Οι 10 τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα από κρυολόγημα και ιώσεις

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι παραδοσιακά οι εποχές κατά τη διάρκεια των οποίων διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα, έχουν την τιμητική τους. Ένα από τα βασικότερα όπλα για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, είναι μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Μια διατροφή που μας παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών που θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό μας ετοιμοπόλεμο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε επίδοξο παθογόνο εισβολέα.

Τι είναι ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) στον ανθρώπινο οργανισμός, ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά τα μικρόβια καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα, τους επιτίθεται με διάφορους τρόπους για να τα καταστρέψει. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών κυττάρων, τα οποία ταξιδεύουν στο σημείο του προβλήματος, επιτίθενται στους ιούς και προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν.

Ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό

Οι προκλήσεις που συναντά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες είναι πραγματικά πολλές. Για μέγιστη προστασία, φρόντισε πρωτίστως να καταναλώνεις πολλά χρωματιστά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα να μην αμελείς την ενυδάτωσή σου, πίνοντας 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι παρακάτω τροφές θα δώσουν στον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να προστατευτεί από ιώσεις και άλλες λοιμώξεις.

Βρώμη

Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι στον άνθρωπο τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιταχύνουν την επούλωση και ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών.

Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (μερίδα 210 γραμμάρια) ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τις άμυνες του οργανισμού.Οι τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικό τρόποPEXELS

Σκόρδο

Η αλλισίνη που προσδίδει στο σκόρδο την έντονη μυρωδιά του προστατεύει το ανοσοποιητικό από τις ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Παράλληλα, η επίδρασή της στον οργανισμό συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και καρκίνου του στομάχου.

Γλυκοπατάτα

Η γευστική γλυκοπατάτα παρέχει στον οργανισμό μια γερή δόση βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για να είναι υγιές το δέρμα, η «πρώτη γραμμή άμυνας» του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, η γνωστή πιπερόριζα είναι μια διατροφική βόμβα, καθώς η κατανάλωση του μπορεί να προστατεύσει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, από τον βήχα και να προσφέρει ένα σημαντικό boost στη φυσική άμυνα του οργανισμού. Σε σούπες, σε ροφήματα, σε σαλάτες, λίγο τζίντζερ θα δώσει έξτρα σπιρτάδα τόσο στη γεύση, όσο και στην υγεία σου.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επίσης, βοηθά στην αύξηση του σιδήρου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζουν και ευαισθησία στο κρύο.

Μπρόκολο για γερο ανοσοποιητικό

Έχει βιταμίνες A, C, E, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη του, πρέπει να το μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C, το βασικό συστατικό των εσπεριδοειδών και των κόκκινων πιπεριών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η απαιτούμενη ποσότητα καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C για την αποφυγή λοιμώξεων είναι περίπου 200 mg. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ένα grapefruit 90 mg και μία μεσαία πιπεριά 150 mg. Για τη μέγιστη απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων μπορείς να συνδυάσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών με καρύδια και της κόκκινης πιπεριάς με χούμους ή γουακαμόλε.Οι τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικό τρόποPEXELS

Αμύγδαλα & Φουντούκια θωρακίζουν το ανοσοποιητικό

Είναι πολύ περιεκτικά σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, ουσίες κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι να τρώγονται με μέτρο – λόγω θερμίδων – και μαζί με κάποια πηγή βιταμίνης C.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι δεν είναι πολύτιμος σύμμαχος σου μόνο στο αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση του, αλλά ενισχύει με φυσικό τρόπο τις άμυνες του, βοηθώντας ακριβώς όπως το νερό στην καλύτερη ενυδάτωση και κυκλοφορία οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού.

Πηγή:.ladylike.gr