Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα:από τον ορθοπεδικό Δρ Απόστολο Αθ. Λαγάρα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Είναι μία πολύ συχνή πάθηση που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου καθώς διέρχεται από τον καρπό. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.

Η εμφάνισή του είναι απόρροια της ή περισσότερων προδιαθεσικών παραγόντων της:
● Κληρονομικότητα
● Επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών
● Έντονη χειρωνακτική εργασία
● Εγκυμοσύνη
● Τις παθήσεις: θυρεοειδοπάθεια, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, λεμφοίδημα, κ.λπ.

Τις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος ιδιαίτερος τραυματισμός. Κύρια συμπτώματα είναι οι αιμωδίες, η καυσαλγία και ο πόνος που αντανακλούν τόσο στα δάκτυλα όσο και της το άνω άκρο. Σε προχωρημένες καταστάσεις τα συμπτώματα είναι μόνιμα και σταδιακά αναπτύσσεται αδυναμία των μυών του χεριού, υπάρχει δυσχέρεια εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων και πτώση αντικειμένων.

Στην πλειοψηφία η διάγνωση είναι κλινική και γίνεται από τον ορθοπαιδικό. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ακτινογραφία της περιοχής, η μαγνητική τομογραφία ή και το ηλεκτρομυογράφημα. Η αρχική αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Αναλγησία, χρήση ειδικών ναρθήκων και τοπικές εγχύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτωμάτων. Εάν η κατάσταση είναι προχωρημένη ή δεν υπάρχει ανταπόκριση στη συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική αποσυμπίεση του μέσου νεύρου προσφέρει οριστική λύση.