Έλλη Λυραράκη: Η σχεδιάστρια από την Κρήτη που κατέκτησε το Παρίσι

Η Έλλη Λυραράκη είναι η πρώτη Ελληνίδα Σχεδιάστρια που παρουσίασε Collection στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, με μία συλλογή εμπνευσμένη από τον Μινωικό Πολιτισμό, την Κρήτη, την Ελλάδα!

Συνέντευξη στην Χρύσα Σαραντοπούλου

Η υπέροχη Έλλη Λυραράκη, ανήσυχο πνεύμα και ήρεμη ψυχή, ένας συνδυασμός που απογειώνει την καλλιτεχνική της φύση, μας μιλά και μας εμπνέει.

Σχεδιάστρια, με κοσμήματα και υποδήματα, μοναδικά έργα τέχνης, που κατακτούν τον κόσμο.

Ζωγράφος με πολλά από τα έργα της να έχουν εκτεθεί σε γκαλερί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Η Έλλη Λυραράκη σχεδίασε το Ολυμπιακό σανδάλι και το Ολυμπιακό κόσμημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Το 2021 η Ολυμπιακή Επιτροπή και η Συνομοσπονδία Ολυμπίας τιμώντας το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας ανέθεσαν στην Έλλη Λυραράκη να σχεδιάσει το Σύμβολο Κόσμημα του αθλήματος. Το γλυπτό DIKTINA, όπως το ονόμασε η Καλλιτέχνης είναι ένας φόρος τιμής στους φημισμένους Αρχαίους Κρήτες τοξότες.

Η Έλλη Λυραράκη είναι επίσης Art Ambassador της Ελλάδας, προωθώντας τη χώρα μας στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, παρουσιάζοντας με άλλους διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες την ξεχωριστή τους δουλειά σε όλο τον κόσμο.

Η Έλλη Λυραράκη και τα Made in Greece mules της εντυπωσίασαν την Ευρώπη με τη συλλογή Haute Couture στο Παρίσι!

Τα mules της Έλλης Λυραράκη «περπάτησαν» στο Paris Fashion Week. Εκτός από το Παρίσι έλαμψαν και σε πολλές ακόμη διοργανώσεις μόδας και συνόδευσαν ρούχα Μεγάλων Ευρωπαίων σχεδιαστών στο Eco Friendly Fashion Show στο Saint Tropez. Το Impression, το Harper’s Bazaar ,το L’officiel και άλλα διεθνή έντυπα μόδας χάρισαν διθυραμβικά αφιερώματα στην Ελληνίδα δημιουργό.

Έλλη Λυραράκη
Ιδιαίτερες δημιουργίες της σε mules, που φέρουν τοιχογραφίες της Κνωσού

Από την Κρήτη… στο Παρίσι

«Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της Κρήτης κοντά στην Κνωσό, την Αλαγονία ή Αλάγνι, στο Ηράκλειο. Από εκεί ξεκινούν όλα για μένα! Εκεί είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Οι αναμνήσεις μου… η ιστορία μου… τα καλοκαίρια μου, το οινοποιείο μας, οι αμπελώνες, τα μινωικά ανάκτορα απομεινάρια ενός τεράστιου πολιτισμού και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Ελλάδα που καθορίζει την ύπαρξή μου. Αυτά όλα αποτυπώνω στα παπούτσια, στα κοσμήματα. Ό,τι σχεδιάζω έχει να διηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!»

Έλλη Λυραράκη: η γυναίκα που έκανε την Ευρώπη να υποκλιθεί στον Μινωικό Πολιτισμό

«Έτσι αποφάσισα να αποτυπώσω τον πρώτο Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον Μινωικό, στην κολεξιόν μου! Κάπως έτσι ήρθε στο μυαλό μου η δημιουργία της συλλεκτικής σειράς υποδημάτων και κοσμημάτων Alagonia – Minoan Steps. Εμπνευσμένη όπως και το όνομά της από το χωριό μου.

Ο μύθος λέει ότι ο Δίας, με τη μορφή ενός ταύρου, έκλεψε την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη. Ο καρπός της ένωσης τους γέννησε την Αλαγονία, τον τόπο καταγωγής μου!»

Αλαγονία: μία συλλογή από 15 συλλεκτικά και αριθμημένα παπούτσια στην Εβδομάδα μόδας του Παρισιού. Όλα χειροποίητα, εμπνευσμένα από τον μινωικό πολιτισμό και τις τοιχογραφίες της Κνωσσού.

5 είναι φτιαγμένα με την μέθοδο Μπατικ, ζωγραφική με κερί πάνω σε μετάξι, εφαρμοσμένη πρώτη φορά (παγκόσμια!) σε παπούτσια.

5 είναι κεντημένα στο χέρι με την παλαιά τεχνική της αδιάκοπης κλωστής, η κλωστή που δεν κόβεται, όπως ο μίτος της Αριάδνης.

2 είναι ζωγραφισμένα στο χέρι.

Και 3 φέρουν αληθινά χρυσά κοσμήματα.

«Όλα είναι μοναδικά και συνοδεύονται από πολύ ιδιαίτερα κοσμήματα. Τα μαύρα ολομέταξα μοκασίνια μου με την Χρυσή μέλισσα με τα μάτια από ρουμπίνια, θα μπορούσα να πω ότι κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Η μέλισσα αυτή είναι πιστό αντίγραφο ενός υπέροχου κοσμήματος, της Κρητικής Αρχαϊκής μέλισσας, που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο, άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες.»

Έλλη Λυραράκη

Η συλλογή ολοκληρώνεται με μεταξωτά φουλάρια, ζωγραφισμένα στο χέρι με την τεχνική του μπατίκ και ιδιαίτερα κοσμήματα από τις μέλισσες σε σκουλαρίκια με μάτια από μαύρα μπριγιάν κι από ένα κρεμαστό για το λαιμό της μέλισσας με μάτια από σμαράγδια.

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Εμπνευσμένα από ένα αγγείο που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Τα κέρατα είναι χρυσά και το κεφάλι είναι από την ημιπολύτιμη πέτρα λαπις-λαζουλι.

“Ο Ταύρος και η Ελιά. Αυτά τα υπέροχα παπούτσια είναι εμπνευσμένα από την τοιχογραφία που βρίσκεται στη βορεινή είσοδο του Παλατιού της Κνωσού.”

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

“Ταυροκαθάψια. Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω σε έναν ταύρο. Αντίθετα με την ταυρομαχία δεν απαιτούσε τον φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τα παπούτσια αυτά είναι εμπνευσμένα από την τοιχογραφία που υπάρχει στο παλάτι της Κνωσού. “

“Φούστα της Μινωίτισσας. Τα παπούτσια αυτά είναι εμπνευσμένα από την φούστα της Μινωίτισσας που είχε χρώμα και βολάν όπως έχει αποτυπωθεί πάνω σε αγαλματίδια από φιγούρες γυναικών στο Μουσείο της Κνωσού. Καταπληκτική και πρωτοποριακή μόδα της εποχής.”

Παπούτσια, κοσμήματα, αξεσουάρ, πίνακες, που όταν τα δεις αναγνωρίζεις την μοναδική υπογραφή της

Η Έλλη Λυραράκη έχει εντυπωσιάσει σε Ελλάδα κι εξωτερικό με τις ξεχωριστές δημιουργίες της. Αναδεικνύοντας παράλληλα τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλοντάς τον με έναν τρόπο γοητευτικό και σύγχρονο. Μέχρι και ντοκιμαντέρ για την γαλλική τηλεόραση έγινε για την εξαιρετική δουλειά της.

Για χάρη της, ένας εκ των πλέον γνωστών Γάλλων δημοσιογράφων, ο Francois Xavier Freland, ήρθε από τη Γαλλία στην Κρήτη, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα… την Έλλη Λυραράκη, τη γυναίκα καλλιτέχνη και δημιουργό που εμπνέεται από τον μινωικό πολιτισμό.

Τα ιδιαίτερα παπούτσια που γοητεύουν κάθε γυναίκα

Η πρωτοτυπία των σχεδίων σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα. Σανδάλια για το καλοκαίρι, μπότες για το χειμώνα, μπαλαρίνες/μοκασίνια για όλες τις εποχές του χρόνου, 

«Σχεδιάζω παπούτσια που θα ήθελα να τα φοράω κι εγώ η ίδια, όλη μέρα, χωρίς να με κουράζουν. Άνετα, όμορφα, ιδιαίτερα, με στυλ, που να ταιριάζουν στην καθημερινότητα μιας γυναίκας αλλά και σε πιο ξεχωριστές εμφανίσεις.

Τα flat παπούτσια μου μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ με τζιν outfit, αλλά και με βραδινή τουαλέτα. Για όλες τις γυναίκες και όλες τις ηλικίες. Οι συλλογές μου περιλαμβάνουν παπούτσια που είναι φτιαγμένα από υλικά υψηλής ποιότητας και κοσμήματα και μπορούν να συνδυαστούν με βραδινό ένδυμα, ακόμη και με νυφικό! Στο εργαστήριο μας μπορεί μια γυναίκα να φτιάξει και κατά παραγγελία τα παπούτσια που επιθυμεί.»

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Υλικά υψηλής ποιότητας

Vintage υφάσματα, δέρμα,  μπροκάρ και βελούδα, μετάξι, ζωγραφισμένα στο χέρι και κεντημένα με τον παραδοσιακό τρόπο που ράβονται οι παραδοσιακές γυναικείες κρητικές στολές, αληθινά χρυσά κοσμήματα με ρουμπίνια και λάπις λάζουλι (μια ημιπολύτιμη πέτρα που χρησιμοποιούσαν και οι Μινωίτες για να διακοσμούν και τα δικά τους κοσμήματα), κοσμήματα με πολύτιμους ή ημι-πολύτιμους λίθους.

Έλλη Λυραράκη

Πως ξεκίνησε

Η Έλλη Λυραράκη μεγάλωσε παίζοντας με κομμάτια υφάσματος στο κατάστημα που διατηρούσαν οι γονείς της και τα καλοκαίρια έτρεχε στους αμπελώνες των θείων της. (Και ποιος δεν γνωρίζει το οινοποιείο Λυραράκη με τα βραβευμένα κρασιά!)

«Όλα ξεκίνησαν από την οικογενειακή μας επιχείρηση. Μεγάλωσα μέσα στα υφάσματα και στα εργαστήρια που είχαμε στην Αθήνα. Συνηθίζω να λέω ότι σπούδασα μουσική γιατί ήθελα και διακόσμηση εσωτερικών χώρων γιατί έπρεπε, αφού σε πολύ μικρή ηλικία έπρεπε να αναλάβω την οικογενειακή μας επιχείρηση.»

Ο σύζυγός της Νότης Χατζηδάκης γνωρίζει την τέχνη της υποδηματοποιίας κι έτσι πριν από μερικά χρόνια πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να μετακομίσουν στα Χανιά, όπου άνοιξαν το δικό τους εργαστήριο χειροποίητων υποδημάτων και αξεσουάρ.

www.ellilyraraki.com

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να φτιάξουν ένα δίκτυο καταστημάτων με τα οποία συνεργάζονται σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουν ήδη συνεργασίες στην Ευρώπη (Λονδίνο, Παρίσι), Αμερική, Νότια Κορέα, Εμιράτα και Αυστραλία.

Στόχοι και όνειρα

«Η Ελλάδα μας έχει έναν τεράστιο πολιτισμό, τον οποίο θέλω να παρουσιάσω σε όλον τον κόσμο! Αυτό είναι το όνειρό μου και πάνω σε αυτό βάζω τους στόχους μου μέρα με τη μέρα. Να έχεις στόχους και όνειρα. Να βαδίζεις κοιτώντας τους στόχους σου και να παίρνεις ώθηση από τα όνειρά σου. Όταν είσαι αποφασισμένος να κατακτήσεις τους στόχους σου τίποτα και κανένας δεν σε σταματάει. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να με εμποδίσουν. Αλλά δεν τους άφησα και κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι τελικά τα μεγαλύτερα εμπόδια μπορεί να στα βάλει μόνο ο εαυτός σου. Αυτός μόνο μπορεί να σε σταματήσει. Κανείς άλλος!»

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι
Πιστό αντίγραφο της Κρητικής Αρχαϊκής μέλισσας, που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο – Elegant κοσμήματα από τη συλλογή Alagonia

Η γυναίκα – θεμέλιος λίθος

«Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο. Είναι η πηγή της ζωής.»

«Οι γυναίκες στις τοιχογραφίες της Κνωσού εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους και τη δύναμή τους. Ήταν άξιες σεβασμού. Κατείχαν θέσεις εξουσίας. Συμμετείχαν στις κοινωνικές συγκεντρώσεις ισότιμα με τους άνδρες. Είχαν μόδα που με εντυπωσιάζει! Φορούσαν φούστες με χρωματιστά βολάν. Φορούσαν κοσμήματα. Βάφονταν και χτενίζονταν!»

Τι είναι ευτυχία

«Για μένα η ευτυχία είναι συνδεδεμένη με την ηρεμία!»

Έλλη Λυραράκη: Η γυναίκα που κατέκτησε το Παρίσι

Η Έλλη Λυραράκη παντρεύει αριστοτεχνικά την παράδοση με το σήμερα.

Η Έλλη Λυραράκη είναι επίσης ιδρύτρια του συλλόγου Minoan Steps, ο οποίος έχει σκοπό τη διατήρηση των παλαιών τεχνών και παραδόσεων που εμπνέονται από τον Πολιτισμό της Κρήτης.

Ανήκει στην διοργάνωση START UP Ελληνίδων Αυτοδημιούργητων Επιχειρηματιών.

Έλλη Λυραράκη

Υποψήφια στην κατηγορία Art & Culture των GIWA Awards

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή, ανάμεσά τους και η Έλλη Λυραράκη. Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα.

Πηγή:bestnews.gr