9 διάσημα quotes από γυναίκες πολιτικούς που θα σας εμπνεύσουν

Η πολιτική είναι ένας παραδοσιακά ανδροκρατούμενος χώρος. Αν και η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών και η ανάληψη ηγετικών θέσεων στην πολιτική και τη δημόσια ζωή είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη της πραγματικής δημοκρατίας και αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, μέσα στα χρόνια υπήρξαν γυναίκες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τα στατιστικά. Από διπλωμάτες μέχρι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που κατάφεραν να αναδειχθούν στον πολιτικό στίβο. Κάποιες από αυτές ήταν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, όλες όμως είχαν να μοιραστούν διαχρονικές αλήθειες και συμβουλές. Παρακάτω ακολουθούν λοιπόν, 9 εμπνευσμένα quotes δυναμικών γυναικών που ασχολήθηκαν με την πολιτική. 

«Για μένα, μια καλύτερη δημοκρατία είναι μια δημοκρατία όπου οι γυναίκες δεν έχουν μόνο το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγουν, αλλά και να εκλέγονται». – Michelle Bachelet, Επικεφαλής της UN Women, πρώην Πρόεδρος και Υπουργός Άμυνας της Χιλής, στους The New York Times. 

«Ούτε οι αλυσίδες της δικτατορίας ούτε τα δεσμά καταπίεσης μπορούν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις της ελευθερίας για πολύ». – Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια προπόσεων με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Barack Obama

«Αν σας ένοιαζε μόνο να σας συμπαθούν, θα ήσασταν έτοιμοι να συμβιβαστείτε σε οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή και δεν θα πετυχαίνατε ποτέ τίποτα» – Margaret Thatcher, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε συνέντευξή της στο Press Association.

«Για να κάνουμε ειρήνη, χρειάζεται ένας ασυμβίβαστος ηγέτης. Για να κάνουμε ειρήνη, χρειάζεται κάποιος που να κάνει και συμβιβασμούς». – Benazir Bhutto, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην ηγεσία μουσουλμανικού κράτους ως Πρωθυπουργός του Πακιστάν, στο «Reflections on Working Towards Peace» από το «Architects of Peace: Visions of Hope in Words and Images».

«Οποιοσδήποτε τίτλος ή αξίωμα μπορεί να έχουμε το προνόμιο να κατέχουμε, αυτό που κάνουμε καθορίζει το ποιοι είμαστε … Ο καθένας από εμάς πρέπει να αποφασίσει τι είδους άνθρωπος θέλει να είναι – τι είδους κληρονομιά θέλει να αφήσει πίσω». – Βασίλισσα Rania Al Abdullah της Ιορδανίας στο The Women’s Conference.

«Η εκπαίδευση είναι μεταμορφωτική. Κυριολεκτικά αλλάζει ζωές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται τόσο σκληρά για να μορφωθούν και αυτός είναι ο λόγος που η εκπαίδευση ήταν πάντα το κλειδί για το αμερικανικό όνειρο, η δύναμη που διαγράφει τους αυθαίρετους διχασμούς φυλής και τάξης και πολιτισμού και ξεκλειδώνει τις δυνατότητες που δίνει ο Θεός σε κάθε άτομο». – Condoleezza Rice, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α, σε αποφοίτηση του Κολλεγίου της Βοστώνης.

«Η ευτυχία δεν είναι στόχος, είναι υποπροϊόν. Παραδόξως, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μην είσαι ευτυχισμένος είναι η σκόπιμη χάραξη ενός τρόπου ζωής με τον οποίο θα ικανοποιούσες τον εαυτό σου πλήρως και αποκλειστικά». – Eleanor Roosevelt, πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, στο βιβλίο της «You Learn by Living».

«Ένα από τα μαθήματα με το οποίο μεγάλωσα ήταν να μένεις πάντα πιστός στον εαυτό σου και να μην αφήνεις ποτέ αυτό που λέει κάποιος άλλος να σε αποσπάσει από τους στόχους σου. Έτσι, όταν ακούω αρνητικές και ψευδείς επιθέσεις, πραγματικά δεν επενδύω ενέργεια σε αυτές, γιατί ξέρω ποια είμαι». – Michelle Obama, πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, σε συνέντευξή της στη Marie Claire.

«Το μέγεθος των ονείρων σας πρέπει πάντα να υπερβαίνει τη σημερινή σας ικανότητα να τα πετύχετε. Εάν τα όνειρά σας δεν σας τρομάζουν, δεν είναι αρκετά μεγάλα». – Ellen Johnson Sirleaf, Πρόεδρος της Λιβερίας, σε αποφοίτηση του Πανεπιστημίου Harvard. 
 

Πηγή φωτογραφιών: getty images, Instagram js.udechile, Instagram dailycontinent, Instagram thatcherite13, Instagram aungsansuukyi_, Instagram queenrania, Instagram theamericanmoms, Instagram afrocritik

Πηγή:jenny.gr