Μάνη Γιαννοτάκη: Μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου

Η Μάνη Γιαννοτάκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, διότι έχει διαγράψει τη δική της πορεία στον χώρο της πολιτικής. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων στη Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

Μια πορεία γεμάτη εργασιακές εμπειρίες, αλλά όχι εύκολη, ενώ όπως σημειώνει και η ίδια «δούλεψα τόσο πολύ που νιώθω ότι στα 50 μου, τα έχω κάνει όλα!».

Όταν τελείωσε το Λύκειο αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με σκοπό να γίνει αεροσυνοδός και να μπορεί να εκπληρώνει την μεγάλη αγάπης της για τα ταξίδια.

Όνειρο ανεκπλήρωτο, διότι ο θάνατος του πατέρας της δεν επέτρεψε να συνεχίσει τη σχολή, αφού έπρεπε να επιστρέψει και ασχοληθεί με την δουλειά του, την κτηνοτροφία.

Από τότε έως τώρα έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς, ενώ από το 2014 είναι ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών και συνεχίζει τα φέρνει όλα εις πέρας με επιτυχία!

Tα τελευταία χρόνια ασχολείστε με τα κοινά, ενώ παράλληλα έχει διαγράψει τη δική σας πορεία, μέσα από διάφορες ασχολίες. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να φτάσετε έως εδώ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο χώρος της εξουσίας είναι ανδροκρατούμενος και οι ανισότητες είναι ακόμα πιο έντονες.

Θέλει «γερό» στομάχι, ώστε να καταφέρει μία γυναίκα να αντιστρέψει την αναχρονιστική αντίληψη που επικρατεί. Να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, εξίσου καλά με έναν άνδρα.

Για μένα αποτέλεσε κίνητρο – από νεαρή ηλικία- η ανάγκη μου να αποδείξω, πρωτίστως στο εαυτό μου και μετά σε όλες τις γυναίκες ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν είναι στον ρόλο που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει.

Τα πρώτα χρόνια λοιπόν ήταν δύσκολα γιατί δεν … «είχα πλάτες».

Ξεκίνησα μόνη μου και με σωστά βήματα, κατάφερα να κερδίσω σιγά σιγά τον σεβασμό όλων, έγινα αποδεκτή και συνεχίζω έως και σήμερα.

Δύο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσάς πόσο σας επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας και την καθημερινότητα σας;

Ο κάθε ένας από εμάς βίωσε διαφορετικά την πανδημία.

Κάποιοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, κάποιοι αρρώστησαν, κάποιοι έχασαν την δουλειά τους ή κάποιοι ανακάλυψαν πράγματα που δεν γνώριζαν για τον εαυτό τους.

Περάσαμε πολύ χρόνο μέσα στα σπίτια μας, μακριά από υποχρεώσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και τις οικογένεια μας.

Περπατήσαμε, παίξαμε, μαγειρέψαμε, αλλάξαμε την διατροφή μας, ξεκουραστήκαμε, ηρεμήσαμε.

Ταυτοχρόνως, συνειδητοποιήσαμε τον βαθμό που επηρεάζουν οι ενέργειές τους γύρω μας και πόσο σημαντικό είναι φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Πόση σημασία έχει η υγεία μας, ενώ ανακαλύψαμε την μέγιστη αξία της ψυχικής υγείας.

Θεωρώ ότι γίναμε καλύτεροι άνθρωποι! Δώσαμε χαμόγελα, αγάπη, φροντίδα και βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη!

Ωστόσο, υπήρξε και η άλλη πλευρά, αφού άλλαξε την καθημερινότητα μας, επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομία και είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ευημερία, διαταράσσοντας την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείστε με τα θέματα των γυναικών στην Νέα Δημοκρατία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να αποκτήσουν οι γυναίκες τη θέση που πρέπει στην κοινωνία ή ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας;

Σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να πάρουμε την θέση που μας αξίζει. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Παλιότερα, αντιλαμβανόμασταν τον εαυτό μας λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, αφού οι γυναίκες δεν εργάζονταν και ήταν υποχρεωμένες να ασχολούνται με τα οικιακά και τη ανατροφή των παιδιών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν .

Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα, δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Έχει καταξιωθεί επαγγελματικά, είναι οικονομικά ανεξάρτητη και έχει πετύχει την είσοδό της στην πολιτική ζωή. Είναι αξιόπιστη πολιτικός, βρίσκεται κοντά στον πολίτη, νιώθει τις ανάγκες του και δίνει σκληρές μάχες για να τον υπερασπιστεί.

Επομένως σήμερα συναντάμε την γυναίκα ως μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φίλη, σύντροφο, πολιτικό.

Πολλοί ρόλοι που επηρεάζουν την ζωή της σε όλο το φάσμα.

Συνοψίζοντας τις απόψεις μου για μας τις γυναίκες θα κλείσω με το εξής ρητό:

” Μπορεί ο άντρας όπως έλεγαν οι παλιότεροι να είναι η κεφαλή του σπιτιού, η γυναίκα όμως είναι ο λαιμός που στρίβει το κεφάλι εκεί που θέλει εκείνη.”

Πως θα περιγράφατε το εαυτό σας

Υπήρξα μαχήτρια από νεαρή ηλικία Είμαι δυναμική, με θάρρος και θράσος όπου απαιτείται. Σκληρά εργαζόμενη, επικριτική με τον εαυτό μου. Δοτική όπου μπορώ και με σεβασμό στον συνάνθρωπό μου.

Ειλικρινής, χαίρομαι με τις επιτυχίες των άλλων.

Δεν φοβάμαι να κάνω λάθη και λέω ευχαριστώ ακόμη και στις προσβολές. Ακούω με προσοχή τον συνομιλητή μου και δεν τον φέρνω ποτέ σε δύσκολη θέση.

Θα ήθελα να είχα την δύναμη να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου που έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχει πιο ηθική ικανοποίηση να δέχεσαι ένα ευχαριστώ από μία ψυχή που βοήθησες να αισθανθεί καλύτερα!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Στις μέρες που ζούμε και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, εξαιτίας της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια.

Μακάρι να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό για να μπορέσουμε ξανά να κάνουμε σχέδια.

Επαγγελματικά δεν θα αλλάξει κάτι. Συνεχίζω να αγωνίζομαι για το καλύτερο των δημοτών του δήμου Πύλης, από την θέση που μου έδωσε ο Δήμαρχος σαν συνεργάτης του.

Προσωπικά εκείνο που θέλω και επιθυμώ είναι να έχουμε όλοι μας προσωπική και οικογενειακή υγεία. Και μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά θέλω τα παιδιά όλου του κόσμου να είναι καλά και ευτυχισμένα, διότι είναι το αύριο!