5 τρομερές πηγές σιδήρου που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ βασικό μέταλλο για τον οργανισμό μας: βοηθά στον μεταβολισμό και είναι ένα από τα κύρια συστατικά της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει όχι μόνο να μάθεις ποιες είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου, αλλά και να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

Αν άκουγες κι εσύ από μικρή “φάε φακές έχουν σίδηρο”, τότε έχεις ανατραφεί γνωρίζοντας πολύ καλά μία από τις πηγές σιδήρου. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα, γιατί, αλήθεια, πόση φακή να φάει κανείς;

Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κόπωση, ναυτία, μέχρι και καρδιακά προβλήματα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες χρειάζονται 18mg, ενώ οι έγκυες 27mg.

Συκώτι (στην κατηγορία «πηγές σιδήρου για θαρραλέες»)

Τα 110γραμμάρια συκωτιού παρέχουν στον οργανισμό σου 7mg σιδήρου. Έχει επίσης πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και Β12, αλλά και χοληστερόλη, αν και μάλλον δε θα φας αρκετό ώστε να ανησυχείς γι’ αυτό.

Μοσχάρι

Ανάλογα με την κοπή του, το μοσχάρι περιέχει από 10 έως 24 τοις εκατό των καθημερινών σου αναγκών σε σίδηρο. Ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας απορροφάται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό, σε σχέση με τον σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Στρείδια (στην κατηγορία «πηγές σιδήρου για μερακλήδες»)

Τα έξι στρείδια σου παρέχουν 4mg σιδήρου. Εκτός από το ότι βρίσκονται ανάμεσα στις πολύ καλές πηγές σιδήρου, είναι και καλή πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12. Είναι και αφροδισιακά. Τι άλλο θες;

Φασόλια

Ένα φλιτζάνι φασόλια περιλαμβάνει 5mg σιδήρου. Τα λευκά φασόλια περιέχουν λίγο περισσότερο, περίπου 7mg στην ίδια ποσότητα. Δοκίμασέ τα σε σαλάτες ή και σε συνοδευτικές σάλτσες.

Σπανάκι

Μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου σε ό,τι έχει να κάνει με τα λαχανικά, είναι το σπανάκι. Ένα φλιτζάνι κομμένο σπανάκι σου παρέχει 4mg σιδήρου. Βάλτο στη σαλάτα σου και ενίσχυσε αμέσως την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά.

Πηγή:ladylike.gr/