Καρκίνος του μαστού: Νέο φάρμακο δίνει ελπίδα σε όλες τις γυναίκες

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca δίνει ελπίδα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου με ένα νέο φάρμακο που υπόσχεται να μειώσει την εξέλιξη του όγκου στον μαστό αλλά και την πιθανότητα για θάνατο.

Λίγο πριν μπούμε στον Οκτώβριο, τον μήνα που μάς υπενθυμίζει τον καρκίνο του μαστού, με ποσοστά και στατιστικές, έρχονται εξαιρετικά νέα που αφορούν στη νόσο. Η εταιρία AstraZeneca μόλις συνέβαλε σημαντικά στην ήδη υπάρχουσα θεραπεία. Το φάρμακο Enhertu μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θάνατο και την εξέλιξη ενός όγκους έως και 72%, συγκριτικά με το Kadcyla. Το λες και τεράστια διαφορά.

Μία κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 500 γυναίκες με όγκους στο στήθος, οι οποίοι παράγουν την πρωτεΐνη HER2, συνέκρινε τα δύο φάρμακα. Ο καρκίνος αυτών των γυναικών δεν είχε ανταποκριθεί σε προηγούμενη θεραπεία. Το 75,8% των ασθενών που έλαβαν το Enhertu παρέμεινε σταθερό μετά από 1 χρόνο θεραπείας, ενώ το 34,1% παρέμεινε σταθερό με το Kadcyla. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλο όφελος σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου», τόνισε ο Dave Fredrickson, επικεφαλής στην Ογκολογία της AstraZeneca. Αλλά αν το δούμε συνολικά, ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έλαβαν το Enhertu παρέμειναν ζωντανές μετά από 1 χρόνο.

Η σημαντική συμφωνία που έκανε η AstraZeneca

Λίγο μετά τη δημιουργία ενός από τα πιο σημαντικά εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοιού, η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca αγόρασε τα δικαιώματα από την ιαπωνική Daiichi-Sankyo Co. που είναι ο δημιουργός του Enhertu και ελπίζει ότι το φάρμακο θα μπορέσει να βοηθήσει ασθενείς σε αρχικό στάδιο καρκίνου του μαστού. Ενδεχομένως και να θεραπεύσει τη νόσο. Προς το παρόν, το φάρμακο βρίσκεται στην 3η γραμμή θεραπείας με γυναίκες που έχουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού και έχουν ήδη λάβει 2 φάρμακα που δεν λειτούργησαν.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Πηγή:jenny.gr