H Lonah Salpeter έχασε το Ολυμπιακό μετάλλιο εξαιτίας της περιόδου της. Τώρα θέλει να διαλύσει τα ταμπού γύρω από αυτήν

Όταν η Ισραηλινή αθλήτρια Lonah Chemtai Salpeter, πάτησε το πόδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν προετοιμασμένη να δώσει τον αγώνα της ζωής της. Υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια όμως, ικανή να τα καταστρέψει όλα: η περίοδός της.

Η Lonah, η οποία κατάγεται από την Κένυα, είχε ελάχιστους λόγους να αμφιβάλλει για τον εαυτό της: Κατέχει ισραηλινά εθνικά ρεκόρ στον μαραθώνιο, τον ημιμαραθώνιο και το τρέξιμο των 10.000 μέτρων, σύμφωνα με το World Athletics. Όταν έτρεξε τον προκριματικό Μαραθώνιο του Τόκιο τον περασμένο Μάρτιο, κέρδισε το αγώνισμα σε ρεκόρ αγώνα δύο ωρών, 17 λεπτών και 45 δευτερολέπτων.

Φέτος, όμως, στον τελικό, ανησυχούσε για έναν παράγοντα τον οποίον δεν μπορούσε να προβλέψει. Η περίοδός της θα ερχόταν δύο μέρες πριν το αγώνισμα και η ίδια ήξερε πως θα «επηρέαζε το 100% της απόδοσής μου». 

Η περίοδός της τελικά δεν ήρθε παρά μόνο μετά τον αγώνα, όπως είπε η Lonah, αλλά παρόλα αυτά επηρέασε την πορεία της

Αφού ξεκίνησε από τη γραμμή εκκίνησης, η Lonah παρέμεινε στο προβάδισμα για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Αλλά υπέφερε από κράμπες περιόδου τόσο ισχυρές που αναγκάστηκε να σταματήσει για να κάνει ένα διάλειμμα. Τελικά, τερμάτισε στην 66η θέση, σε 2 ώρες, 48 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα – πολύ μακριά από αυτό που ήλπιζε να πετύχει.

Την επομένη του αγώνα, η Lonah δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας ότι η περίοδός της επηρέασε την απόδοσή της και ότι μοιράστηκε την ιστορία της για να «διαλύσει» το στίγμα γύρω από τη συζήτηση για την έμμηνο ρύση και τις επιπτώσεις της στον αθλητισμό.

«Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να εξομαλύνουμε τη συζήτηση γύρω από το ότι είμαστε αθλήτριες», έγραψε. «Γνωρίζοντας ότι πολλές επαγγελματίες αθλήτριες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πιστεύω ότι πρέπει να παίξω έναν καθοριστικό ρόλο για να βοηθήσω και να σπάσω τα ταμπού γύρω από τη γυναικεία περίοδο».

Οι ειδικοί λένε ότι η εμπειρία της Lonah είναι απόδειξη του πώς η εμμηνόρροια μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις αθλητικές επιδόσεις μιας γυναίκας.

Η Lonah δεν είναι μόνη και το ξέρει. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αποφεύγουν να μιλήσουν για τα προβλήματα με τις περιόδους τους. Που δεν νιώθουν άνετα να τα μοιραστούν με τους άνδρες προπονητές τους ή που ξέρουν πως, ακόμη κι αν τα πουν, δεν θα τις καταλάβουν. 

Κι ας μη ξεχνάμε πως η περίοδος δεν είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, πλέον. Τα ίδια προβλήματα και τα ίδια ταμπού αντιμετωπίζουν και οι trans και non-binary αθλητές, για τους οποίους η πληροφόρηση και η συζήτηση σχετικά με το θέμα έχει αποκοπεί εντελώς.

Γι’ αυτό πρέπει γυναίκες όπως η Lonah να συνεχίσουν να μιλούν για τα θέματα που αφορούν την έμμηνο ρύση στον αθλητισμό, όσο «γραφικά» και σκληρά κι αν ακούγονται σε μερικούς. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξαλειφθεί το στίγμα και να χτιστεί μεγαλύτερη κατανόηση όχι μόνο προς τις αθλήτριες, αλλά και τις γυναίκες γενικότερα.

Πηγή:jenny.gr