Raffaella Petrini: Η πρώτη γυναίκα που διορίζεται στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού

Εάν έχετε ανάγκη να διαβάσετε ένα ευχάριστο νέο γύρω από την εξαιρετικά αργή ισότητα των φύλων, ήρθε η ώρα να σας πούμε ότι για πρώτη φορά στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού, διορίστηκε γυναίκα.

Πρόκειται για μια 52χρονη Ιταλίδα μοναχή, τη Raffaella Petrini, η οποία διορίστηκε γενική γραμματέας της κυβέρνησης από τον Πάπα Φραγκίσκο. Η μοναχή θα είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία στο Βατικανό, έχοντας μεταξύ άλλων, την εποπτεία των αστυνομικών αρχών, των υγειονομικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής.  

Ενώ η θέση αυτή συνήθως καταλαμβάνεται από επίσκοπο, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται πως ήθελε να κρατήσει τον λόγο του για βελτίωση σε ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, παρόλο που η υπόσχεση προχωρά πολύ αργά. Η Raffaella Petrini γίνεται τώρα η γυναίκα που κατακτά την πιο υψηλόβαθμη θέση στο μικρότερο κράτος του κόσμου και αυτό από μόνο του είναι ένα αισιόδοξο βήμα. 

Ο Πάπας για πρώτη φορά τοποθετεί γυναίκα σε ηγετική θέση που αφορά θρησκευτικά ή κοινωνικά ζητήματα ενώ τον Αύγουστο είχε βάλει τη μοναχή Alessandra Smerilli στην προσωρινή θέση της γραμματείας του γραφείου Ανάπτυξης, που πραγματεύεται ζητήματα ειρήνης και δικαιοσύνης. 

Οι νόμοι σύμφωνα με το euronews, έχουν αλλάξει από τον Ιανουάριο με σκοπό να επιτρέπουν στις γυναίκες να μπαίνουν σε θέσεις που αφορούν τις λειτουργίες, την Αγία Τράπεζα και τη Θεία κοινωνία. Ωστόσο, ο Πάπας έχει κάνει ξεκάθαρο πως αυτές οι αλλαγές δεν θα ανοίξουν την πόρτα ώστε να γίνουν μελλοντικά και γυναίκες ιερείς. 

πηγη-  /jenny.gr