8 πανεύκολες καλοκαιρινές ιδέες για σούσι στο σπίτι

1. Με γαρίδες: Καθαρίζουμε μέτριες γαρίδες από κελύφη, κεφάλια, «εντεράκι» και, αν θέλουμε, από ουρές. Τις ζεματίζουμε για 10-15 δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό που βράζει και στραγγίζουμε. Τις χαράσσουμε κατά μήκος για να ανοίξουν σαν πεταλούδα και τις ακουμπάμε στο ρύζι. Νοστιμίζουμε με ελάχιστη έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα τσίλι και λίγο μαυροκούκι ή/και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

2. Με καπνιστό λαβράκι και μάνγκο: Βάζουμε στο ρύζι μία λεπτή φέτα από φιλέτο καπνιστού λαβρακιού (ή άλλου ψαρικού της αρεσκείας μας), από πάνω μία λεπτή φετούλα μάνγκο και στολίζουμε με αυγά σολομού (μπρικ) και λίγο φρέσκο κρεμμύδι.

3. Με ομελέτα: Χτυπάμε ελαφρά 1 αυγό με 5 γρ. ρυζόξιδο και 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (η ομελέτα γίνεται λεπτότατη σαν φύλλο και δεν χρειάζεται γύρισμα). Κόβουμε σε ορθογώνια με μήκος όσο το «σουτζουκάκι» ρυζιού και βάζουμε μία στο καθένα. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και, αν θέλουμε, δένουμε το nigiri με μια λεπτή κορδέλα από φύκι nori-hoshi*.

4. Με γαύρο μαρινάτο: Βάζουμε στο ρύζι 1 φιλετάκι γαύρου μαρινάτου και από πάνω λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο, ή φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού.

5. Με καπνιστό χταπόδι: Βάζουμε πάνω στο ρύζι μία μακριά και αρκετά λοξά κομμένη φέτα από πλοκάμι έτοιμου καπνιστού χταποδιού. Δένουμε με λεπτή κορδέλα φύκι nori-hoshi και στολίζουμε με λεπτές ροδέλες φρέσκο κρεμμυδάκι ή φρέσκια ρίγανη.

6. Με φρέσκο σολομό: Πάνω στο ρύζι βάζουμε μια μικρή δόση πάστα wasabi (προσοχή, καίει έντονα), 1-2 φετούλες τζίντζερ τουρσί** και 1 λεπτή φέτα πάμφρεσκο σολομό. Τελειώνουμε με μπρικ ή μαύρα αυγά ρέγκας και ακρούλες σχοινόπρασου.

7. Με αβοκάντο: Βάζουμε 1 λεπτή φέτα αβοκάντο (που έχουμε ραντίσει με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσει), ένα λεπτό κομμάτι από το τρυφερό πράσινο μέρος ενός φρέσκου κρεμμυδιού και 1/2 κουταλάκι αυγά ρέγκας.

8. Με καπνιστό σολομό: Βάζουμε στο ρύζι 1 λεπτό κομμάτι καπνιστό σολομό (ή άλλο καπνιστό ψαρικό της αρεσκείας μας), δένουμε με μια κορδέλα από φύκι nori-hoshi και γαρνίρουμε με ακρούλες σχοινόπρασου και ξύσμα λεμονιού.

Πηγή:gastronomos.gr