Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 1898: Η αυτοκράτειρα Σίσσι, που λάτρεψε την Ελλάδα, πέφτει νεκρή από δολοφονική ενέργεια

Γενεύη, 10 Σεπτεμβρίου του 1898. Η αυτοκράτειρα Σίσσι περιμένει το πλοίο, όμως θα ανταμώσει το θάνατο. Το όνομά της ήταν Εlisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, όμως ο κόσμος την αγάπησε ως Σίσσι.

Καταγόταν από τον οίκο των Wittelsbach, τον ίδιο οίκο από όπου αντλούσε την καταγωγή του και ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων. Η Σίσσι ήταν Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας.

Η Σίσσι το 1898 είναι πιά 60 χρονών, με βαριά κατάθλιψη, τυλιγμένη στο πένθος και απογοητευμένη από τη ζωή. Ταξιδεύει στην Ελβετία. Σταματά για λίγο στο ξενοδοχείο «Beau Rivage», στις όχθες της λίμνης Λε Μαν στη Γενεύη.

Ένας άνδρας, ο Λουίτζι Λουκένι (αναρχικός δήλωσε αργότερα) περιμένει υπομονετικά έξω από το ξενοδοχείο, οπλισμένος με ένα μαχαίρι που κρύβει σε ένα μπουκέτο λουλούδια. Περιμένει την ευκαιρία, που δεν αργεί να παρουσιαστεί. Μια μέρα σαν σήμερα η αυτοκράτειρα ήταν έτοιμη να επιβιβαστεί στο πλοίο για το Μοντρέ. Πλάι της έστεκε η κακή της μοίρα, που ποτέ δεν είχε κουραστεί να την κατατρέχει.

Sissi
Το μαχαίρι του αναρχικού στη Γενεύη φέρνει τη λύτρωση για την αυτοκράτειρα Σίσσι (Πηγή: GettyImages)

Ο Λουκένι πλησίασε την Σίσσι, κάτι της είπε προσποιούμενος ότι τα λουλούδια ήταν για εκείνη και της κάρφωσε ένα μικρό μαχαίρι στο στήθος. Η αυτοκράτειρα κλονίστηκε, έκανε να σωριαστεί, αλλά την κράτησαν όρθια. Μπήκε στο πλοίο, νομίζοντας ότι ήταν ένα επιπόλαιο τραύμα, όμως το αίμα είχε κιόλας αρχίσει να πλημμυρίζει τα ρούχα.

Το πλοίο επέστρεψε στη Γενεύη και η αυτοκράτειρα, που ίσα ίσα στεκόταν στα πόδια της, οδηγήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε. Αργά! Το μαχαίρι του δολοφόνου είχε ραγίσει ένα πλευρό, είχε τρύπησε τον πνεύμονα και το περικάρδιο και είχε διαπεράσει την καρδιά. Λίγες ώρες μετά την άφιξή της στο ξενοδοχείο και πριν καν της παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, η αυτοκράτειρα κατέληξε.

Αυτοκτόνησε στη φυλακή
Ο δολοφόνος αρχικά διέφυγε στις Άλπεις αλλά συνελήφθη δικάστηκε και φυλακίστηκε ισόβια. Ο Λουκένι έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας το 1900, και τελικά κατάφερε να αφαιρέσει τη ζωή του δέκα χρόνια μετά, όταν ένας φρουρός κατέστρεψε τα απομνημονεύματά του. Σκότωσε την αυτοκράτειρα γιατί όπως ισχυρίστηκε «ήθελε να σκοτώσει έναν εστεμμένο οπωσδήποτε».

Η Σίσσι ήταν όμορφη, όπως την περιγράφουν. Τη θαύμαζαν όλοι. Οι ζωγράφοι λάτρευαν να απαθανατίζουν το πρόσωπό της. Την αποκαλούσαν «θλιμμένη πριγκίπισσα» για το αινιγματικό της χαμόγελο και τη μελαγχολική της φυσιογνωμία. Η αυτοκράτειρα έπασχε από κατάθλιψή.

Η Νταϊάνα του 19ου αιώνα

Ο Τύπος της εποχής μόνιμα ασχολούνταν μαζί της. Ήταν, δίχως υπερβολή, η Νταϊάνα του 19ου αιώνα. Η είσοδος της στη δημόσια ζωή, οι περιπέτειες της στο παλάτι, οι επιλογές της στη μόδα, οι στενοί κορσέδες, η κατάθλιψη μαζί με τις διατροφικές διαταραχές, οι περιπλανήσεις της ανά την υφήλιο, ο πολυτελής τρόπος διαβίωσής της, τα δεκάδες ειδύλλια που έλεγαν ότι είχε ακόμα και οι κακές σχέσεις με την πεθερά της, καταγράφονταν σε εφημερίδες ενώ συνοδεύονταν με αιχμηρούς σχολιασμούς εναντίον της. Περίπτωση Νταϊάνα δηλαδή.

Μέχρι τα 14της χρόνια, η Σίσσι ήταν ένα ξεχωριστά ελεύθερο πλάσμα. Όταν λίγα χρόνια μετά έγινε Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας, όλα άλλαξαν.

Σε ηλικία 15 χρονών, η οικογένεια της επισκέφθηκε το θέρετρο του Bad Ischl, στην Αυστρία, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες γνωριμίας και γάμου της μεγαλύτερης αδελφής της, Νένε με τον 23χρονο Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ. Ο γάμος δεν έγινε ποτέ αφού ο νεαρός Φραγκίσκος ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Σίσσι. Μια καλλονή έφηβη παντρεύτηκε τον απόλυτο μονάρχη της μεγαλύτερης (τότε) αυτοκρατορίας της Ευρώπης.

Το πρωτόκολλο την καταπίεζε, αλλά ο έρωτας της για τον αυτοκράτορα ήταν δυνατός. Απέκτησε τέσσερα παιδιά. Η μια κόρη της πέθανε σε ηλικία δύο χρονών από δυσεντερία. Από τότε άρχισαν τα έντονα συμπτώματα της κατάθλιψης με κύριο εκείνο της απώλειας βάρους.

Οι ώρες και οι μέρες της Σίσσι στα ανάκτορα υπήρξαν μαρτυρικές, λέγεται. Και βρίσκει στα ταξίδια το φάρμακο: Επισκέπτεται τη Μαδέρα, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Μαγιόρκα, τη Μάλτα, τις ακτές της νότιας Ισπανίας την Τεργέστη την Ιταλία και τη μαγευτική Κέρκυρα. Λατρεύει την Ελλάδα! Για να εντρυφήσει στην κλασική παιδεία του τόπου μας, προσλαμβάνει δασκάλους που της διδάσκουν ελληνική μυθολογία, Ιστορία και ελληνική λογοτεχνία.

Ο βασιλιάς Όθων είναι ξάδελφός της και οι επισκέψεις της στην Ελλάδα συχνές. Αγαπημένος της δάσκαλος υπήρξε ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Λέγεται ότι ο Χρηστομάνος (που έπασχε από κύφωση) είχε κρυφό έρωτα για την αυτοκράτειρα που του σημάδεψε τη ζωή.

Το «Αχίλλειον» στην Κέρκυρα

Αχίλλειον
Το Αχίλλειον στην Κέρκυρα, αγαπημένος τόπος για τη Σίσσι (Πηγή: Eurokinissi)

Το 1890 δημιούργησε την αγαπημένη της έπαυλη στην Κέρκυρα, την οποία ονόμασε «Αχίλλειον» προς τιμήν του μυθικού ήρωα που θαύμαζε όπου διέμενε πολλούς μήνες το χρόνο. Η ζωή στην Κέρκυρα θα την ενθουσιάσει και θα της θυμίσει τα ανέμελα παιδικά της χρόνια στη Βαυαρία. Περνάει το χρόνο της κάνοντας μακρινούς περιπάτους και παρέα με τους κατοίκους του νησιού.

Αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας

Όμως η μοίρα τη χτυπάει ανελέητα. Ο αγαπημένος κουνιάδος αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας, διορίζεται αυτοκράτορας του Μεξικό και εκτελείται από τους επαναστάτες.

Η σύζυγος του κουνιάδου της αγαπημένη της φίλη καταλήγει σε άσυλο ψυχοπαθών, πεθαίνει από πνιγμό ο πρώτος της εξάδελφος βασιλιάς Λουδοβίκος ο Β’ της Βαυαρίας, η αδελφή της Σοφία καίγεται ζωντανή προσπαθώντας να κρύψει ένα αναμμένο τσιγάρο στις πτυχές του φορέματος της, ώστε να μην γίνει αντιληπτό από τον πατέρα της ότι κάπνιζε!

Ο πατέρας της Σίσσι πεθαίνει από τον καημό του ένα χρόνο μετά. Και το μοιραίο χτύπημα: ο 31χρονος γιός της Ροδόλφος και η 17χρονη ερωμένη του και βαρόνη, Μαρία Βετσέρα, βρέθηκαν νεκροί στο κυνηγετικό περίπτερο Μάγιερλινκ, κάτω από μυστηριώδεις και ανεξιχνίαστες συνθήκες. Άλλοι το θεώρησαν αυτοκτονία, άλλοι πάλι μιλούσαν για πολιτική δολοφονία του διαδόχου των Αψβούργων.

Μέσα σε 11 χρόνια η Σίσσι έχασε τον πατέρα, τη μητέρα, τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη αδελφή της, τον μικρότερο αδελφό της, τον αγαπημένο της ξαδελφό και τον στενότερό της φίλο. Η απώλεια του γιου της τη βύθισε σε βαρύ πένθος: έως το τέλος της φορούσε μαύρα ρούχα και κρατούσε λευκή ομπρέλα για να κρύβει την όψη της. Ο γάμος της με τον αυτοκράτορα είναι πλέον συμβατικός. Ήταν γνωστό πια σε όλη την αυλή της Αυστροουγγαρίας ότι ο Φραγκίσκος Ιωσήφ είχε επίσημη ερωμένη την ηθοποιό Katharina Schratt.

Η Σίσσι επιστρέφει στην αγαπημένη της Κέρκυρα, όπου αγοράζει τη «Βίλλα Βράιλα», την οποία και ανακαινίζει. Η Σίσσι θα περνάει στην Κέρκυρα και στο αγαπημένο της Αχίλλειον το μισό χρόνο, κυρίως τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Όμως το τέλος είναι κοντά. Το μαχαίρι του αναρχικού στη Γενεύη φέρνει τη λύτρωση.

Η σορός της Σίσσι μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό της Γενεύης και στη συνέχεια στη Βιέννη, όπου και τοποθετείται σε μια κρύπτη στην Εκκλησία των Καπουτσίνων, την τελευταία κατοικία των Αψβούργων.

Η κοινή μοίρα με τη Ρόμι Σνάιντερ

Η ταινία – τριλογία «Πριγκίπισσα Σίσσι» με τη Ρόμι Σνάιντερ στον ομώνυμο ρόλο είχε προκαλέσει αίσθηση στη 10ετία του ’50. Πολλοί ήταν εκείνοι που παρομοίαζαν την άτυχη ζωή της πανέμορφης αυτοκράτειρας με εκείνη της επίσης καλλονής ηθοποιού από τη Βιέννη, που την ενσάρκωσε στον κινηματογράφο. Και η Ρόμι Σνάιντερ χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 44 χρονών από καρδιακή ανακοπή, αφού πρώτα είδε τον γιο της να πεθαίνει με τραγικό τρόπο.

Πηγή:reader.gr