Σοφία Αλεστά: Είναι ωραίο να νιώθεις ότι είσαι μέρος της αλλαγής

Η πρόεδρος  του Δημοτικού Θεάτρου του δήμου Τρικκαίων κα. Σοφία Αλεστά αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά το 2014, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Από τότε έως τώρα έχει διανύσει μια ενδιαφέρουσα πορεία.  Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, επανεκλέχθηκε το 2019, Δημοτική Σύμβουλος, είναι μέλος της ΠΕΔ Θεσσαλίας μέλος της ΚΕΔΕ και μέλος στην επιτροπή ισότητας της ΚΕΔΕ.

Γέννημα θρέμμα των Τρικάλων και μεγαλωμένη στο συνοικισμό των Αγίων Αποστόλων. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς μιλάει τέλεια την Αγγλική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το ρόλο της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης καθώς και το ρόλο της στην πολιτική. Δούλεψε στην Εθνική Τράπεζα από το 2000 έως το 2001 και στην Τράπεζα Probank ΑΕ από το 2004 έως το 2013 και σήμερα είναι υπάλληλος του ΕΦΚΑ στα Τρίκαλα.

Είναι μητέρα δύο παιδιά και είναι παντρεμένη με τον Θοδωρή Ντούμπα.

Δημοτική Σύμβουλός για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο Δήμο Τρικκαίων στο πλευρό του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου, έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών του Δήμου και τώρα είστε πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου. Τι έχετε αποκομίσει από την έως τώρα εμπειρία σας;

Η ανάθεση της  δημοτικής αρχής στην  παράταξη και στην ομάδα του δημάρχου κ. Παπαστεργίου για δεύτερη  συνεχή  θητεία  ήταν αποτέλεσμα της θετικής εκτίμηση  που είχαν οι δημότες μας για το συνολικό έργο της στην πρώτη τετραετία Όσον αφορά τα δύο αντικείμενα για τα οποία ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να με  επιλέξει  είναι δύο διαφορετικά αντικείμενα και οι προσλαμβάνουσες εμπειρίες  μου  ήταν διαφορετικές με κοινή όμως συνισταμένη και για τα δύο αντικείμενα  την εξαντλητική δουλειά . Πολύ περισσότερο δε όταν έχεις να κάνεις με ένα απαιτητικό στην δουλειά  δήμαρχο όπως είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος αξιολογεί το έργο σου σε τακτά χρονικά διαστήματα . Πρέπει να πω όμως ότι και στις δύο  δραστηριότητες  που μου ανατέθηκαν με βοήθησε πάρα πολύ η προηγούμενη εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα  που είχε να κάνει με διαχείριση ανθρώπων και οικονομικών υποθέσεων. Από τη συμμετοχή μου στην αυτοδιοίκηση, αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Το 2014 που εκλέχτηκα με το συνδυασμό του Δημάρχου μας του Δημήτρη του Παπαστεργίου, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στα κοινά και ομολογώ ότι στην αρχή είχα αγωνία για το πώς θα είναι. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι οι όλη εμπειρία μου μέχρι σήμερα ξεπέρασε τις όποιες προσδοκίες είχα.

    Γνώρισα νέους ανθρώπους, ενδιαφέρουσες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Αφιέρωσα δημιουργικό χρόνο και το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθα να λειτουργώ σαν μία ομάδα με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, άγνωστους και μοναδικούς. Ήρθα σε επαφή με την καθημερινότητα του πολίτη και τα προβλήματά της. Ο στόχος της Δημοτικής αρχής, ήταν εξ αρχής η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και μια πόλη φιλική, βιώσιμη και περιβαλλοντικά  ασφαλής για όλους μας!

Η Αντιδημαρχία των Δημοσίων σχέσεων κάλυπτε δράσεις πολιτισμού και εθελοντισμού υψηλής προτεραιότητας για την πόλη των Τρικάλων και τους κατοίκους της. Ο πολιτισμός βεβαίως, απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης και στις ανάγκες του.  Στα δύο χρόνια της θητείας μου στο Δημοτικό Θέατρο, σχεδόν 1.5 χρόνο ήμασταν κλειστοί. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που ζήσαμε… Παρόλα αυτά, μόλις πέρασε το πρώτο σοκ, δώσαμε τεράστια έμφαση στο πως θα κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό. Όταν τα πράγματα άρχισαν να απελευθερώνονται, εμφανιστήκαμε έτοιμοι. Και γίναμε κι εμείς ευρηματικοί, παρέχοντας ψηφιακά τις δράσεις του Δημοτικού θεάτρου και των θεατρικών εργαστηρίων με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ζωντανά ότι δουλέψαμε σε όλη την περίοδο της πανδημίας πίσω από μια οθόνη και να κρατήσουμε ζωντανό το Δημοτικό θέατρο και τον πολιτισμό που παράγει!

Φυσικά, η εμπειρία μου είναι θετική και στα δύο περιβάλλοντα έλαβα ανταπόκριση και είχα ευκαιρίες. Θεωρώ όμως, ότι χρειάζεται πρώτα να ασχοληθείς ο ίδιος σοβαρά με αυτό που κάνεις ώστε να γίνεις δημιουργικός και χρήσιμος για την πόλη σου. Αυτή είναι η μεγάλη επένδυση στον εαυτό μου!

Ποιες προκλήσεις έχετε να αντιμετωπίσετε καθημερινά; Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας;

Αυτό που βιώνω σαν πρόκληση στην καθημερινότητά μου, είναι  η επιτυχία του εγχειρήματος  «Μαμά και εργασία». Όσο προσπαθώ να τα καταφέρνω στη δουλειά μου και στην αυτοδιοίκηση άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι δίπλα στην οικογένειά μου και στις ανάγκες των παιδιών μου.

 Ο χρόνος που αφιερώνω στον εαυτό μου, είναι ο χρόνος που αφιερώνω στην οικογένειά μου σε στιγμές χαλάρωσης. Μια Κυριακάτικη βόλτα για παράδειγμα.  

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα μας. Εσάς σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Ακριβώς όπως το περιγράφεις! Ήρθαν τα πάνω κάτω!  Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει διαταράξει την καθημερινή μας επαγγελματική και οικογενειακή ρουτίνα. Όπως όλες οι γυναίκες, έτσι και εγώ, ήμουν περισσότερο επιβαρυμένη με τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Ωστόσο, ήμασταν όλοι μαζί στο σπίτι και υπήρξε περισσότερη ισορροπία.

Επαγγελματικά, η τηλεργασία αποτέλεσε ταυτόχρονα, και μεγάλη ευκαιρία. Ο ευέλικτος αυτός τρόπος, διατήρησε τις θέσεις εργασίας μας και μας επέτρεπε να μένουμε στο σπίτι ασφαλείς και δίπλα στα παιδιά μας.

Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε την επαγγελματική, την κοινωνική και οικογενειακή ζωή και φυσικά, την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Τι σχεδιάζετε για το χειμώνα που έρχεται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο; Επαγγελματικά, ο χειμώνας έχει ακόμη ένα ερωτηματικό. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η νόσος θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη δράση μας με τους χώρους του πολιτισμού ανοιχτούς. Για την ώρα, είναι σε εξέλιξη το φεστιβάλ κωμωδίας 2021 που διοργανώνει, στην πόλη μας, το Δημοτικό Θέατρο μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι τελειόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΠΑΜΑΚ και δουλεύω τη διπλωματική μου εργασία την οποία και θα πρέπει να παραδώσω μέχρι το Φεβρουάριο.
Εννοείται ότι είμαι στη διάθεση του Δημάρχου για την επόμενη ανάθεση καθηκόντων όταν εκείνος κρίνει απαραίτητο.

Θα ωθούσατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν  με τα κοινά; 

Η ενασχόληση με τα κοινά, η συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Είμαι θετική στην προώθηση της ενεργού δράσης της νέας γενιάς στα κοινά, στην προαγωγή του εθελοντισμού, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Είναι ωραίο να νιώθεις ότι είσαι μέρος της αλλαγής κουλτούρας της πόλης που ζεις και φυσικά να βλέπεις τον τόπο σου να αλλάζει προς το καλύτερο!