4 ελληνικά νησιά με πλούσια ιστορία και αρχαιολογικά μνημεία

Tα νησιά της χώρας μας, πέρα από τις αμέτρητες ομορφιές που έχουν, οι οποίες κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, είναι συνδεδεμένα και με τον αρχαίο πολιτισμό μας!

Ιστορικά κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, ενώ έχεις την μοναδική ευκαιρία παράλληλα με τις καλοκαιρινές διακοπές σου, να μάθεις την ιστορία των προγόνων μας, να μελετήσεις περισσότερα για την Αρχαία Ελλάδα, αλλά και να αντικρίσεις αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία επισκέπτονται από όλον τον κόσμο!

Ποια νησιά έχουν πλούσια αρχαία ιστορία και ευρήματα;

Δήλος

Η Δήλος παρά το μικρό της μέγεθος είναι το πιο γνωστό νησί για τα αρχαιολογικά του ευρήματα, καθώς στο μουσείο του νησιού φυλάσσονται ευρήματα από τις ανασκαφές, τα οποία περιλαμβάνουν περίπου 30.000 αγγεία και ειδώλια, 8.000 γλυπτά και 3.000 επιγραφές.

Μπορείς να φθάσεις πολύ εύκολα από την Μύκονο, ενώ πλέον αποτελεί top προορισμό για όσους λατρεύουν την αρχαία ιστορία και τέχνη!

Ρόδος

Η Ρόδος αποτελεί ένα «νησί-μουσείο», το οποίο περιλαμβάνει αρχαίους μύθους και θαύματα, κάστρα και θρύλους. Ένα από τα αρχαία Θαύματα του κόσμου, ο Κολοσσός, ανήκε εδώ, ο οποίος καλωσόριζε τους επισκέπτες στο λιμάνι. Στο υψηλότερο μέρος της πόλης βρίσκεται η ακρόπολη, όπου μπορείς να θαυμάσεις τον ναό του Πυθίου Απόλλωνος και των Νυμφαίων.

Σημαντικά μέρη με σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς είναι οι αρχαίες πόλεις-κράτη του νησιού: Κάμειρος, Βρουλιάς και Λίνδος.

Κρήτη

Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την λίστα, καθώς αποτελεί το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον κόσμο: Το παλάτι της Κνωσού και της Φαιστού.

Νάξος

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν φτάνεις στο λιμάνι της Νάξου είναι η εκθαμβωτική Πορτάρα! Το μνημείο, που είναι πλέον το έμβλημα του νησιού, αποτελούσε μαρμάρινη πύλη ναού αφιερωμένου στο θεό Απόλλωνα.

Ακόμη, το αρχαιολογικό μουσείο της Απειράνθου φιλοξενεί ειδώλια, αγγεία και μικροαντικείμενα που χρονολογούνται έως και 5.000 χρόνια πίσω!

Πηγή:jenny.gr