Τάρτες με σοκολάτα γάλακτος και λεμόνι

Εξισορροπώντας την όξινη γεύση με τις γλυκές νότες κακάου, αυτή η τάρτα θα ενθουσιάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

10′ προετοιμασία 20′ μαγείρεμα 3 ώρες αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 5-6 τάρτες

Ζύμη

  •  200 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο σε κομμάτια (κρύο)
  •  100 γρ. (σχεδόν 1 κούπα, αλλά όχι ξέχειλη) ζάχαρη άχνη
  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κοφτές κούπες) + λίγο ακόμη, για την επιφάνεια
  •  15 γρ. (2 γεμάτες κουτ. σούπας) κακάο
  •  2 κρόκοι αυγών

Γέμιση

  •  160 γρ. (1/2 κούπα) χυμός λεμονιού
  •  350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
  •  50 γρ. (2½ κουτ. σούπας) μέλι
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν σε ζύμη (δεν χρειάζεται πολλή ώρα ζύμωμα).
  2. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ λεπτό και ομοιόμορφο φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
  4. Με ένα κουπάτ ή με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε 5-6 δίσκους ζύμης με διάμετρο γύρω στα 10 εκ. (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι φόρμες μας, θα κόψουμε μικρότερους ή μεγαλύτερους δίσκους ζύμης) και με αυτούς ντύνουμε ισάριθμες ρηχές ατομικές φόρμες για τάρτες, φροντίζοντας η ζύμη να φτάνει να καλύψει και τα τοιχώματα.
  5. Ψήνουμε τις τάρτες σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 12-15 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό με το μέλι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται, τα ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν.
  2. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα του μελιού να πάρει βράση και το αποσύρουμε. Παράλληλα, έχουμε λιώσει την κουβερτούρα γάλακτος και μόλις βράσει το μείγμα του μελιού, το αδειάζουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της σοκολάτας και προσθέτουμε το βούτυρο, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς η σοκολάτα και τη μοιράζουμε μέσα στις ψημένες τάρτες. Αφήνουμε κατά μέρος ή στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς η γέμιση (περίπου 2 ώρες) και σερβίρουμε.
  5. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.

Μυστικά

Πώς θα γλιτώσουμε χρόνο: Ετοιμάζουμε τη ζύμη από την προηγούμενη ή και αρκετές μέρες πριν. Διατηρείται στο ψυγείο έως 1 εβδομάδα, αλλά και στην κατάψυξη έως 1 μήνα, αρκεί να είναι τυλιγμένη καλά σε μεμβράνη. Ακόμα, μπορούμε να ψήσουμε τις βάσεις της τάρτας μία δύο μέρες πριν σερβίρουμε. Θα τις αφήσουμε να κρυώσουν και θα τις διατηρήσουμε τυλιγμένες σε μεμβράνη ή σε μεγάλο πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Πηγή:gastronomos.gr