Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι – αξιοθέατο της Μικρής Πρέσπας

Όταν φτάνει κανείς στις Πρέσπες αντικρίζει ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς. Ένας υδάτινος παράδεισος ανοίγεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, ένας υπέροχος κόσμος που κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, νησάκια και χωριά που αποπνέουν μια απέραντη ηρεμία και μια γαλήνη. Αποδημητικά πουλιά και νεροβούβαλοι, ατελείωτοι καλαμιώνες, αρχαίοι οικισμοί, ψαροχώρια, βυζαντινά ασκηταριά, εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα αποτελούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα που προσφέρει την ευκαιρία για μια αξέχαστη φυσιολατρική απόδραση.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι ο Άγιος Αχίλλειος, το μικρό νησί μέσα στη λίμνη. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά από αυτό των Ιωαννίνων. Μια πλωτή πεζογέφυρα 650 μ. θα σας φέρει έως τον οικισμό του Αγίου Αχιλλείου με τους ελάχιστους κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες, που απέxει 55 χλμ. από τη Φλώρινα.

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών: Το γαλήνιο νησάκι της λίμνης

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών (πηγή: Shutterstock)

Αμέτρητα «κλικ» φωτογραφικών μηχανών έχουν ακουστεί πάνω σε αυτό το νησάκι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας. Θα το προσεγγίσετε μέσω μιας πλωτής πεζογέφυρας μήκους 650 μ., η οποία κατασκευάστηκε το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα. Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 853 μ. μέσα στη λίμνη. Η παράδοση θέλει τα σπίτια του οικισμού να είναι πάντα 11, αφού θρυλείται ότι αν γίνουν περισσότερα, κάποιο θα γκρεμιστεί. Στο νησί θα βρείτε παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο.

Τα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου (πηγή: Shutterstock)

Εδώ υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στον Άγιο Αχίλλειο υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Ο μεγαλοπρεπής ναός χτίστηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης και τοπικού αγίου, το οποίο είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα.

Άλλες εκκλησίες που θα δείτε στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Πηγή:reader.gr