Πως Θα Χάσουμε τα κιλά των διακοπών- Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Για αρκετούς από εμάς οι διακοπές τελείωσαν και επιστρέψαμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς. Περάσαμε τις διακοπές μας ξένοιαστα, χωρίς να σκεφτόμαστε ‘μη’ και ‘πρέπει’ μια ξενοιασιά που σίγουρα πέρασε και στο επίπεδο του διαιτολογίου μας και ίσως φάνηκε και στη ζυγαριά.

”Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να επανέλθουμε στην παλιά μας φόρμα;;”

Αρχικά, δεν καταφεύγουμε σε δίαιτες express, αποτοξίνωσης, μονοφαγίας ή σε χημικές δίαιτες. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε το λεγόμενο στερητικό σύνδρομο, αφού με τις αυστηρές δίαιτες δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Αυτό έχει ως συνέπεια σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταναλώσουμε τα τρόφιμα τα οποία στερηθήκαμε σε μεγάλες ποσότητες και να αναπληρώσουμε άμεσα το χαμένα βάρος καθώς αποβάλλονται από το σώμα μας μόνο υγρά και μυϊκή μάζα και όχι λίπος.

Η επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούσαμε πριν τις διακοπές είναι η καλύτερη λύση για να χάσουμε τα περιττά κιλά των διακοπών. Είναι απαραίτητο να απαρτίζεται από μια ποικιλία τροφών, που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων στις κατάλληλες ποσότητες.

Η οργάνωση είναι αρκετά σημαντική. Καλό είναι να φροντίσετε να υπάρχουν στο σπίτι όλα τα τρόφιμα που χρειάζεστε όπως φρούτα και λαχανικά και προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη ημέρα, ώστε να αποφύγετε το έτοιμο φαγητό.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα συχνά γεύματα καθώς βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στη μειωμένη αποθήκευση λίπους, σταθεροποιούν τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης και ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Προσέξτε τον τρόπο μαγειρέματος. Αποφεύγετε να τηγανίζετε και προτιμάτε φαγητά που είναι ψητά, βραστά, στον ατμό ή μαγειρευτά με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και λαχανικά για να δώσετε χρώμα και γεύση στο φαγητό σας.

Η σωστή ενυδάτωση διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. 2L την ημέρα είναι απαραίτητα.

Η άσκηση να γίνει τρόπος ζωής. Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους. Ενισχύει την ταχύτερη απώλεια κιλών και λίπους, προσφέρει τόνωση και γράμμωση και ενισχύει την καρδιοαναπνευστική υγεία.

Αυτές ήταν κάποιες μικρές συμβουλές προκειμένου να βρούμε πάλι τους ρυθμούς μας μετά από ένα διάστημα χαλάρωσης. Το παν είναι να διατηρούμε τις ισορροπίες και να ακολουθούμε το πλάνο της Μεσογειακής διατροφής για την προαγωγή της υγείας μας και έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Ελευθερία Μπουντούρη Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 2431304686