Οι πιο… επικίνδυνες καλοκαιρινές θερμίδες

Καλοκαιράκι, παραλία, μπαρότσαρκες, θερμίδες. Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου κρύβει διατροφικές παγίδες που μπορούν να αναιρέσουν όση προσπάθεια κάναμε για να ξεφορτωθούμε σωσίβια και κοιλιές.

Αρχικά, το αλκοόλ. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει πολλές και «κενές» θερμίδες, όμως έλα μωρέ δυο κρασάκια ήπια. Δυο ποτήρια κρασί λοιπόν αναλογούν σε περίπου 300+ θερμίδες ήτοι ένα γεύμα και σκεφτείτε πως είναι η πιο λάιτ επιλογή. Φυσικά, όποιος μένει στα δύο ποτηράκια το καλοκαίρι και ψεύδεται και πίνει. Αλλά εντάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.

Το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό, τα κοκτέιλ είναι γλυκές «βόμβες» θερμίδων. Ένα κοκτέιλ μπορεί να έχει σιρόπια, ζάχαρη, χυμούς και φυσικά αλκοόλ γεγονός που εκτοξεύει τις θερμίδες τους στις 400+, όσο και ένα κανονικό γεύμα δηλαδή.

Παραλία, αναψυκτικά, γρανιτούλες, τι ωραία και δροσερά ε; Αρχικά τα αναψυκτικά που καταναλώνονται κατά κόρον στις παραλίες – ιδιαίτερα τα παγωμένα τσάγια – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (εκτός και αν επιλέξουμε με γλυκαντικά), και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 150 θερμίδες για ένα μικρό κουτάκι τύπου κόλα και τις 100 για ένα κουτάκι παγωμένο τσάι. Όσον αφορά τις «ελαφριές» γρανίτες, οι θερμίδες τους φτάνουν μέχρι και τις 190 για ένα μεγάλο ποτήρι.

Οι σαλάτες αποτελούν ίσως το τέλειο συνοδευτικό για τα καλοκαιρινά μας γεύματα, μάλιστα αρκετοί τις θεωρούν light. Είναι; Εξαρτάται. Αν ως σαλάτα εννοούμε χόρτα βραστά με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ναι, όμως οι περισσότερες σαλάτες που τρώμε έξω αφ’ ενός έχουν πολύ περισσότερο ελαιόλαδο, αφ’ ετέρου συνοδεύονται από ντρέσινγκ και λοιπά «καλούδια» (π.χ. κρουτόν, παξιμαδάκια, τυριά, μπέικον, πανσέτα κ.α.) τα οποία αυξάνουν κατακόρυφα της θερμίδες τους. Έτσι σε ένα μπολ σαλάτας μπορεί να… κολυμπάνε ακόμη και 1.000 θερμίδες!

Για το παξιμάδι μάλιστα, το οποίο είθισται να καταναλώνεται και ως τσιμπολόγημα γιατί «έλα μωρέ, κάτι ελαφρύ θέλω να τσιμπήσω», σημειώστε το εξής: μία φέτα ψωμί αποδίδει 75-80 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο παξιμάδι φτάνει τις 200.

Τα λαχανικά, μιας και τα αναφέραμε, είναι σούπερ υγιεινά και θρεπτικά. Μία μερίδα βραστά ή ψητά λαχανικά δεν ξεπερνούν τις 80 θερμίδες, όμως στο καλοκαιρινό τραπέζι ποιος μπορεί να μην βάλει μια ωραία μεριδούλα κολοκυθάκια τηγανιτά ή μελιτζάνες τηγανιτές ας πούμε; Κυρίως αν συνοδεύονται και από τζατζικάκι για βούτες; Ωραία, κρατήστε αυτό: όταν τα λαχανικά τηγανίζονται οι θερμίδες τριπλασιάζονται. Προχωράμε.

Τα φρούτα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση. Δροσερά, νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μη ξεχνάμε όμως πως έχουν και θερμίδες και μπορεί να χάσουν την περίοπτη θέση τους στη δίαιτα λόγω της ποσότητας που συνήθως καταναλώνουμε. Η μπανάνα, το καρπούζι, τα σταφύλια και τα σύκα κρύβουν παγίδες, μιας και είναι πλούσια και σε φυσικά σάκχαρα. Η παγίδα εδώ δεν είναι τόσο τα φρούτα αυτά καθαυτά, αλλά το μέγεθος της μερίδας που συχνά παρεξηγείται: Μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί με 1 μικρή μπανάνα, 10-15 κεράσια, 15 μικρές ρόγες σταφύλι, 2 μικρά σύκα ή 1 πολύ λεπτή φέτα καρπούζι. Ποιος περιορίζεται σε αυτές τις ποσότητες εν μέσω καλοκαιριού; Κανείς.

Σας κάναμε τη καρδιά περιβόλι; Μη στεναχωριέστε. Όλα έχουν θέση στο καθημερινό καλοκαιρινό διαιτολόγιο, και τα παγωτά, και τα αναψυκτικά και όλα, αρκεί να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους και αυτή να ορίζεται από το πόσες θερμίδες έχουμε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι θα φάτε έξω το βράδυ, ή ότι θα πιείτε λίγο παραπάνω, τότε φροντίστε τα γεύματά σας να είναι «μαζεμένα» την υπόλοιπη ημέρα (ή μην κάνετε ένα γεύμα) και ασκηθείτε έτσι ώστε να περιορίσετε κάπως την «ζημιά» από τις παραπανίσιες θερμίδες.

Πηγή:in2life.gr