Δήμητρα Νάτσινα: Ανυπομονώ πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα είμαστε πια απόλυτα ελεύθεροι

Περιφερειακή Σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, συντονίστρια της 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας Τρικάλων (1η Τ.ΟΜ.Υ Τρικάλων) και επόπτρια των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ στην Π.Ε Τρικάλων και ο κατάλογος είναι μακρύς!

Ο λόγος; Για την Δήμητρα Νάτσινα που εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται και εκείνη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με τη διενέργεια rapid test μέσω των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Η κα. Νάτσινα γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Φαρκαδόνα Τρικάλων. Μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική σχολή, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Τρίκαλα.

Το 2015 έλαβε την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και έκτοτε δραστηριοποιείται στον χώρο της Υγείας και είναι επιμελήτρια του Κέντρου Υγείας Πύλης και συγκεκριμένα στο Π.Ι Στουρναρέικων του ορεινού όγκου της Πύλης Τρικάλων. Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού συλλόγου Τρικάλων από το 2008 έως και σήμερα. Εκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας, στην Π Ε Τρικάλων. Μέλος της WONCA (Παγκόσμιος Οργανισμός των Οικογενειακών Ιατρών), της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕ.ΝΙΑ) κ.α. και από το 2019 είναι συντονίστρια της 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας Τρικάλων (1η Τ.ΟΜ.Υ Τρικάλων.

Κα. Νάτσινα το τελευταίο διάστημα είστε στο φως της δημοσιότητας, λόγω και της ενασχόλησης σας με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Περιγράψτε μας ένα 24ωρο σας και τις προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε καθημερινά;

Το ημερήσιο πρόγραμμά μου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο και καλούμαι καθημερινά να ανταπεξέλθω αποτελεσματικά σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Μια τυπική ημέρα μου ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί με τηλεφωνικές συνεννοήσεις που έχω για το συντονισμό των κλιμακίων του ΕΟΔΥ. Αμέσως μετά αναλαμβάνω τα αμιγώς ιατρικά μου καθήκοντα: Δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα μεταβαίνω στην ΤΟ.Μ.Υ (Τοπική Μονάδα Υγείας) Τρικάλων, όπου εργάζομαι ως Ειδικός Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες των Τρικάλων.

Τις υπόλοιπες ημέρες είτε θα βρίσκομαι στο περιφερειακό ιατρείο Στουρναρέικα, όπου επίσης εξετάζω και συνταγογραφώ για τους πολίτες που κατοικούν τόσο στα Στουρναρέικα, όσο και στα κοντινά χωριά, είτε θα παρευρίσκομαι η ίδια μαζί με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά τη διαδικασία διενέργειας rapid test, όταν αυτό απαιτείται για τη επίλυση αποριών των πολιτών αλλά και προβλημάτων που προκύπτουν και που χρήζουν της δικής μου παρέμβασης.

Επίσης στα ιατρικά μου καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας Πύλης, όπου κάθε μήνα πραγματοποιώ 4 – 5 24ωρες εφημερίες. Παράλληλα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δέχομαι τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή ιατρικών οδηγιών σε πολίτες που είτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα είτε έχουν ενδοιασμούς για το εμβόλιο και αναζητούν την ιατρική μου γνώμη. Φυσικά, πέραν όλων των ανωτέρω, η καθημερινότητά μου συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή μου είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και σε διάφορες επιτροπές (οικονομική, αθλητισμού κ.λ.π.), στις οποίες συμμετέχω λόγω της ιδιότητάς μου ως Περιφερειακής Συμβούλου, αλλά και την παρουσία μου σε διάφορες εκδηλώσεις όπου εκπροσωπώ με την ανωτέρω ιδιότητά μου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέλος, λόγω του ότι είμαι μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, σε τακτική βάση έχω επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. για τη μεταξύ μας συνεννόηση και την επίλυση διάφορων ζητημάτων που ανακύπτουν.

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα με ταυτόχρονες υποχρεώσεις κάτι το οποίο είναι αρκετά κοπιαστικό, πλην όμως επειδή ήμουν πάντα και συνεχίζω να είμαι άνθρωπος υψηλών ταχυτήτων, επιθυμώ να αξιοποιώ κάθε στιγμή της ζωής και χαίρομαι που μέσα από αυτή μου την προσπάθεια προσφέρω στους συμπολίτες μου.

Είστε δραστήρια, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχετε εισέλθει και στο χώρο της πολιτικής, αφού είστε εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Θεσσαλιας. Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας;

Προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα της πανδημίας ο χρόνος αυτός δυστυχώς έχει περιορισθεί σημαντικά. Στον όποιο χρόνο περισσεύει, φροντίζω να κάνω απλά πράγματα που με ευχαριστούν και με γεμίζουν, όπως να περνάω δημιουργικό χρόνο με την κόρη μου, τη Σεμίνα, η οποία είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου, και να κάνω μονοήμερες εξορμήσεις με τον σύζυγό μου. Επίσης βρίσκω λίγο χρόνο για μια βόλτα με το ποδήλατο ή με το αυτοκίνητο ακούγοντας την αγαπημένη μου μουσική που με χαλαρώνει ιδιαίτερα.

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα μας. Εσάς σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Οπωσδήποτε. Πέρα από την αλλαγή στην επαγγελματική μου καθημερινότητα και την αύξηση των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, οφείλω να ομολογήσω ότι όπως όλοι μας έχω προσαρμόσει όλη μου τη ζωή, τηρώντας τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μπορώ να αισθάνομαι και να είμαι ασφαλής, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τόσο εμένα και την οικογένειά μου όσο και τους συμπολίτες μου με τους οποίους συναναστρέφομαι σε καθημερινή βάση. Η τήρηση των μέτρων προστασίας από την αρχή της πανδημίας υπήρξε ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα, και μάλιστα ακόμη και σήμερα παρότι είμαι πλήρως εμβολιασμένη, συνεχίζω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα αργήσω να αποβάλω καθώς πια αρκετά πράγματα έχουν γίνει τρόπος ζωής για εμένα. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι ανυπομονώ πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα είμαστε πια απόλυτα ελεύθεροι και θα μπορούμε χωρίς φόβο να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τι σχεδιάζετε για το χειμώνα που έρχεται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Σε επαγγελματικό επίπεδο εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, επιδιώκω να συμμετάσχω σε περισσότερα ιατρικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες όπως επίσης να κάνω και ένα μεταπτυχιακό, γιατί η άσκηση της ιατρικής απαιτεί συνεχή και απρόσκοπτη ενημέρωση και εκπαίδευση ώστε ο γιατρός να είναι σε θέση να αναλύει και να εφαρμόζει νέες γνώσεις.

Σε προσωπικό επίπεδο επειδή νιώθω ότι λόγω του ρόλου που έχω αναλάβει στην περιοχή μας σε επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας, έχω αδικήσει την οικογένειά μου που με στηρίζει έμπρακτα ώστε να μπορώ να αντεπεξέρχομαι με αποτελεσματικότητα στις καθημερινές προκλήσεις, σκοπεύω να αφιερώσω περισσότερο ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο στον σύζυγό μου και κυρίως στην κόρη μου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις και με χρειάζεται στο πλάι της πιο πολύ από ποτέ.

Θα ωθούσατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν τόσο με τον χώρο της ιατρικής όσο και με τα κοινά;

Αυτό που θα συμβούλευα τα νέα παιδιά είναι να ασχοληθούν με ό,τι αγαπούν πραγματικά γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι μόνο εφόσον αγαπάς αυτό που κανείς μπορείς να το κάνεις με επιτυχία. Προσωπικά αυτό που ώθησε εμένα να ασχοληθώ τόσο με την ιατρική όσο και με τα κοινά είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο και η διάθεση που έχω για προσφορά. Στο τέλος κάθε κοπιαστικής ημέρας η αποδοχή και η αγάπη που εισπράττω από τους συμπολίτες μας είναι αυτό που μου δίνει ώθηση και δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω με περισσότερο ζήλο. Άλλωστε αυτό συμβουλεύω και στο παιδί μου, να κάνει αυτό που αγαπάει και να κυνηγάει τα όνειρά του.