Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης

Εάν είχατε ποτέ ουρολοίμωξη (UTI), ξέρετε πόσο ενοχλητική και επώδυνη μπορεί να είναι. Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί στην ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες ή τους νεφρούς – αλλά συνήθως εμφανίζεται στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα. 

Και εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, τότε η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στους νεφρούς, όπου μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή. 

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, αίσθημα ότι πρέπει να ουρήσετε (ακόμα και αν μόλις πήγατε στο μπάνιο) και πυελικό άλγος. Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται πόνο στο ορθό. Εάν η ουρολοίμωξη βρίσκεται στους νεφρούς, μπορεί επίσης να έχετε πόνο στην πλάτη και τα πλευρά, πυρετό, ρίγη και ναυτία. 

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας με το πρώτο σημάδι ουρολοίμωξης. Ο γιατρός θα ζητήσει δείγμα ούρων και θα θεραπεύσει την ουρολοίμωξη με αντιβιοτικά για να απαλλαγείτε από τη μόλυνση. 

Εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις , μπορεί να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσουν οι γιατροί εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας που τις προκαλεί. 

Δείτε μερικούς τρόπους για να μειώσετε τους κινδύνους ουρολοίμωξης.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος πίνοντας άφθονο νερό κάθε μέρα. Εάν δεν ενυδατώνεστε σωστά βάζετε τον εαυτό σας σε 50% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε καθημερινά εξαρτάται από τη φυσική σας δραστηριότητα, το περιβάλλον, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και άλλες συνθήκες υγείας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2,7 λίτρα και οι άνδρες περίπου 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα.

Οι γυναίκες καλό είναι να ουρήσουν πριν και μετά το σεξ. Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια μετακινούνται και μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Η ούρηση πριν και μετά την επαφή ξεπλένει τα βακτήρια.

Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να κρατάτε τα ούρα σας. Εάν περνάτε πάνω από 4 ώρες χωρίς να επισκεφτείτε την τουαλέτα, έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια έχουν περισσότερες ευκαιρίες να προκαλέσουν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη όταν δεν την αδειάζετε αρκετά συχνά.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα αρωματικά προϊόντα. Τα διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Τέλος εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, μιλήστε με τον γιατρό σας. 

Πηγή:jenny.gr/