Γιούλια Πεταράκη : Δεν επαναπαύομαι για να μην υπάρξει στασιμότητα!

Η Γιούλια Πεταράκη ασχολείται με το χορό από 4 ετών! Σπούδασε χορό στη θεσσαλονίκη παράλληλα με τις σπουδές της στη γαλλική φιλολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την παραμονή της στην Θεσσαλονίκη εργάστηκε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες σχολές χορού στη Θεσσαλονίκη και κατέκτησε πολλά χρυσά μετάλλια σε αγώνες στην κατηγορία tango, all ladies latin, salsa ladies. Από το 2016 βρίσκεται στη διεύθυνση της Ακαδημίας Χορού Τρικάλων και φυσικά είναι μια από τις δυνατότερες προπονήτριες latin. οι ομάδες της έχουν κατακτήσει πολλά χρυσά αργυρά και ασημένια μετάλλια σε latin αγώνες. το 2020 έχει αποκτήσει και την ειδικότητα της χοροθεραπεύτριας.

Η σχολή της θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στη Θεσσαλία.

Κα. Πεταράκη ασχολείστε τα τελευταία χρόνια με τον χορό και είστε μια από τις πιο διακεκριμένες χορεύτριες και χορογράφους. Περιγράψτε μας λίγο αυτόν τον μαγικό κόσμο;

Αρχικά ασχολούμαι από 4 ετών. Αυτό θα το χαρακτηρίζαμε ότι ασχολούμαι από πάντα με το χορό. Η σχέση του επαγγελματία χορευτή με το αντικείμενό του δηλαδή το χορό είναι μια σχέση μαγική .Μια σχέση ιδιαίτερη. χαρακτηρίζεται από πάθος αγάπη επιμονή και υπομονή.

Είστε μια δραστήρια επαγγελματίας.   Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας;

Το να έχεις μια σχολή χορού σημαίνει ότι έχεις μια απαιτητική επιχείρηση. είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια έτσι ώστε και ο κόσμος να τη βρίσκει ενδιαφέρουσα! επομένως αφιερώνω πολύ χρόνο ώστε να βρίσκω νέες ιδέες που θα αρέσουν και στον κόσμο αλλά και στους δασκάλους φυσικά ώστε να μπορέσουν να τις υποστηρίξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαύομαι για να μην υπάρξει στασιμότητα! Παρόλα αυτά πάντα βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου, και ακόμα και αν δεν υπάρχει τον δημιουργώ. Με αυτό τον τρόπο γεμίζω τις μπαταρίες μου και ηρεμώ από τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας!

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα μας. Εσάς σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Αν γίνουμε πιο παρατηρητικοί, στην Ελλάδα υπήρξε η πεποίθηση πως ο χορός μεταδίδει τον covid -19! Γι ‘ αυτό εξάλλου απαγορεύτηκε ο χορός σε δημόσιες εκδηλώσεις (γάμοι, συναθροίσεις κτλ) καθώς επίσης και οι σχολές χορού ήταν ό κλάδος που άνοιξε τελευταίος. Χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη πως μια χορευτική σεζόν λειτουργεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριο- !5 Ιουλίου το αργότερο). Επομένως όταν ανακοινώνεται πως οι σχολές ανοίγουν τέλος Ιουλίου πως θα μπορέσουν έχουν ζωή; Είναι πολύ θλιβερό που στην Ελλάδα ο χορός αποτελεί τον ”τελευταίο τροχό της αμάξης” ενώ σε άλλες χώρες είναι μια σημαντική συνήθεια των ανθρώπων. Προσωπικά εμένα μου έλειψε πολύ η χορευτική μου καθημερινότητα γιατί ιδιαίτερα όταν είσαι επαγγελματίας είναι σα να χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σου. Επιπλέον επειδή έχω ιδιαίτερη σχέση με τους μαθητές μου, μου έλειψε πολύ η επικοινωνία που έχουμε μέσα στην αίθουσα χορού.


Τι σχεδιάζετε για το χειμώνα που έρχεται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;


Έχω κάνει μια τεράστια θεμελιώδη ανακαίνιση στη σχολή η οποία έχει αλλάξει ριζικά. Είναι πλέον ένας Χώρος σε μίνιμαλ στιλ με δυο αίθουσες που έχουν διαφορετικός ύφος και διαφορετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους. Μαζί με την ομάδα μου μέσα σ αυτό τον υπέροχο χώρο σκοπεύουμε να επαναφέρουμε τους ρυθμούς που είχε η σχολή προ πανδημίας και επίσης έχουμε προσθέσει ατελείωτα είδη χορού  που είμαστε σίγουροι ότι θα αρέσουν σε όλους. Παράλληλα ετοιμάζουμε πολλά προτζεκτ χορευτικά τα οποία στοχεύουν στην εμβάθυνση του χορού και στα σωστά θεμέλιά του. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι ο χορός έχει πολλές διακλαδώσεις και μόνο αδιάφορος δεν είναι! Σε προσωπικό επίπεδο αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα ήθελα να ξανα ξεκινήσω να ταξιδεύω!

Θα ωθούσατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το χώρο του χορού, παρά το γεγονός ότι είναι ένας δύσκολος χώρος, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει;

Κανένας κλάδος στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει οικονομική ασφάλεια. όλα εξαρτώνται από το πως νιώθει ο καθένας με την εργασία που κάνει. πχ. αν ένας άνθρωπος κάνει ένα επάγγελμα που δεν του αρέσει αργά ή γρήγορα η κατάληξη θα είναι αρνητική. Επομένως θα δημιουργηθεί οικονομική ανασφάλεια. Αν κάνεις κάτι που το αγαπάς και σου αρέσει, προσπαθείς γι αυτό, επιμένεις ψάχνεις να το βελτιώσεις και το αποτέλεσμα είναι μόνο θετικό!

Είναι ένας δύσκολος χώρος ναι. Αλλά και ποιος καλλιτεχνικός χώρος δεν είναι δύσκολος; σκοπός είναι να υπάρχει η πειθαρχία και πάντα τα πόδια να είναι γειωμένα. έτσι  σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσουν! πάντα χαίρομαι όταν μικροί μαθητές μου θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά το χορό γιατί αυτό σημαίνει ότι διεκδικούν τα όνειρά τους! Είναι πολύ όμορφο και υγιές να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. με αυτό τον τρόπο νιώθουμε πλήρης!