Πως μπορεί η ψυχολογία να επηρεάσει την προσπάθεια να χάσουμε βάρος; -Από την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αδυνάτισμα ξεκινά από το μυαλό. Πρώτα πρέπει να το πιστέψουμε και να το θέλουμε πραγματικά. Με την σωστή ψυχολογία μπορούμε να μειώσουμε την επιθυμία μας για φαγητό, να βρούμε τη διατροφή που μας ταιριάζει και να ενισχύσουμε τη θέλησή μας να την ακολουθήσουμε πιστά. Το στοιχείο-κλειδί είναι η επιμονή.

Η απόφαση ενός ατόμου να χάσει βάρος θα πρέπει να είναι δικιά του απόφαση, εναρμονισμένη δηλαδή με τα βαθύτερα θέλω και τις πεποιθήσεις του και να είναι προϊόν δικής του απόφασης και όχι προτροπή από άτομα του στενού του περιβάλλοντος.

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή αισθάνονται ταχύτερα επιτυχημένοι, με αποτέλεσμα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με μεγαλύτερη όρεξη και συνέπεια. Δηλαδή δεν θέτουμε μεγάλους και ακατόρθωτους στόχους, όπως για παράδειγμα την απώλεια 20 κιλών σε 2 μήνες, αλλά μικρούς και εφικτούς στόχους. Ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων βοηθά αρκετούς ανθρώπους, ενώ αγχώνει άλλους. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε οι στόχοι σας να είναι εφικτοί, όχι μόνο σε απόλυτα νούμερα αλλά σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Όταν ο στόχος είναι μάλιστα προκλητικός και παράλληλα εφικτός, τότε βρίσκουμε τη θέληση να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ή να θέσουμε νέους στόχους σε επόμενη φάση.

Το άγχος, ο θυμός, η κατάθλιψη και τα έντονα συναισθήματα μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν στο ψυγείο. Όπως καταλαβαίνετε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής. Πρέπει να αποφεύγετε την αυτο-εξαπάτηση, να αντιστέκεστε στον πειρασμό του φαγητού, ακόμα και αν είναι μπροστά στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού σας, να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα δυνατά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό για ικανοποίηση. Για να πετύχει η διατροφή, πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Η αυτοπειθαρχία ενός ατόμου, η αποφασιστικότητά του, η ικανότητά του να ελέγχει τις παρορμήσεις του, η εστίαση στα μακροχρόνια οφέλη μιας συμπεριφοράς και όχι στις βραχυπρόθεσμες ικανοποιήσεις βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο μυαλό μας. Να είστε σίγουροι για τις αποφάσεις που παίρνετε και να ξέρετε καλά το λόγο που ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Να επικεντρωθείτε στα οφέλη που θα σας προσφέρει και να έχετε ένα στόχο τον οποίο θα προσπαθήσετε να πετύχετε. Επιμονή, υπομονή και πείσμα χρειάζεται!