Ντους: Οι δερματολόγοι επιμένουν πως κάνεις μικρά λάθη που πρέπει να διορθώσεις

Στην καθημερινή ρουτίνας περιποίησης ανήκει και το ντους. Το πιθανότερο όμως είναι να μην ακολουθείς συγκεκριμένους κανόνες όπως κάνεις με το πρόσωπο. Το πρωί βιάζεσαι και το καταλαβαίνω και το βράδυ είσαι πολύ κουρασμένη. Ναι μεν είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις και να χαρίσεις απαλότητα και δροσιά στο δέρμα πριν φύγεις για το γραφείο ή πέσεις για ύπνο. Είσαι σίγουρη όμως πως χρησιμοποιείς τη σωστή θερμοκρασία νερού; Κάνεις απαλό μασάζ με λούφα, σφουγγάρι ή χρησιμοποιείς απλά τα χέρια σου; Πρέπει να κάνεις ντους καθημερινά ή να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Brad Pitt που το καθυστερεί;

Οι δερματολόγοι επιμένουν πως κάνεις κάποια μικρά λάθη. Κι αναρωτιέσαι ποια είναι δες στη συνέχεια. 

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο: Αυτό έχει να κάνει με το δέρμα, λένε οι ειδικοί. Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν καθημερινά  ντους με αφρόλουτρο που περιέχει απαλούς, ενυδατικούς παράγοντες και χλιαρό νερό. Αν το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο θα πρέπει να αποφεύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού, τα προϊόντα απολέπισης και τα σκληρά σφουγγάρια αφού το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν κοκκινίλες, κνησμό και ερεθισμούς. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείς να κάνεις μπάνιο κάθε δεύτερη μέρα. Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε απλώνεις τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού που προστατεύουν και φροντίζουν το ευαίσθητο δέρμα σου. Σύμφωνα με την Δερματολόγο Λία Παπαδαυίδ, το δέρμα δεν χρειάζεται καθημερινό καθαρισμό αλλά ιδρώτας, έκκριση λιπαρότητας και περιβαλλοντική ρύπανση δεν σου αφήνουν περιθώρια. Ειδικά αν κινείσαι στην πόλη και χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχει όμως περίπτωση να προκληθεί ξηρότητα λόγω της συχνής χρήσης νερού; “Ναι αλλά μόνο αν χρησιμοποιείς καυτό νερό. Μην ξεχνάς άλλωστε πως αμέσως μετά πρέπει να απλώνεις μια πλούσια ενυδατική κρέμα ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος που έχεις” τονίζει η δερματολόγος. 

Ποιο είναι το σωστό προϊόν στο ντους αλλά και το μπάνιο: Αυτό έχει αν κάνει αρχικά με τις ανάγκες του δέρματος και στη συνέχεια με τις δικές σου προτιμήσεις. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής στο σώμα ή ευαισθησίας μόνο ο/η δερματολόγος μπορεί να σου προτείνει την κατάλληλη φόρμουλα. Διαφορετικά, καλό είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα με πλούσια ενυδατικά στοιχεία στη σύνθεση τους και το άρωμα που σου φτιάχνει τη διάθεση ή σε χαλαρώνει. 

Η σωστή θερμοκρασία του νερού: Εδώ πρέπει να σταθείς και να το αντιμετωπίσεις σοβαρά. Το δέρμα συγκεντρώνει αρκετά βακτήρια και μικρόβια και το πιθανότερο είναι να πιστεύεις πως μόνο με το ζεστό ή σχεδόν καυτό νερό μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Το σωστό είναι να κάνεις ντους και μπάνιο με χλιαρό ώστε να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς ή ακόμη και έκζεμα αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, το ντους πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά αφού ακόμη και με το χλιαρό νερό απομακρύνονται τα φυσικά έλαια του δέρματος και προκαλείται ξηρότητα. 

Ακμή στο σώμα: Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια. Την προκαλεί η λιπαρότητα και τα σημάδια εμφανίζονται συνήθως στην πλάτη. Κοκκινίλες, σπυράκια, κνησμός και συχνοί ερεθισμοί σε ταλαιπωρούν. Σ’ αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού με σαλικυλικό οξύ και Β υδοξυοξέα στη σύνθεση τους. Προσοχή: Απαγορεύεται να κάνεις απολέπιση στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Photos: iStock

Πηγή:tlife.gr