Facebook, Instagram, Messenger: Επτά ώρες χωρίς social media

Το blackout που προκάλεσε οικονομικούς τριγμούς ακόμα και στη Wall Street και τα σενάρια σχετικά με το τι πραγματικά έγινε- Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες και για την εταιρεία αλλά και τον ίδιο τον Mark Zuckerberg.

O ιστότοπος Downdetector είναι εξειδικευμένος σχετικά με τα social media τα οποία παρακολουθεί συστηματικά και εντοπίζει τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες .Αυτός ο ιστότοπος, λοιπόν, περιέγραψε το χθεσινό blackout ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ»! Και αυτό μπορεί να περιγράψει σε απόλυτο βαθμό τα όσα έζησε το Facebook. Για περίπου επτά ώρες Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger ήταν εκτός λειτουργίας και ο Mark Zuckerberg έβλεπε… εφιάλτες.

Λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας (4/10), όσοι Ελληνες χρήστες επιχείρησαν να μπουν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είδαν να εμφανίζεται το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο» και κάπου εκεί, ξεκίνησε το χάος! Όσοι μάλιστα είναι χρήστες κι άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησαν σε αυτές τρόπο επικοινωνίας, γνώρισαν νέες «δυσάρεστες» εκπλήξεις, καθώς τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν – ταυτόχρονα με το Facebook – το ίδιο πρόβλημα. Όσοι επιχειρούσαν να συνδεθούν μέσω υπολογιστή, απλά έβλεπαν το μήνυμα «Site down», ενώ στις κινητές συσκευές αδυνατούσαν να δουν ενημερώσεις και νέα μηνύματα. Το κοινό όλων αυτών των πλατφορμών είναι πως, απλά, ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», αυτή του Facebook.

Η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας krebsonsecurity.com είναι πως κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol). Αυτή αυτή η μεταβολή στο πρωτόκολλο προήλθε μέσα από την εταιρεία καθώς τέτοιου τύπου αρχεία διαχειρίζονται εσωτερικά. Στο μεγάλο ερώτημα του αν είναι δολιοφθορά ή κάποιο μεγάλο λάθος απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει. Και ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη.

Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες

Τελικά λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης η πλατφόρμα άρχισε να επιστρέφει και να λειτουργεί κανονικά. Το κακό, ωστόσο, είχε γίνει…Οι σχεδόν επτά ώρες που κράτησε το blackout στο Facebook δεν επέφεραν πλήγμα μόνο στο γόητρο του κολοσσού των social media. Οι απώλειες ήταν κυρίως οικονομικές αφού η μετοχή της εταιρείας πήρε την… κατηφόρα ενώ την ακολούθησε και ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ που είδε την προσωπική του περιουσία να καταγράφει τεράστιες απώλειες. Τα πρώτα κακά μαντάτα ήρθαν για το Facebook από το κλείσιμο της Wall Street η οποία έκλεισε με μεγάλη πτώση την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σαφώς επηρεασμένη από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι απώλειες για την εταιρεία, σε πρώτη φάση και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια! Επιπλέον, ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να απώλεσε ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, με πολλούς αναλυτές να τονίζουν πως ίσως αυτό το ποσό στο τέλος της ημέρας να είναι μικρό και τελικά

Πηγή:reader.gr, jenny.gr