Λίμνη Πλαστήρα: Ο υδάτινος παράδεισος της Θεσσαλίας

Μια τεχνητή λίμνη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο, ένας προορισμός ιδανικός για αποδράσεις χαλάρωσης αλλά και περιπέτειας όλο το χρόνο. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι της Θεσσαλίας και ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας

Σε απόσταση 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, θα αντικρίσετε ένα μικρό θαύμα της φύσης και του ανθρώπου. Πλαισιωμένη από τις ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων, η πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό για όλο το χρόνο. Ανάλογα με την εποχή που θα πάτε, θα δείτε και άλλα χρώματα να ντύνουν το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια αλλά και χαλάρωση στη φύση. Ο γύρος της Λίμνης Πλαστήρα (περίπου 60 χλμ.) είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όλες τις εποχές. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, που συνηθίζουν να την αποκαλούν και «Μικρή Ελβετία», θα ανακαλύψετε δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά, παλιές μονές, υπέροχους πέτρινους ξενώνες και ξενοδοχεία με πανοραμική θέα στη λίμνη, ταβέρνες με γνήσιες τοπικές γεύσεις και καλό ντόπιο κρασί, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων.

Συμφωνία φύσης και ανθρώπου

Το φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα (πηγή: Shutterstock)

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Εμπνευστής της ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος επί του ποταμού Ταυρωπού, με σκοπό την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Παρά το γεγονός ότι το έργο βρισκόταν στα σκαριά από το 1925, ολοκληρώθηκε τελικά το 1959. Το φράγμα μήκους 220 μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν ένα πανέμορφο σκηνικό που άρχισε σιγά σιγά να το ανακαλύπτει ο κόσμος και πλέον από τη λίμνη να ευεργετείται ολόκληρη η περιοχή. Σήμερα, η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας ομορφότερους προορισμούς της ορεινής Ελλάδας, ένας ειδυλλιακός προορισμός για κάθε φυσιολάτρη.

Η Λίμνη Πλαστήρα γοητεύει όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

Η λίμνη Ταυρωπού, όπως είναι η επίσημη ονομασία της λίμνης Πλαστήρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 12 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος περίπου 60 μ. Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, αρδεύουν τον θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού της ευρύτερης περιοχής.

Βόλτα στα χωριά

Το Νεοχώρι (πηγή: Shutterstock)

Τα πολλά χωριά που πλαισιώνουν τη λίμνη αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων. Όλα είναι πανέμορφα και το καθένα ξεχωριστά μοναδικό. Περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του. Εκεί λειτουργούν και επισκέψιμα οινοποιεία. Μην παραλείψετε να δείτε το Μορφοβούνι, την πατρίδα του μαύρου καβαλάρη, του Νικόλαου Πλαστήρα. Στα παραλίμνια Καλύβια, στην πλαζ της λίμνης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας χαζεύοντας την αντανάκλαση του τοπίου στην επιφάνεια του νερού, αλλά και να κάνετε διάφορα σπορ (κανόε/καγιάκ κ.ά.). Το ίδιο και στην απέναντι, ανατολική πλευρά όπου υπάρχει η αντίστοιχη πλαζ του Λαμπερού.

Το Μορφοβούνι χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

Το χωριό Νεράιδα, μέσα στα έλατα, αξίζει μια στάση, κυρίως για την εντυπωσιακή του θέα. Το Νεοχώρι – το πιο αναπτυγμένο τουριστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά – απλώνεται στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη. Άλλα όμορφα χωριά είναι ο αμφιθεατρικά χτισμένος Μπελοκομίτης και η γραφική Κερασιά, ένα χωριό ιδανικό για περιπάτους στη φύση. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε τα Κανάλια, μόλις 20 λεπτά από τη Λίμνη Πλαστήρα. Χτισμένο αμφιθεατρικά στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Αγράφων, αυτό το όμορφο χωριό έχει απλωμένο μπροστά του όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Αξιοθέατα της Λίμνης Πλαστήρα

Πηγή: Shutterstock

Το Φράγμα της λίμνης έχει μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ. Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, το φράγμα αποτελεί ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83 μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Ακόμη από τη θέση Μούχα, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι Νιάγκα.

Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας εκεί, το βλέμμα σας θα χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, ενώ από την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Η Μονή Παναγίας Πελεκητής (πηγή: Shutterstock)

Επισκεφθείτε τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, που είναι χτισμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, κοντά στο χωριό Καρίτσα, και αγναντεύει τη λίμνη από ψηλά. Η μονή, που ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, αποτελείται από δύο ναούς και πολλά άλλα κτίσματα και μοιάζει με φρούριο.

Αξίζει η βόλτα και στον Βοτανικό Κήπο, κοντά στο Νεοχώρι, μια έκταση 10 στρεμμάτων που θα σας αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη χλωρίδα της περιοχής.

Δραστηριότητες

Η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται για κανόε καγιάκ (πηγή: Shutterstock)

Η περιοχή προσφέρει ευκαιρίες για περιπέτεια και δράση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πεζοπορία, ποδηλασία, κανό-καγιάκ, υδροποδήλατο, τοξοβολία και ιππασία είναι μερικές από τις αναζωογονητικές δραστηριότητες στη φύση, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να συνδυάσετε την άθληση με την απόδραση σε ένα εκπληκτικό τοπίο. Για φυσιολατρικές δραστηριότητες στη Λίμνη Πλαστήρα μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες Trekking Hellas και Ταυρωπό.

Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι, στην περιοχή Καραμανώλη Νεράιδας και σε υψόμετρο 1.536 μ., βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Από εδώ ξεκινά ένα δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορικές εξορμήσεις, οι οποίες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο γνωριμίας με το υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.

ΟΔΗΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Διαμονή

  • Νεοχώρι: Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση, στο κέντρο του χωριού, το Αρχοντικό Ζακόνι είναι ένας ξενώνας-κόσμημα, ένας προορισμός ξεκούρασης και ηρεμίας αλλά και ένα ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στην υπέροχη φύση της περιοχής.
Αρχοντικό Ζακόνι
  • Το ξενοδοχείο Ναϊάδες στο Νεοχώρι διαθέτει δωμάτια με θέα στα καταπληκτικά νερά της λίμνης, εστιατόριο και πολλά facilities όπως γυμναστήριο, σάουνα, παιδότοπο κ.ά.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 7 ευρύχωρα διαμερίσματα του Ξενοδοχείου Αντιγόνη. Λειτουργεί και εστιατόριο.
  • Μπελοκομίτης: Το Alonaki at Lake Plastira διαθέτει αυτόνομα, πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα για καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία ενοικίαση, καθώς κι ένα υπέροχο all day cafe-bar με εξαιρετική θέα στη λίμνη.
  • Πεζούλα: Ο παραδοσιακός ξενώνας Το Πέτρινο απέχει 2 χλμ. από τα Καλύβια Πεζούλας και προσφέρει μεγάλα και φωτεινά δωμάτια. Υπέροχο το σπιτικό πρωινό.
  • Κρυονέρι: Το ολοκαίνουργιο Silva Suites βρίσκεται στον οικισμό Κουτσοδήμου στο Κρυονέρι και έχει μαγευτική πανοραμική θέα στη λίμνη. Προσφέρει 16 πανέμορφες σουίτες και 2 δωμάτια διαφορετικών τύπων.
Silva Suites
  • Μορφοβούνι: Το Ξενοδοχείο ΗΩ (πρώην Ξενώνας Τσιαχρής) λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2021 στο Μορφοβούνι, προσφέροντας άνετα δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, κήπο και βεράντα με υπέροχη θέα.
  • Λαμπερό: Το Titagion Boutique Hotel είναι μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων, χτισμένη στον οικισμό Άγιος Αθανάσιος του χωριού Λαμπερό, στις ανατολικές όχθες της Λίμνης Πλαστήρα. Οι εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί με τη φιλοσοφία της απόλυτης άνεσης και πολυτέλειας.
  • Κανάλια: Το Εν Καναλίοις είναι ένα μικρό και ξεχωριστής αισθητικής κατάλυμα που αποτελείται από 9 δωμάτια και σουίτες με εκπληκτική θέα στο θεσσαλικό κάμπο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα νόστιμα τοπικά πιάτα στο εστιατόριο «Καναλίων Γεύσεις».

Φαγητό

  • Καλύβια Πεζούλας: Στην είσοδο του χωριού, το Φαγοπότι σερβίρει νόστιμο φαγητό με δημιουργική διάθεση. Ο Ζαρνάβαλος είναι μια παλιά οικογενειακή χασαποταβέρνα με ντόπια κρεατικά της ώρας. Ο Δειπνοσοφιστής φημίζεται για τα ντόπια κρέατα, τα μαγειρευτά και τις παραδοσιακές πίτες.
  • Νεοχώρι: Το Μανιτάρι προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά, σπιτικά εδέσματα. Μη χάσετε τη μανιταρόσουπα με φρέσκα άγρια μανιτάρια της περιοχής.
  • Ανθοχώρι: Στην ταβέρνα Φλώρεσι για σπιτικά μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα.
  • Τσαρδάκι: Το Τσαρδάκι, στην ανατολική όχθη της λίμνης, αποτελεί σταθερή αξία για σπιτικό φαγητό από το 1939.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Λίμνης Πλαστήρα

φωτο-πηγή: Shutterstock

Πηγή:reader.gr