Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Κανένα ζώο δεν πρέπει να βιώνει παραμέληση και κακοποίηση

«Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων», Λεονάρντο Ντα Βίντσι. «Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα», Martin Buber.

Μοιραζόμαστε τον πλανήτη μαζί τους αλλά δεν τους αξίζουμε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε διαβάσει ή ακούσει για κακοποιήσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους ακόμα και στα βουνά για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους πετάνε με την πρώτη δυσκολία ακόμα και τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα τους αδιαφορώντας πλήρως για τη τύχη τους.

Όμως η αδιαφορία και η κακοποίηση δεν υπάρχουν μόνο στα ζώα συντροφιάς…

Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι καρχαρίες έχουν πολλά περισσότερα να φοβούνται από τον άνθρωπο από ό, τι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να φοβόμαστε από αυτούς.

Το περιοδικό Marine Policy αναφέρει ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους. Σύμφωνα με το International Shark Attack File του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα , οι καρχαρίες σκοτώνουν περίπου έξι ανθρώπους κάθε χρόνο. 

Κάθε χρόνο, η Ιαπωνία σκοτώνει περισσότερες από 330 φάλαινες , συμπεριλαμβανομένων των εγκύων. Η Νορβηγία και η Ισλανδία επιτρέπουν επίσης τη θανάτωση φαλαινών. 

Οι δοκιμές σε ζώα αποτελούν μέρος τόσο των ιατρικών όσο και των καλλυντικών τομέων και, δυστυχώς, ορισμένα εργαστήρια διατηρούν τα ζώα σε φρικτές συνθήκες και τα υποβάλλουν σε βασανιστήρια στο όνομα της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα και η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Μία από τις πιο επιζήμιες πρακτικές αποψίλωσης προκαλείται από τη συγκομιδή φοινικέλαιου, η οποία βρίσκεται στο 40% έως 50% των οικιακών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα από τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν την τάση είναι ο ουραγγουτάγγος. Άλλα ζώα που υποφέρουν λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν πολλά απειλούμενα είδη, όπως πολικές αρκούδες, ρινόκερους, ελέφαντες και τίγρεις.

Δεν υπάρχουμε μόνο εμείς στον πλανήτη, δεν μας ανήκει, δεν είναι δικός μας. Τα ζώα έχουν δικό τους αυτοτελές δικαίωμα στη ζωή και φαίνεται πώς δεν αρκεί μια Παγκόσμια Ημέρα για να το θυμόμαστε. 

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, υπάρχουν οι πονόψυχοι και οι ευαισθητοποιημένοι, εκείνοι που αντιστέκονται απέναντι στην κακία, υπερασπίζονται με πράξεις το δικαίωμα κάθε πλάσματος να ζει με αξιοπρέπεια και δεν κλείνουν τα μάτια στις κακοποιήσεις των ανυπεράσπιστων ζώων. 

«Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποί του συμπεριφέρονται στα ζώα… Ο καλός άνθρωπος είναι φίλος όλων των ζωντανών πλασμάτων… Στο μυαλό μου η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερο πολύτιμη από εκείνη ενός ανθρώπου» διακήρυξε ο Γκάντι.

Ας κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας σήμερα αλλά και κάθε ημέρα για να γίνει αυτή η παγκόσμια ημέρα μια ημέρα γιορτής, όπου κανένα ζώο δεν θα υποφέρει. 
 

Πηγή:jenny.gr