Στο show της Louis Vuitton μάθαμε για το κρίσιμο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης. Από ακτιβιστές -όχι από τον οίκο

Είναι περίεργοι οι καιροί αυτοί που διανύουμε. Ανάμεσα στην πανδημία που άλλαξε τον τρόπο που ζούσαμε ως τώρα, τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας μαύρη μια κάποτε καταπράσινη Γη και την ραγδαία αλλαγή του κλίματος που μας φοβερίζει με το ένα πιο ζεστό καλοκαίρι από το προηγούμενο, η σύγχρονη κοινωνία βαλτώνει. Πρόκειται να αφανιστούμε, όπως δήλωσε και η ακτιβίστρια του γκρουπ, Extinction Rebellion, που «κράσαρε» στο show του οίκου Louis Vuitton, την τελευταία μέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Ο κάποτε ατσαλάκωτος χώρος της μόδας, είχε μια στιγμή «αδυναμίας», όταν ακτιβιστές εισέβαλαν στην πασαρέλα, υπενθυμίζοντάς μας το πολύ σημαντικό μήνυμα της υπερκατανάλωσης και τον αντίκτυπό της στην ανθρωπότητα.

Με επίμονο τρόπο και χωρίς καμία αναστολή, ακτιβιστές της φιλειρηνικής οργάνωσης, Extinction Rebellion, εισέβαλαν στο show του οίκου Louis Vuitton που παρουσίασε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας τη Spring 2022 συλλογή του. O ένας από τους δυο ακτιβιστές που εισέβαλαν στο show και που απομακρύνθηκε γρήγορα από αυτό, κρατούσε ένα πανό που ανέγραφε το μήνυμα «Καθόλου μόδα σε έναν νεκρό πλανήτη». Η δεύτερη ακτιβίστρια όμως, κατάφερε να περπατήσει στην πασαρέλα για σχεδόν 40 δευτερόλεπτα, κρατώντας ένα πανό με το μήνυμα “Overconsumption = Extinction”, δικάζοντας έτσι τη βιομηχανία της μόδας.

Το σημαντικό μήνυμα των ακτιβιστών στην πασαρέλα του οίκου Louis Vuitton, μας αφορά όλους

Σε συνεργασία με μερικά ακόμη ακτιβιστικά groups της Γαλλίας, το Extinction Rebellion, με την πράξη αυτή στο show του οίκου Louis Vuitton, θέλησε να υπενθυμίσει στον κόσμο τον αντίκτυπο της υπερκατανάλωσης που μας στοιχίζει την υγεία του πλανήτη. Ακόμη, θέλησαν να μας ενημερώσουν για τις πολιτικές του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Emmanuel Macron, σχετικά με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Εκπρόσωπος του εν λόγω ακτιβιστικού οργανισμού, αναφέρει σχετικά στο NYLON Magazine: «Ο Emmanuel Macron είναι πολύ καλός στο να οργανώνει τις διασκέψεις κορυφής για την κλιματική αλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα, υπηρετεί τα ενδιαφέροντα μεγάλων γαλλικών εταιριών, ειδικά της LVMH».

Η πράξη αυτή, ανοίγει τον διάλογο για ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά τη βιομηχανία της μόδας και που δεν σχετίζεται μονάχα με τον αντίκτυπο του fast fashion και των εταιριών μαζικής παραγωγής ρούχων. Οι πολυτελείς οίκοι μόδας, έχουν εξίσου την ίδια ευθύνη απέναντι στον πλανήτη, θέτοντας τάσεις, παράγoντας τουλάχιστον 9 διαφορετικές συλλογές κάθε χρόνο και προμοτάροντας τελικά την ιδέα της υπερκατανάλωσης σε μια κοινωνία, που μεγάλο μέρος της δεν μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα τους.

«2.88 δισεκατομμύρια τόνοι ρούχων ή 42 τόνοι κατά κεφαλή, πωλήθηκαν πέρσι στην Γαλλία, μέσα σε έναν χρόνο», αναφέρει γνωστή ακτιβιστική οργάνωση. «Η υπερπαραγωγή δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους περιορισμούς. Κάθε χρόνο, η βιομηχανία της μόδας παράγει όλο και περισσότερο. Αν αυτό δεν μειωθεί σύντομα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια!».

Η ακτιβίστρια, κατάφερε να παραμείνει στην πασαρέλα του show της Louis Vuitton, για αρκετή ώρα (σε χρόνους μια επίδειξης μόδας που καταγράφεται πλέον live και μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο). Λίγο μετά, η ίδια, με όχι και τόσο κομψό τρόπο, απομακρύνθηκε από την πασαρέλα από τους security, καταφέρνοντας παρ’ όλα αυτά, να περάσει το μήνυμά της.@2021 Vianney Le Caer/Αssociated Press

Κατά τα άλλα, το show του οίκου Louis Vuitton, συνεχίστηκε κανονικά, παρουσιάζοντας για τη Spring 2022 συλλογή, μια futuristic glam συλλογή, ένα concept πολύ αγαπητό (και ίσως λίγο προβλέψιμο;) στον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, Nicolas Ghesquière.

Λίγα λόγια για τη Spring 2022 συλλογή Louis Vuitton

Μέσα από μια σειρά 28 looks που μίξαραν χρώματα, υφές, μοτίβα και ενδιαφέρον layering, η Spring 2022 συλλογή είχε το γνωστό φουτουριστικό ύφος που υποστηρίζει πάντα με επιτυχία ο Nicolas Ghesquière.@2021 Vianney Le Caer/Αssociated Press

Με έμπνευση από το στιλ της Μαρίας Αντουανέτας, καθένα από τα looks της συλλογής είχαν over-accessorizing, και κάθε μοντέλο εξέπεμπε πολυτέλεια. Ακόμα και τα looks που περιλάμβαναν denim και πιο casual ύφους ρούχα, ήταν φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν μοναδικά. Συνδυασμένα με βελούδο, παγιέτες και σατέν υφάσματα, η Spring 2022 συλλογή ήταν μεν ρουστίκ αλλά προσεγμένη παράλληλα.@2021 Vianney Le Caer/Αssociated Press

Τα layers έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συλλογή

Το layering των ρούχων ήταν ο πρωταγωνιστής όλης της συλλογής. Συνδυάζοντας mismatched κομμάτια και αξιοποιώντας σιλουέτες, υφές και χρώματα το αποτέλεσμα ήταν μοναδικά και powerful looks.@2021 Vianney Le Caer/Αssociated Press@2021 Vianney Le Caer/Αssociated Press

Το layering αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο με αξεσουάρ όπως γυαλιά ηλίου, μάσκες, headpieces και μάσκες προσώπου δίνοντας έναν «δραματικό» τόνο στη Spring 2022 συλλογή Louis Vuitton. Μια συλλογή που «σπάει» τους κανόνες του styling και που μας κρατάει σε εγρήγορση για το μέλλον της μόδας. Το ίδιο και το σημαντικό μήνυμα των ακτιβιστών που «κράσαραν» το show.

Πηγή:.ladylike.gr/