Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά; Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή

Αν και η κοινή γνώμη θέλει τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά να είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα, ωστόσο δεν έχει δίκιο. 

Γιατί εάν σκεφτείτε πως πολλά τρόφιμα μπορεί να έχουν συλλεχθεί αρκετό χρόνο πριν εμφανιστούν στο ράφι των σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας και τον χρόνο που βρίσκονται στο ψυγείο ή στα ράφια, είναι αναπόφευκτη η καταστροφή κάποιου μέρους του διατροφικού περιεχόμενού τους. 

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα, διότι συνήθως συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να μη χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά. 

Όσον αφορά την ευκολία, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά παρέχουν μια σχεδόν ατελείωτη ποικιλία από επιλογές, ανεξάρτητα από την εποχή, ενώ ταυτόχρονα μας απαλλάσσουν από την ανησυχία ότι θα χαλάσουν πριν τα καταναλώσετε. 

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο μεγαλύτερος τομέας ανησυχίας όταν αγοράζετε κατεψυγμένα προϊόντα είναι να προσέχετε για πρόσθετα γλυκαντικά. Εάν ο κατασκευαστής παγώσει τα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ο τελικός αριθμός θερμίδων είναι παρόμοιος με τα φρέσκα. Ωστόσο, πολλές μάρκες προσθέτουν γλυκαντικά για να βελτιώσουν τη γεύση και να αποτρέψουν τη φθορά. Συνήθως είναι γραμμένο στη διατροφική ετικέτα με την ένδειξη “προσθήκη ζάχαρης”.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε πάντα τη σακούλα έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως το προϊόν δεν έχει ξεπαγώσει. Τέλος προσέξτε να αποθηκεύσετε τα κατεψυγμένα προϊόντα σας στο πίσω ή κάτω μέρος της κατάψυξης, όπου θα υπόκεινται λιγότερο σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. 

Συμπερασματικά η σωστή συσκευασία και κατάψυξη των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά υγιεινή επιλογή και μπορεί κάποιες φορές να υπερέχουν των φρέσκων, εφόσον τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά τους. 

Πηγή:jenny.gr