3+1 βότανα που χρησιμοποιούμε συνεχώς αλλά δε ξέρουμε πόσο θρεπτικά είναι

Αν είσαι από εκείνους που δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν βότανα στη διατροφή τους, αυτός είναι ο οδηγός σου για να μάθεις τα πιο ευρέως γνωστά και εύκολα στους συνδυασμούς γεύσεων.

Θυμάρι

βότανα

Διαθέτει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση, γι’ αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την ακμή και ανακουφίζει από τα συμπτώματα κρυολογήματος. Ακόμη είναι πολύτιμο για τη σωματική και πνευματική κατάπτωση και το άγχος. Ταιριάζει υπέροχα στο ψητό κρέας, χρησιμοποιείται σε αφέψημα, αλλά και για τον αρωματισμό του ελαιόλαδου.

Μαϊντανός

βότανα

Τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) που περιέχονται στον μαϊντανό και ειδικά η λουτεολίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακών και μπορεί να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες του ήπατος. Ακόμη, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και μια καλή πηγή βιταμίνης Α (ιδίως βήτα-καροτίνης). Μπορείς να τον προσθέσεις στην οσπριοσαλάτα, στα γεμιστά, σε σαλάτα ταμπουλέ, σε ψητές πατάτες και σε μαρινάδες.

Άνηθος

βότανα

Πηγή ασβεστίου, μαγγανίου και σιδήρου, ο άνηθος περιέχει μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών, ανακουφίζει από καούρες, μειώνει τις ενοχλήσεις στο στομάχι και τον πονοκέφαλο. Μπορείς να τον προσθέσεις στις πράσινες σαλάτες, σε σος γιαουρτιού, τουρσιά, λαδερά, στην πατατοσαλάτα και σε πιάτα με ψάρι.

Ρίγανη

βότανα

Το πιο αγαπημένο βότανο όλων, βοηθά στην ανάπτυξη των οστών λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχει, ανακουφίζει από πόνους έμμηνου ρήσης, αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην υπέρταση, την αρτηριοσκλήρυνση κ.ά. Πρόσθεσε τη στη χωριάτικη σαλάτα, σε ψητά λαχανικά, σε ψητό χταπόδι και σε μαρινάδες.

Πηγή:elle.gr