Κρύα Λιβαδειάς: Η ιδανική απόδραση για να γίνετε ένα με τη φύση

Μπορεί η Λιβαδειά να μην είναι από τους πρώτους προορισμούς που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε πού να αποδράσετε το Σαββατοκύριακο, όμως διαθέτει ομορφιές που μπορούν να σας πείσουν να τη βάλετε στα ταξιδιωτικά σας πλάνα. Τι θα λέγατε για μια εξόρμηση σε μια καταπράσινη όαση με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια; Κι όμως, αυτό το μέρος δεν βρίσκεται σε κάποιο δάσος, αλλά στην καρδιά της Λιβαδειάς.

Οι Πηγές Κρύας, το στολίδι της πόλης της Λιβαδειάς, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα (140 χλμ.). Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Οδηγώντας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, θα στρίψετε στην έξοδο προς Κάστρο και σε περίπου 30 χλμ. θα βρεθείτε σε αυτό το μαγευτικό μέρος για να απολαύσετε βόλτες με τα πόδια μέσα στην πλούσια φύση.

Πηγές Κρύας: Εξόρμηση στην πράσινη όαση της Λιβαδειάς

Ο ποταμός της Έρκυνας με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με ονομασία θηλυκού γένους. Στην ελληνική μυθολογία η Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου και φίλη της Περσεφόνης, ήταν νύμφη μιας ομώνυμης πηγής. Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Μάλιστα, μέσα στο ποτάμι υπάρχει σε ένα βράχο η προτομή της νύμφης.

Στα νερά του ποταμού ξεπροβάλλει σε ένα βράχο η προτομή της νύμφης Έρκυνα (Πηγή: Shutterstock)

Πλούσια σε φυσική ομορφιά, με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, κανάλια, μικρούς καταρράκτες και πελώρια πλατάνια, η περιοχή της Κρύας είναι ένα μέρος που θα σας μαγέψει. Λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινα τοξωτά γεφυράκια ολοκληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό. Και στις δύο όχθες του ποταμιού υπάρχουν καφέ και ταβέρνες όπου μπορείτε φυσικά να απολαύσετε και το ξακουστό σουβλάκι της Λιβαδειάς με θέα στις πηγές.

Τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια και τεράστια πλατάνια συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο στις Πηγές Κρύας (Πηγή: Shutterstock)

Τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν τον 19ο αιώνα, ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Στις δύο όχθες του στήθηκαν πιεστήρια, νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι και νεροτριβές. Σήμερα, ο Νερόμυλος και η Νεροτριβή αποτελούν δύο χαρακτηριστικά κτήρια εκείνης της εποχής.

Νερόμυλος στον ποταμό Έρκυνα (Πηγή: Shutterstock)

Αξίζει να περπατήσετε όλη την περιοχή και να φτάσετε από το λιθόστρωτο μονοπάτι μέχρι το πέτρινο θεατράκι που βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού. Αν έχετε όρεξη μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που βρίσκεται πιο ψηλά, για να απολαύσετε τη θέα προς το μεσαιωνικό κάστρο, την πόλη της Λιβαδειάς και τον Παρνασσό. Βάλτε λοιπόν αθλητικά παπούτσια, φορτίστε τα κινητά σας και ετοιμαστείτε για πολλές φωτογραφίες.

Δείτε βίντεο από τον ποταμό Έρκυνα και τις Πηγές Κρύας

Πηγή:reader.gr