Φθινόπωρο: Η καλύτερη εποχή για να αγοράσουμε Γαρδένιες και Ορχιδέες

Ο σημερινός τίτλος μπορεί να ακούγεται οξύμωρος καθώς συνδέουμε Γαρδένιες και Ορχιδέες με την περίοδο της άνοιξης, εποχή της φυσικής τους ανθοφορίας.

Όμως το καλοκαίρι που έπεται, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στις νέες μας αγορές καθώς οι κρυόφιλες Γαρδένιες υποφέρουν από τη ζέστη και οι τροπικές Ορχιδέες αφυδατώνονται λόγω της έλλειψης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Αν θέλουμε λοιπόν να δώσουμε χρόνο στα φυτά αυτά να εγκλιματιστούν στο μικρόκλιμα  μας, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να προστεθούν στη φυτοσυλλογή μας. 

Η Γαρδένια το φθινόπωρο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η δροσιά και υγρασία τις ευνοεί αφάνταστα. Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για αυτές. Αντιθέτως αν της δώσετε μια ηλιόλουστη θέση στο χώρο σας το χειμώνα που έρχεται, η άνοιξη θα τη βρει προσαρμοσμένη στο νέο της περιβάλλον. Μην μπείτε στον πειρασμό να τη μεταφυτεύσετε μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Αγοράστε λοιπόν μια γαρδένια τώρα και την επόμενη άνοιξη θα με ευγνωμονείτε. 

Οι Ορχιδέες από την άλλη επωφελούνται από την επικράτηση των ιδανικών για αυτές θερμοκρασιών κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Το ίδιο δεν συμβαίνει την άνοιξη γιατί οι θερμοκρασίες αυξάνονται σχετικά γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει συνήθως δυσμενώς τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ειδικότερα μια Phalaenopsis ανθισμένη αυτή την εποχή έχει όλο το χρόνο να δώσει δευτερεύουσα ανθοφορία την άνοιξη στους παλιούς ανθοφόρους, αν αυτοί δεν ξεραθούν φυσικά. Ακόμη και αν απανθίσει, μέσα στο οικιακό περιβάλλον μπορεί και το χειμώνα να βγάλει νέα φύλλα και ρίζες και να ετοιμαστεί για την επόμενη ανθοφορία της. 

Πηγή:/jenny.gr/