Αλήθειες και μύθοι για το χάπι της επόμενης μέρας

Δεν είναι η επόμενη μέρα που σε σοκάρει, όσο η επόμενη στιγμή. Η στιγμή που έχεις συνειδητοποιήσει ότι μόλις έχει γίνει ένα ατύχημα στο σεξ (πχ. σπάει το προφυλακτικό) και ξαφνικά πρέπει να σκεφτείς πώς θα αποφύγεις μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Το ellaOne®, το χάπι της επόμενης μέρας, είναι αυτό που ζητάς στο φαρμακείο, στην περίπτωση που κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις. Κι αν τρέμεις κι εσύ στην ιδέα αυτών των «ατυχημάτων» και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είσαι στο κατάλληλο άρθρο, όπου θα σου αναλύσω τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το χάπι της επόμενης μέρας και το πώς είναι να ορίζεις εσύ το σώμα σου και το πότε νιώθεις έτοιμη να γίνεις μητέρα.

Αν πάρω το ellaOne® δε θα μπορέσω ποτέ να γίνω μητέρα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το να πάρεις το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Στην πραγματικότητα, η γονιμότητα επανέρχεται τόσο γρήγορα μετά τη χρήση επείγουσας αντισύλληψης, ώστε συνιστάται η χρήση μίας αντισυλληπτικής μεθόδου φραγμού (όπως προφυλακτικό) μέχρι την επόμενη περίοδό σου.

Το χάπι της επόμενης ημέρας θα επηρεάσει τον κύκλο μου

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στην επόμενη περίοδό σου, ο κύκλος θα επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν επείγουσα αντισύλληψη και στη συνέχεια αποκτούν παιδιά, εάν και όταν το επιλέγουν. Ακόμα κι αν πάρεις επείγουσα αντισύλληψη πολλές φορές στη ζωή σου, και πάλι δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική σου γονιμότητα.

Με το χάπι της επόμενης μέρας είμαι ασφαλής για όλο τον μήνα

Το χάπι της επόμενης ημέρας δρα μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις: δεν θα σε προστατεύσει από μία εγκυμοσύνη εάν έρθεις εκ νέου σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μετά τη λήψη του.

Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε μία ώρα από το περιστατικό

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν στις σάλπιγγες, όπου περιμένουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Καθώς τα σπερματοζωάρια έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ημερών, το ellaOne® εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι τον θάνατο όλων των σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό να πάρεις το ellaOne® το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά του. Το ellaOne θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός (το μέγιστο) 5 ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας αν είμαι ήδη έγκυος

Εχμ, όχι. Το ellaOne® δεν προκαλεί διακοπή της κύησης, επομένως θα είναι αναποτελεσματικό σε περίπτωση υφιστάμενης εγκυμοσύνης.

Το ellaOne® με προστατεύει από ΣΜΝ

Όχι, το ellaOne® δεν μπορεί να σε προστατεύσει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Μόνο το προφυλακτικό μπορεί να το κάνει αυτό.

Το ellaOne® λειτουργεί σαν αντισυλληπτικό

Όπως λέει και το όνομά τους, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις και όχι ως τακτική αντισύλληψη. Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή, είναι λογικό να έχεις μία τακτική, αντισυλληπτική μέθοδο που λειτουργεί για σένα: είτε πρόκειται για προφυλακτικό, είτε για αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, είτε για ένα ενδομήτριο σπείραμα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης για να διαλέξεις!

*«ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ»

**Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Περιέχει λακτόζη. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ορισμένα άλλα φάρμακα τις τελευταίες 4 εβδομάδες, συγκεκριμένα για επιληψία, φυματίωση, για λοίμωξη από ιό HIV ή φυτικά σκευάσματα που περιέχουν βαλσαμόχορτο, το ellaOne® μπορεί να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Εάν αισθανθείτε κούραση και ζάλη μην οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα. Το ellaOne® προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.

VI-21505-ELLAONE-09/2021

Πηγή:ladylike.gr