Σοφία Κωστούλα – Βλόντζου: Νοιάζομαι, συμμετέχω, εκφράζομαι, δημιουργώ και αντιμετωπίζω τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία

Η Σοφία Κωστούλα – Βλόντζου συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τα τελευταία 30 χρόνια, μέσα από διάφορες δράσεις με γνώμονα και πυξίδα την διατήρηση της παράδοσης.

Αυτό το διάστημα έχει ρίξει το κέντρο βάρους της, στον προγραμματισμό διαφόρων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως υπεύθυνη Επιτροπής Ελλάδα ‘ 21 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ ) και μέλος του Δήμου Τρικκαίων.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείστε με τον πολιτισμό και την παράδοση, ενώ τώρα δραστηριοποιείστε ακόμα πιο ενεργά στην διατήρηση των ηθών και των εθίμων. Μιλήστε μας για την απόφαση αυτή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεται.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και τους ανθρώπους που ήρθαν πριν από εμάς και έστρωσαν το δρόμο για εμάς. Δραστηριοποιούμε ενεργά στα πολιτιστικά δεδομένα της πόλης, εδώ και 30 χρόνια. Για 15 χρόνια υπήρξα υπεύθυνη του χορευτικού του Δήμου Τρικκαίων, συμμετέχω ενεργά εδώ και 30 χρόνια στην μεγάλη ομάδα του Χορευτικού Ομίλου “Ασκληπιείος”, ενώ λόγω της Σαρακατσάνικης καταγωγής μου ασχολήθηκα ενεργά μέσα από διάφορες θέσεις ως πρόεδρος- αντιπρόεδρος- χοροδιδάσκαλος του τοπικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων. Στη συνέχεια, ήμουν γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ), ενώ τώρα είμαι υπεύθυνη για την Επιτροπή Ελλάδα ‘21 της ΠΟΣΣ και μέλος του Δήμου Τρικκαίων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας φτιάχνουμε σκάλες για το μέλλον. Όσοι ασχολούμαστε με τον πολιτισμό “κρατάμε Θερμοπύλες”, οραματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις της νέας εποχής. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε από που ερχόμαστε και που πάμε.

Η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού άλλαξε η καθημερινότητα. Σε ποιο βαθμό σας επηρέασε;

Η πανδημία έχει επιφέρει μια νέα πραγματικότητα που ανατρέπει την κανονικότητα. Θα κρατήσω το θετικό της πανδημίας, ξανά συστηθήκαμε με τις οικογένειες μας, επιστρέψαμε στα σπίτια μας έστω κ με αυτόν τον περίεργο τρόπο, αντιληφθήκαμε τα απλά πράγματα της ζωής. Αναθεωρήσαμε, προβληματιστήκαμε και είδαμε τις ζωές μας με διαφορετική οπτική.

Και σε επαγγελματικό επίπεδο, δεδομένου ότι ασχολούμαι με την κατοικία, διαπίστωσα ότι άλλαξε η προσέγγιση για τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται το χώρο του και το σπίτι του. Διαπίστωσα ότι πια ο καθένας επιθυμεί να δημιουργήσει την οικία του για εκείνον και την οικογένεια του, όσο το δυνατόν πιο άνετα και ζεστά και όχι για τους επισκέπτες, όπως πριν την πανδημία.

Τι σχεδιάζετε για το χειμώνα που έρχεται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

«Ο άνθρωπος κάνει σχέδια και ο θεός γελάει», λέει ο σοφός λαός μας. Ως ενεργοί άνθρωποι, όμως δε μπορούμε να σταματήσουμε τις ζωές μας και να μην σχεδιάζουμε. Για το λόγο ότι βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, Εύχομαι και ελπίζω να τελειώσει όλο αυτό να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να έχουμε όλοι ένα ελπιδοφόρο και ευοίωνο μέλλον. Επαγγελματικά είμαστε σε διαρκή αναζήτησή, με όλες τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε, έχουμε μια δυνατή ομάδα συνεργατών που δουλεύουμε εξαιρετικά στο χώρο της διακόσμησης των κατοικιών. Σε προσωπικό επίπεδο επιθυμία μου είναι να συνεχίζω ,υγιείς, να βλέπω τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα κ να δημιουργούν τις ζωές τους όπως αυτά επιλέγουν, να πορεύομαι προσωπικά κ επαγγελματικά με τον σύζυγο μου κ να απολαμβάνουμε τις μικρές χάρες της ζωής, τα ταξίδια κ τη καλή παρέα με τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς.

Θα ωθούσατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης;

Θα ωθούσα τη νέα γενιά να μάθει τις ρίζες μας, αλλά θα τους φώναζα δυνατά να έχουν φτερά ,μεγάλα και δυνατά να πετάνε στους δικούς τους ουρανούς. Τρέφω μια τεράστια αγάπη και εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, διότι θεωρώ ότι αξίζουν. Να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά γιατί είναι θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας.