλληλο για χρήση σε πολλούς χώρους, όπως για παράδειγμα μια εντελώς κλασσική παλιά ξύλινη ντουλάπα που αν βαφτεί σε μια φωτεινή απόχρωση μπορεί να βρει την θέση της ακόμη και σε ένα παιδικό δωμάτιο. 

Η αλλαγή απόχρωσης στα ντουλάπια της κουζίνας είναι από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές στην όλη εσωτερική διαμόρφωση – διακόσμηση του σπιτιού και μπορείτε πλέον να το κάνετε μόνοι σας με χρώματα κιμωλίας. 
Χρησιμοποιείστε τα είτε για να προσθέσετε έντονο χρώμα στην κουζίνα σας, είτε αντίστροφα χρησιμοποιώντας λευκό ή πιο απαλές αποχρώσεις αν έχετε …βαρεθεί το αρχικό έντονο χρώμα των ντουλαπιών. 
Ειδικά για ντουλάπια κουζίνας και γενικά για επιφάνειες καθημερινής και  έντονης χρήσης, αντί για κερί, χρησιμοποιείστε για να …κλειδώσετε το χρώμα κιμωλίας ένα ειδικό βερνίκι.  

Παλιά σύνθετα, βιβλιοθήκες, ντουλάπες κλπ  όχι από μασίφ ξύλο. 
Θα γίνουν αγνώριστα αν απλώς τα βάψετε με χρώματα κιμωλίας σε μια φωτεινή απόχρωση και είναι σίγουρο ότι θα βρουν την θέση τους ακόμη και σε ένα σπίτι μοντέρνας αισθητικής. 

Η μεταμόρφωση ενός επίπλου, πέρα από την αλλαγή της όψης του, μπορεί να ολοκληρωθεί και με διαφοροποίηση της χρήσης του. 
Για παράδειγμα μια παλιά συρταριέρα, μικρός μπουφές κλπ. αν βαφτούν – επεξεργαστούν με χρώματα κιμωλίας θαυμάσια μπορούν να μετατραπούν σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο …έπιπλο μπάνιου, με χρήση εφαπτόμενου νιπτήρα. 

Γενικά και για κάθε τύπου, ποιότητας και αισθητικής έπιπλα πριν αποφασίσετε ότι σας είναι άχρηστα προσπαθείστε να φανταστείτε πως θα μπορούσαν να γίνουν με κύριο εργαλείο σας το …χρώμα και απλά …τολμήστε το!

Πηγή:soulouposeto.gr