Μαρία – Χριστίνα Μπακλαβά: Η διαδρομή της σύγχρονης γυναίκας έχει πολλές προκλήσεις

H Τρικαλινή Μαρία – Χριστίνα Μπακλαβά είναι ο ορισμός του πολυπράγμονα. Πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και κάτοχος Master of Arts στην «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» του Ε.Μ.Π. σε συνέργεια με το πανεπιστήμιο Danube της Αυστρίας, του Ιδρύματος Μπότση προαγωγής της δημοσιογραφίας και του Ινστιτούτου Ερευνών ΑΘΗΝΑ. Κάτοχος του επαγγελματικού διπλώματος Public Relations-EU Public Affairs- Crisis Management του European Institute of Communications στην Ιρλανδία.

Συνεργάζεται ως freelancer με διάφορα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας του ομογενειακού ραδιοφώνου της ΝΥ Cosmos FM. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και συνεργάτις της aftodioikisinews.gr και ανταποκρίτρια του ΤV 10 Θεσσαλίας.

Εργάστηκε στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) ως σύμβουλος επικοινωνίας, υπεύθυνη γραφείου τύπου και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι επιθεωρήτρια ποιότητας ISO 9001:2015 και σύμβουλος επικοινωνίας σε επιμελητήρια εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πιστοποιημένη ως social media manager και στην εργασιακή ψυχολογία.

Και το «πλούσιο» βιογραφικό της δε σταματά εκεί! Σήμερα είναι η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Στρατηγικής Επικοινωνίας – Δημοσίων Σχέσεων «Noema Solutions» και είναι εκπρόσωπος Αμερικανικης ταξιδιωτικής εταιρείας εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεμάτων.Πελάτες τους είναι τα alumni associations των μεγαλύτερων παν/μιων της Αμερικής, των μουσείων και οργανισμών (Stanford, Yale,Columbia,Washington & Lee,Cornell,Smith,Wellesle,Mount Holyoke,Vanderbilt,Tulane,Reed,Occidental,Cal Tech και διάφοροι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως The Chamber Music Society of Lincoln Center, National trust for Historic Preservation, Denver Botanic Garden, The Army & Navy Club, The Junior League).

Εργάστηκε για περισσότερο από 15 χρόνια εθελοντικά με τα παγκόσμια συμβούλια Ελληνισμού και υπήρξε Γεν.γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Θεσσαλών.

Συμμετέχει στην επιτροπή των 200 χρόνων υπό την επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου – η μοναδική από Ελλάδα.

Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική της δράση από τον απόγονο του Ήρωα Καραϊσκάκη σε τιμητική εκδήλωση των Μαυρομματιανών Καρδίτσας, καθώς και για την εθελοντική προσφορά της σε δράσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα από αθλητικά σωματεία και συλλόγους. Οι Θεσσαλοί του εξωτερικού την βράβευσαν μαζί με άλλους δημοσιογράφους στη Γερμανία σε εκδήλωση αφιερωμένη στα ΜΜΕ.

Διατέλεσε Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και είχε την ευθύνη της οργάνωσης 8 παγκόσμιων συνεδρίων των απανταχού Θεσσαλών, σε διάφορους δήμους της Θεσσαλίας. Επίσης,

υπήρξε Πρόεδρος των Θεσσαλών Χαϊδαρίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανθεσσαλικής Στέγης Αθήνας. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων και τιμήθηκε το 2010 απο τον Δήμο Χαϊδαρίου στη γιορτή της γυναίκας και είναι υπεύθυνη πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών.

Η Ελβετική τηλέοραση NZZ την συμπεριέλαβε σε ντοκιμαντέρ “The Greek Heroes” για νέους επιτυχημένους Ελληνες επιχειρηματίες εν μέσω κρίσης λόγω του networking που ανέπτυξε με Έλληνες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας projects σε διάφορους τομείς.

H κ. Μπακλαβά είναι εκπρόσωπoς της Chamber Music Hellas , ανάμεσα σε εξαιρετικούς Έλληνες και Φιλέλληνες της Αμερικής. Σκοπός του CMH είναι να δημιουργεί θεματικά ταξίδια στα πλαίσια ενός φεστιβάλ κλασικής μουσικής δωματίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση Lowell Liebermann- ενός εκ των διασημότερων Αμερικανών συνθετών. Το 2018 δημιούργησε το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας .

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο αγοριών.

Κα. Μπακλαβά ασχολείστε πολλά χρόνια με τον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων, αλλά και με το πολιτιστικό μάνατζμεντ εντός και εκτός Ελλάδας. Πόσο εύκολο είναι να είστε πολυπράγμων;

Όταν η δουλειά που κάνεις είναι αυτή ακριβώς που επέλεξες κι αγαπάς, ο βαθμός δυσκολίας μικραίνει, αλλά ποτέ δεν εξαλείφεται. Γιατί αν έχεις επιλέξει ένα επάγγελμα, τότε ποτέ δεν επαναπαύεσαι.

Θέλεις διαρκώς να το εξελίσσεις και να το μαθαίνεις στον πυρήνα του. Ειδικά το αντικείμενο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας ευρύτερα, είναι από μόνο του πολύ δυναμικό και πολύπλοκο. Αν θες να το κάνεις σωστά θα πρέπει διαρκώς να μαθαίνεις νέους τρόπους και να διαβάζεις για πολλές και διαφορετικές κουλτούρες κι επιστήμες ακόμη, όπως πχ. ψυχολογία, μάρκετιγκ, πολιτική, προκειμένου να κατανοείς τον απέναντι σου κι όχι απλά να ακούς.

Αναγκάζεσαι να γίνεσαι “πολυπράγμων” προκειμένου να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό στον πελάτη που σε εμπιστεύτηκε να τον εκπροσωπήσεις. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στην επικοινωνία και πιστέψτε με έχει πολλή κούραση. Όμως στο τέλος αυτό που σου μένει δεν είναι ένας ακόμη τίτλος, αλλά κυρίως νέα εργαλεία γνώσης που θα σε βοηθήσουν ακόμη περισσότερο να ανεβάσεις κι άλλο τον πήχη της ποιότητας που επιθυμείς.

Είστε μια δραστήρια επαγγελματίας και μητέρα δύο αγοριών, 15 και 22 χρονών. Υπήρξαν στιγμές που δυσκολευτήκατε να τα συνδυάσετε;

Θα ήταν υποκριτικό να σας πω ότι εύκολα συνδυάζονται όλα… Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο και στο τέλος της μέρας δεν μετράς τόσο την σωματική κούραση, η οποία τελικά είναι η πιο ανώδυνη κατ’ έμε΄, αλλά κυρίως την πνευματική , από το συσσωρευμένο άγχος και τις ενοχές μη τυχών και δεν έχεις ανταπεξέλθει σε όλους σου τους ρόλους. Κι αυτό δεν αφορά έμενα, αλλά την σύγχρονη γυναίκα που έχει αναλάβει να παίζει το ρόλο της super woman που θα ζήλευαν και οι avengers… 🙂

Η διαδρομή της σύγχρονης γυναίκας έχει πολλές προκλήσεις. Επιλέγεις ό,τι μπορείς να υποστηρίξεις και προχωράς πάντα με θυσίες και υποχωρήσεις…κι όσο πάει…Προσωπικά έχω συμμάχους την οικογένειά μου, τον σύζυγο και τα παιδιά μου, που κυρίως τα δεύτερα επειδή έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί και παρακολουθούν την προσπάθεια μου στενά, πολλές φορές βάζουν “πλάτη”. Έτσι έχουμε γίνει οι καλύτεροι συνεργάτες σε όλα, στο σπίτι, στις δουλειές, στα πρότζεκτ.

Χρειάζεται όμως και τρόπο για να μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο που σε κυνηγά. Εγώ για παράδειγμα, αν βιαζόμουν πολύ και έπρεπε να πάω στο σούπερ μάρκετ με τα αγόρια μου και να επιστρέψουμε στο σπίτι σε χρόνο ρεκόρ, το έκανα να φανεί παιχνίδι… Τους έβαζα “challenge” πόσο γρήγορα θα ψωνίσουμε και θα βάλουμε τα ψώνια μας στις τσάντες… Μια φορά η ταμίας παραξενεύτηκε όταν είδε τα χεράκια των παιδιών μου να κινούνται τόσο γρήγορα και συγκεντρωμένα στον στόχο τους! Είμαστε ομάδα και δουλεύει πολύ το “ένας για όλους και όλοι για έναν”.

Και θα σας αναφέρω κι ένα ακόμη παράδειγμα άξιο λόγου που πολύ συγκινούμαι όταν το θυμάμαι… Ο μικρός μου γιος όταν ήταν στο δημοτικό, βλέποντας με να είμαι σκυμμένη ώρες στα βιβλία για την διπλωματική μου εργασία, ήρθε στο γραφείο μου προσφέροντας μου ένα ποτήρι πορτοκαλάδα κι ένα τοστ!

Αισθάνθηκα τύψεις που δεν του το πρόσφερα εγώ πρώτη λόγω του φόρτου εργασίας μου, αλλά πραγματικά ήταν ο πιο ωραίος χυμός που με ξεδίψασε ως την ψυχή μου και με έκανε να νιώθω πολύ περήφανη για τα παιδιά μου και την ενσυναίσθηση που διαθέτουν. Κλείνοντας, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι υπάρχουν πάντα δύσκολες στιγμές, μέρες , περίοδοι, αλλά όταν υπάρχει κατανόηση και σεβασμός από τους δικούς σου ανθρώπους, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα μας. Εσάς σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Με φρέναρε…μου άλλαξε όλα τα σχέδια, μου ακύρωσε δουλειές και με έκανε να αναθεωρήσω πολλά. Από την άλλη όμως είχα τον χρόνο να ξεκουραστώ και να κοιτάξω προς τα μέσα μου. Άρχισα να κάνω πιο δημιουργικά πράγματα, να πιάσω τα πινέλα της ζωγραφικής μου, να γράψω ποιήματα τα οποία σύντομα θα εκδοθούν και να βελτιώσω τις μαγειρικές μου ικανότητες. Ήταν πολύ όμορφο να μαζευόμαστε όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και να συζητάμε περισσότερο.

Τι σχεδιάζετε για το χειμώνα που έρχεται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Παρούσης της πανδημίας δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια, παρά μόνο να φροντίσουμε όσο το δυνατόν να βοηθάμε όπου υπάρχει ανάγκη. Η κοινωνία πρέπει να κρατηθεί γερά και μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να βοηθήσει από μια κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα. Δεν είμαι άνθρωπος της απαισιοδοξίας, αλλά της κινητοποίησης και της δράσης. Πλέον όλα είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης των κρίσεων που διανύουμε, αλλά και όσων έρχονται. Η ανάγκη μου για ενεργό συμμετοχή στα κοινά και η εμπλοκή μου στο χώρο της πολιτικής έχει ήδη εκφραστεί με πιο πρόσφατη αυτή στις περιφερειακές εκλογές του 2019. Τώρα όμως με την κλιματική κρίση που δοκιμάζεται ο πλανήτης και η χώρα μας, νιώθω ότι ήρθε η ώρα να συμμετέχω πιο δραστικά στο κέντρο λήψης αποφάσεων ενός κόμματος που θα υπερασπίζεται την έννοια και την ουσία της κοινωνικής οικολογίας και πάνω απ΄όλα της πράσινης ευημερίας. Η υπεράσπιση του κόσμου γύρω μας και της ποιότητας της ζωής μας δεν είναι φιλολογική συζήτηση… είναι αναγκαιότητα για την επιβίωση μας. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κάτι πιο σημαντικό από αυτό της ίδιας μας της επιβίωσης απέναντι σε ό,τι καταστρέψαμε, όπως το κλίμα.