Γάβρος Καστοριάς: Το ερειπωμένο χωριό με το κινηματογραφικό σκηνικό

Στη Δυτική Μακεδονία, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Καστοριάς, βρίσκονται τα Κορέστεια ή «πλίνθινα χωριά», ένα ιστορικό σύμπλεγμα χωριών που παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον χάρη στα πλινθόκτιστα σπίτια τους με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Τα σπίτια κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο. Σήμερα, τα περισσότερα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα.

Ο Γάβρος είναι ένα από αυτά τα χωριά, που συναντά κανείς στον οδικό άξονα που συνδέει την Καστοριά με τις Πρέσπες. Τα ξεχασμένα στον χρόνο, βαθυκόκκινα ερείπια, με τα ατελείωτα δάση οξιάς να τα περιβάλλουν, συνθέτουν ένα μοναδικό κινηματογραφικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες αναζήτησαν εδώ σκηνικά για τις ταινίες τους.

Γάβρος Καστοριάς: Το χωριό – φάντασμα που έγινε κινηματογραφικό σκηνικό

Πηγή: Travel Inspiration

Ο Γάβρος βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες της Καστοριάς και των Πρεσπών, 25 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς. Από εδώ ξεκινά ο Λαδοπόταμος ο οποίος καταλήγει στον Αλιάκμονα, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες στο πέρασμά του. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο των δασών της Σαρακίνας (ακόμη πιο παλιά λεγόταν Γαβρέσι). Ο Γάβρος ερημώθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, με τους κατοίκους του να ξενιτεύονται στον Καναδά και την Αυστραλία. Όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο νέο χωριό της Κορέστειας.

Πηγή: Travel Inspiration

Σήμερα, το απόκοσμο αυτό μέρος μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο. Τα μισογκρεμισμένα «κοκκινόσπιτα», σαν αυτόπτες μάρτυρες μιας αλλοτινής εποχής, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν στον επισκέπτη. Μάλιστα, τα σπίτια αυτά έχουν εμπνεύσει παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες και έχουν αποτελέσει σκηνικό για τις ταινίες τους.

Το «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο» είναι μερικές από τις ταινίες που φιλοξενούν εικόνες αυτού του τόπου.

Δείτε τον Γάβρο στο βίντεο του Travel Inspiration

reader.gr