Μία μαμά και η έφηβη κόρη της επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά για την έκτρωση

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα smartphones λειτουργούν με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Υπάρχουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ενώ δισεκατομμυριούχοι ταξιδεύουν στο διάστημα για προσωπική ευχαρίστηση. Έχουμε εξελιχθεί τόσο – κι όμως, η έκτρωση εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

Αυτός είναι και ο λόγος που μία μαμά και μία κόρη προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μιλούν για το ζήτημα αυτό. 

Η Shawna και η Beezus Murphy, μέσα από τα βιβλία τους, κάνουν τη διαφορά. Η πρώτη, στο «Maybe a Baby» έγραψε για τη δική της άμβλωση. Και η δεύτερη, διηγείται την ίδια ιστορία από άλλη οπτική γωνία. Στο «My Mom Had an Abortion» εξηγεί πώς ένιωσε όταν έμαθε ότι η μητέρα της είχε επιλέξει να τερματίσει μία εγκυμοσύνη. Μαζί, απευθύνονται στα παιδιά και προσπαθούν να απενοχοποιήσουν αυτό το θέμα, να το φέρουν στη συζήτηση.

Η Shawna, εκτός από μητέρα και συγγραφέας, είναι ακτιβίστρια και εργάζεται δεκαετίες ως παιδαγωγός. Ετοιμάζοντας αυτό το βιβλίο, είχε στο νου της όσα θα ήθελε να πει στις δικές της κόρες, να τους δείξει πως «η έκτρωση είναι φυσιολογική» και πως δεν είναι μόνες. Βασικός της στόχος, να τις ενημερώσει σωστά σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η παραπληροφόρηση.

«Κανείς δε μιλάει για την έκτρωση», είπε η Shawna στο Rewire News Group«Ακόμη και τα ειδικά κέντρα ξεχνούν να μιλήσουν στα παιδιά για αυτήν. Το έμαθα όταν έπαιρνα συνεντεύξεις από γονείς για το βιβλίο μου. Θεωρώ πως είναι σημαντικό, επειδή θεωρώ ότι η έκτρωση είναι κι αυτή αποτέλεσμα εγκυμοσύνης. Οπότε μπορεί να κάνεις παιδί, μπορεί και όχι, αλλά αυτό το κομμάτι το αποφεύγουμε όταν μιλάμε σε παιδιά. Γιατί; Για θρησκευτικούς λόγους; Από ντροπή; Από ενοχές; Από τον έλεγχο που ασκεί η πατριαρχία στις μήτρες μας;»

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, η Beezus αποτυπώνει στις σελίδες της τη δική της πλευρά. Γράφει για το άγχος που ένιωσε, τον πανικό της όταν εκμυστηρεύτηκε στη δασκάλα της ότι η μαμά της είχε κάνει έκτρωση. Το φόβο πως αποκάλυψε ένα σκοτεινό μυστικό. Τελικά, το συζήτησαν μεταξύ τους και κατάλαβε πως «δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα», οπότε ήταν εντάξει να το μοιραστεί.

Αυτό που δεν καταλάβαινε, ήταν το γιατί η μητέρα της έκανε κάτι τέτοιο. Αγαπούσε, άλλωστε, τα παιδιά. Γιατί δεν ήθελε να κρατήσει εκείνο το μωρό;

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο», ήταν η απάντηση. «Το να αποφασίσεις πως θα γίνεις γονιός είναι πολύ σημαντικό. Όλοι έχουν τους λόγους τους, είτε προσπαθούν να κάνουν παιδί, είτε κάνουν έκτρωση. Ο δικός μου, ήταν ότι έπρεπε να περιμένω λίγο παραπάνω πριν γίνω μαμά, ώστε όταν έρθει η ώρα, να είμαι έτοιμη να γίνω η καλύτερη μαμά που θα μπορούσα».

Πηγή:jenny.gr