Αερόφυτα: Τα εντυπωσιακά φυτά χωρίς ρίζες, αξίζουν μία θέση στη διακόσμηση του σπιτιού σου

Υπάρχουν φυτά που επιβιώνουν χωρίς χώμα; Υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται έδαφος; Ναι. Όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται είναι κάτι που ισχύει. Και το όνομα αυτών των ιδιαίτερων φυτών που μπορούν να εντοπιστούν πάνω σε δέντρα, βράχους και κορμούς; Αερόφυτα.

Αν και η όψη τους θυμίζει αυτή των παχύφυτων, πρόκειται ουσιαστικά για ένα τελείως διαφορετικό είδος φυτού. Τα αερόφυτα είναι επίφυτα που ανήκουν στο γένος Tillandsia. Ένα γένος με περισσότερα από 700 είδη, τα οποία έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε ερήμους, βουνά και δάση σε όλη την αμερικανική υφήλιο και τη Δυτική Ινδία. Μπορούν να βρεθούν και στο σπίτι σου, κρεμασμένα σε κάποιον τοίχο.

Αερόφυτα: Τα φυτά χωρίς ρίζες που εντυπωσιάζουν

Και τώρα θα μου πεις πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο φυτό να επιβιώσει; Κι εγώ θα σου πως τα αερόφυτα επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο από την υγρασία, καθώς χρησιμοποιούν τα τριχίδια που έχουν στα φύλλα τους ώστε να συγκρατήσουν και την παραμικρή ποσότητα νερού.

Από την άλλη, το ριζικό τους σύστημα παίζει τον ρόλο του γάντζου ή της άγκυρας, εάν έπρεπε να δώσουμε έναν χαρακτηρισμό. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο πως πρέπει να βρίσκονται σε ένα μόνιμο σημείο για να επιβιώσουν. Λογικό; Λογικό.

Τα αερόφυτα, λοιπόν, αυτό το άκρως εξωτικό είδος βλάστησης, είναι ανάμεσα στα “it” φυτά για τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Τοποθέτησέ τα μέσα σε γυάλα, κοχύλια ή σε οποιαδήποτε άλλη κρεμαστή κατασκευή.

Φροντίδα

Η ανθεκτικότητά τους και οι μειωμένες ανάγκες σε φροντίδα καθιστούν τα αερόφυτα ιδανικό διακοσμητικό στοιχείο για τους εσωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν απαιτείται μεγάλος χώρος για την τοποθέτησή τους. Ούτε γλάστρα χρειάζεται να αγοράσεις, ούτε χώμα. Το μόνο που χρειάζεται, είναι κάποια προσοχή στην τοποθεσία και το πότισμα.

Η κατάλληλη τοποθεσία για τα αερόφυτα

Παρόλο που τα αερόφυτα έχουν ανάγκες σε φως, τα περισσότερα είδη δεν αγαπούν την απευθείας ηλιακή έκθεση. Γι’ αυτό και η τοποθέτησή τους κοντά σε παράθυρα καλό είναι να αποφεύγεται. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα φωτεινό, ημισκιερό σημείο του σπιτιού, χωρίς ωστόσο ο ήλιος (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) να έρχεται σε απευθείας επαφή με το φύλλωμά τους για πολλές ώρες.

Πότισμα

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ποτίσματος των αερόφυτων είναι ο ψεκασμός με νερό κάθε 4-5 ημέρες, ενώ μία φορά τον μήνα χρειάζονται βύθισμα σε νερό για περίπου μισή ώρα. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως μετά από κάθε βύθισμα, η αποστράγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τοποθέτησέ τα ανάποδα έτσι έστω να απομακρύνεις όλη την ποσότητα περίσσειας υγρασίας, η οποία είναι επικίνδυνη για τα αερόφυτα καθώς ευνοεί την ανάπτυξη σήψεων. Το ριζικό τους σύστημα είναι ευπαθές στην υπερβολική κατακράτηση νερού με αποτέλεσμα να βγάζουν βρύα και να σαπίζουν.

Πηγή:ladylike.gr/