Όλυμπος: Το Εθνικό Πάρκο των Ελλήνων

Γράφει η Μαρία Μανούρα

Το ιερό βουνό των δώδεκα θεών του Ολύμπου με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του ανακηρύσσεται ως Εθνικό Πάρκο. Ο κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση της θεσμικής και νομοθετικής προστασίας του. Η υλοποίηση της έκδοσης του διατάγματος παρεμποδίστηκε από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, υπογράφηκε μετά από μακρές διαδικασίες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γίωργο Αμυρά.

Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας εκτείνεται στα σύνορα της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία «ζωγραφίζοντας» τα εδάφη τους με ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες. Οι γύρω περιοχές είναι ενδεικτικές για την πλούσια βιοποικιλότητα. Η χλωρίδα και η πανίδα αποτελούν τα κύρια συστατικά του τοπίου. Ενός τοπίου που χρήζει ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που ορίστηκε στο προεδρικό διάταγμα η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου χωρίζεται σε ζώνες. Στην καθεμία από αυτές επιτρέπονται συγκεκριμένες δραστηριότητες και δράσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Είναι πρώτιστης σημασίας οι ενέργειες που προασπίζουν το φυσικό περιβάλλον, σε μια εποχή που οι κίνδυνοι της καταστροφής του είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, η οποία φέρνει ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς της σύγχρονης οργάνωσης των κοινωνιών. Οι άνθρωποι που ζουν στις αστικές πόλεις συχνά νιώθουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τη φύση για πολλούς λόγους. Το όρος του Ολύμπου αποτελεί ένα προσφιλές μέρος για τους φυσιολάτρες που αγαπούν τις πεζοπορίες.

Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η συντήρηση των ορειβατικών μονοπατιών που ακολουθούν καθημερινά οι επισκέπτες στις εξορμήσεις τους. Στην «ζώνη Α» Προστασίας της Φύσης, θα προωθηθούν οι επιστημονικές έρευνες των φυσικών οικοσυστημάτων και οι εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών της περιοχής. Στη «ζώνη Β» θα αναπτυχθεί μια τουριστική δραστηριότητα μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Μερικές από αυτές είναι η οργανωμένη αναρρίχηση, η ορειβασία και το ορειβατικό́ σκι. Στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής συγκαταλέγονται και κάποια έργα, όπως η εγκατάσταση παρατηρητηρίων, πινακίδων και επιστημονικού εξοπλισμού. Για την προσέλκυση των τουριστών θα δημιουργηθούν και υποδομές ξεκούρασης των επισκεπτών, όπως ξύλινα και πέτρινα καθίσματα, στέγαστρα και βρύσες, από φυσικά υλικά που ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η συντήρηση των μεγαλύτερων ορεινών καταφυγίων για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

Η υπογραφή του διατάγματος ας γίνει η αρχή της αντιμετώπισης σωρείας προβλημάτων που θέτουν σε αμφιβολία τον χαρακτηρισμό του Δρυμού-Πάρκου. Τα προβλήματα σχετίζονται κυρίως με παράνομες δραστηριότητες (κυνήγι, υλοτομία, διάνοιξη δρόμων) όπως και με την έντονη παρουσία επισκεπτών οι οποίοι δεν σέβονται το φυσικό περιβάλλον (απόρριψη σκουπιδιών, κατασκήνωση)  Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα. Το νέο σχέδιο προστασίας και η ανακήρυξη του ως Εθνικού Πάρκου θα θέλαμε όχι μόνον να αναδείξει το «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας» σύμφωνα με την UNESCO,αλλά να θέσει τα όρια εκείνα που δεν θα το καταστήσουν άθυρμα της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και άλλων καταχρήσεων.