Ruth Bader Ginsburg: Η διάσημη συλλογή κολάρων της Δικαστή-σύμβολο και η σημασία τους

H Ruth Bader Ginsburg ήταν κάτι παραπάνω από μία καταξιωμένη Δικαστής, ήταν είδωλο. Η ίδια ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα Δικαστής που μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και μία δυναμική φεμινίστρια που κατοχύρωσε ισονομία για τις γυναίκες. Πέρα όμως από το σημαντικό έργο της ξεχώριζε και για έναν ακόμη λόγο, το στιλ της. Η ίδια ανήκε στους πρωτοπόρους της μόδας, βάζοντας τη προσωπική της νότα στις συντηρητικές ρόμπες των δικαστών.

Η ρόμπα αυτή είναι φτιαγμένη για άνδρες, καθώς αφήνει χώρο μόνο για να φανεί το πουκάμισο και η γραβάτα. Εκείνη όμως και η Sandra Day O’Connor, η πρώτη γυναίκα Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να ενσωματώσουν σε αυτήν κάποιο γυναικείο στοιχείο. 

Η Ginsburg και η O’Connor άρχισαν να φορούν τζάμποτ, τα παραδοσιακά δαντελωτά κολάρα με βολάν, στο μπροστινό μέρος των ρούχων τους. Στην πορεία όμως η Ginsburg αποφάσισε να πάει τη στιλιστική αυτή επιλογή ένα βήμα παραπέρα, αποκτώντας με τα χρόνια μία εντυπωσιακή συλλογή κολάρων κατασκευασμένων από υλικά όπως χάντρες, πολύτιμες πέτρες, ύφασμα, ακόμα και κοχύλια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, άλλα και τεχνοτροπιών. Τα κολάρα έγιναν γι’αυτήν το προσωπικό της fashion statement, το σήμα κατατεθέν της. Πολλά ήταν μάλιστα δώρο συναδέλφων και θαυμαστών. 

Για την Ginsburg, το καθένα από αυτά απέκτησε μία ιδιαίτερη σημασία. Το στυλ του γιακά αντανακλούσε μερικές φορές την ουσία του έργου της. Ένα από τα πιο διάσημα κολάρα της, ήταν εκείνο που έμοιαζε με πανοπλία, το οποίο η φιλελεύθερη Ginsburg φορούσε συχνά τις ημέρες αντιπαράθεσης στο δικαστήριο.

Η Δικαστής-σύμβολο έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020, στην ηλικία των 87 ετών. Λίγο καιρό μετά τον θάνατό της, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά φωτογραφίες από της συλλογή των γιακάδων της αλλά και η ιδιαίτερη σημασία καθενός από αυτούς. Παρακάτω ακολουθούν οι αγαπημένοι μας. 

Η Ginsburg φορούσε αυτόν τον γιακά, φτιαγμένο από την εταιρεία αξεσουάρ Stella & Dot, στην επίσημη φωτογραφία και των εννέα δικαστών το 2018 μετά την προσχώρηση του Δικαστή Brett Kavanaugh στο Δικαστήριο.

Η Ginsburg έλαβε αυτό το κολάρο ως δώρο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020 πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19. Ήταν ένα από τα πρόσφατα αγαπημένα της και πίστευε ότι ήταν ιδιαίτερα κομψό. 

Ένας συνεργάτης στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Georgetown αγόρασε αυτό το «pride κολάρο» για τη Δικαστή από έναν υφαντή χάντρας στον Ισημερινό. Η Ginsburg το φόρεσε για πρώτη φορά στην έδρα το 2016, προκαλώντας αρκετούς δημοσιογράφους να ρωτήσουν αν το φορούσε για να στείλει πολιτικό μήνυμα. Η Ginsburg, άλλωστε, ήταν ένθερμη υποστηρικτής των LGBTQ δικαιωμάτων καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα δαντελένια τζάμποτ της Δικαστή, το οποίο φορούσε συχνά στην έδρα από το 1993 έως το 2008. Το φόρεσε επίσης στις επίσημες φωτογραφίες του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2001, 2003, 2009 και 2010.

Η Ginsburg έλαβε αυτόν τον γιακά τον Σεπτέμβριο του 2017, ως ευχαριστήριο δώρο για την τέλεση του γάμου ενός μέλους του προσωπικού της. Στη συνέχεια το φόρεσε σε πολλούς γάμους.

Αυτό το μεγάλο κολάρο, που μοιάζει με σεμεδάκι, ήταν από τις τελευταίες προσθήκες στη συλλογή της και ήταν δώρο. Έγινε αμέσως αγαπημένο της και το φορούσε συχνά στο Δικαστήριο πριν την πανδημία.

Αυτός ο γιακάς από κοχύλια ήταν δώρο από μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης, όταν ήταν νομικός του ιδρύματος το 2017.

Αυτό το κολάρο από τη Νότια Αφρική ήταν το πιο αγαπημένο της και το ξεχώριζε από όλα τα άλλα. Το φόρεσε σε πολλές φωτογραφίες του Δικαστηρίου και στο επίσημο πορτρέτο της, που κρέμεται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Δικαστής ήταν μεγάλη λάτρης της όπερας και αυτό το κολάρο είναι αντίγραφο ενός που φορούσε ο Placido Domingo. Ήταν από μια παραγωγή του Stiffelio στη Metropolitan Opera και όταν η Ginsburg εξέφρασε τον θαυμασμό της γι’αυτό, το Met της το έδωσε. Η ίδια είπε ότι οι ερμηνευτές θα το χρειαστούν για την παράσταση της επόμενης νύχτας, αλλά οι άνθρωποι του Met της είπαν ότι θα έπαιρναν άλλο.  

Αυτό το κολάρο με χάντρες από τη Νότια Αμερική ήταν ο τελευταίος γιακάς που φόρεσε η Ginsburg στη ζωή της, σε έναν γάμο που τέλεσε στις 30 Αυγούστου 2020.

Πηγή φωτογραφιών: Getty images, Elinor Carucci for TIME

Πηγή:jenny.gr