Εγκυμοσύνη: 7 καθημερινές συνήθειες που κάνουν καλό στη μαμά και στο έμβρυο

H εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος με τις καλές και λιγότερο καλές της στιγμές. Εάν δε αυτό είναι το πρώτο σας παιδί, όλα όσα βιώνετε είναι πρωτόγνωρα και είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε άγχος και αγωνία.

Το σημαντικότερο τους μήνες αυτούς είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, να παραμείνετε υγιής και έτσι θα φροντίσετε και το μωρό που μεγαλώνει μέρα με την μέρα στην κοιλίτσα σας. Το μυστικό βρίσκεται στις καθημερινές σας συνήθειες, και ιδού μερικές που πρέπει να υιοθετήσετε άμεσα.

1. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

apwleia oreksis egkymosyni

Η κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών τροφών είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη. Το έμβρυο χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών για την υγιή ανάπτυξή του, όπως βιταμίνες, μέταλλα κ.α.. Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο φρούτα, λαχανικά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

2. Πίνετε πολύ νερό

egkumosuni nero

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός σας χρειάζεται ακόμα περισσότερο νερό από ότι πριν. Το νερό βοηθά στη σωστή πέψη, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο και στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Στοχεύστε στα τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ανά ημέρα.

3. Αποφύγετε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

egkymosyni turi

Το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένες τροφές οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για το έμβρυο και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι τα ωμά κρέατα και θαλασσινά, το σούσι, το ωμό αυγό, συγκεκριμένα ήδη τυριών (δείτε τα εδώ) και το μη παστεριωμένο γάλα.

4. Εντάξτε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας

askiseis pou apagoreuontai stin egkimosini 1

Η συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιής στην εγκυμοσύνη, προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και ανακουφίζει από πόνους στα πόδια και την πλάτη. Από το απλό περπάτημα, μέχρι το κολύμπι και άλλα ήδη γυμναστικής, τα οφέλη είναι πολλά. Πρώτα ωστόσο, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Κοιμηθείτε επαρκώς

upnos egkumosyni

Μπορεί ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ο επαρκής ύπνος ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Στοχεύστε στις 7 με 9 ώρες ανά ημέρα και προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι και συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά, μία στάση που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

6. Αποφύγετε το στρες

agxos stin egkimosini 1

Με το νέο μέλος να είναι καθ’ οδόν, σίγουρα σας απασχολούν και έχετε να διευθετήσετε πολλά. Το ιδανικό είναι να τα κάνετε με ηρεμία, ψυχραιμία και να αποβάλλετε όσο γίνεται το άγχος από την καθημερινότητά σας. Το άγχος και το στρες δεν κάνουν καλό, ούτε σε εσάς αλλά ούτε και στο έμβρυο.

7. Προσωπική υγιεινή

plusimo xeriwn egkymosyni

Εν μέσω πανδημίας ειδικά, η προσωπική υγιεινή είναι το Α και το Ω για να παραμείνετε υγιής. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα και αποφύγετε τον συνωστισμό ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: brighamhealthhub.org mothersblog.gr