Το τρέξιμο αυξάνει τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με την επιστήμη

Επειδή κανείς δεν θέλει να περάσει τη ζωή του πάνω σε έναν διάδρομο, οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα αν ο χρόνος που περνάτε τρέχοντας σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αφού υπολογίζοντας όλο το χρόνο που αφιερώσατε σε αυτού του είδους την άθληση.

Για να το κάνουν αυτό, επανεξέτασαν τα αποτελέσματα 15ετούς έρευνας που συνέκριναν 55.137 εβδομαδιαίες συνήθειες ενήλικων τρεξίματος με τον κίνδυνο θανάτου τους. Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Progress in Cardiovascular Disease, οι ερευνητές προσαρμόζουν τα αποτελέσματα για να ληφθούν υπόψη τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας των ατόμων, οι ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και οι σωματικές δραστηριότητες εκτός από το τρέξιμο, και επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που έτρεχαν * σε οποιαδήποτε ποσότητα * οποιαδήποτε ταχύτητα ήταν έως και 40 τοις εκατό λιγότερο πιθανό από τους μη δρομείς να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου μελέτης. Έτσι, μόλις 5 ή 10 λεπτά τρέξιμο την ημέρα θα μπορούσαν, τεχνικά, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής σας, όπως διαπιστώθηκε από την αρχική μελέτη.

ζωή

Αν και αυτός ο λόγος μπορεί να είναι αρκετός για να φορέσετε τα πάνινα παπούτσια σας, οι ερευνητές προχώρησαν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, αυξάνοντας τους αριθμούς για τη νέα τους μελέτη:

Γνωρίζοντας ότι ο μέσος δρομέας της μελέτης έκανε δύο ώρες τρέξιμο την εβδομάδα και έζησε 3,2 χρόνια περισσότερο από τους μη δρομείς, υπολόγισαν ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τρέξει για συνολικά έξι μήνες σε διάστημα 40 ετών. Όταν αφαιρείτε αυτούς τους έξι ιδρωμένους μήνες από τα 3,2 χρόνια που κερδίζετε από το τρέξιμο, εξακολουθείτε να καταλήγετε σε επιπλέον 2,8 χρόνια ζωής.

Εάν το τρέξιμο για δύο ώρες την εβδομάδα για το υπόλοιπο της ζωής σας σας κάνει να δυσανασχετείτε, αυτά τα μαθηματικά μπορεί να είναι πιο εύκολο να τα αντιληφθείτε: Στατιστικά, μόνο μια επιπλέον ώρα τρεξίματος μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή σας κατά περίπου επτά ώρες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

ζωή

Δυστυχώς, το να τρέχεις για πάντα δεν θα σε βοηθήσει να ζήσεις τόσο περισσότερο, αφού τα οφέλη που επιμηκύνουν τη ζωή φαίνεται να βρίσκονται σε περίπου τέσσερις ώρες τρέξιμο την εβδομάδα και δεν θα σου χαρίσουν περισσότερα από τρία επιπλέον χρόνια ζωής, ούτως ή άλλως. Εκτός αυτού, η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι όταν πρόκειται για τρέξιμο, περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται σε παρατηρήσεις και όχι σε επεμβατικά πειράματα που απαιτούνται για την απόδειξη της αιτίας και του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, κανείς δεν λέει ότι το τρέξιμο στο ελάχιστο (ή πάρα πολύ) θα επηρεάσει σίγουρα τη διάρκεια ζωής σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να προτείνει να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, 75 λεπτά ασκήσεων σκληρής άσκησης ή συνδυασμού, κάθε εβδομάδα.

Το τρέξιμο για μόλις πέντε λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σας, αλλά κάθε αθροιστική ώρα που κάνετε jogging θα μπορούσε να σας δώσει περίπου επτά ακόμη ώρες ζωής. Με αυτά τα δεδομένα, σίγουρα αξίζει να δώσετε στο jogging μια ακόμη ευκαιρία.

Πηγή:elle.gr