Βασιλική Παιδή: Το μυστικό για όλα είναι το μεράκι!

Η Βασιλική Παιδή κολυμπάει από μικρή στα βαθιά, αφού ασχολείται με την επιχείρηση των γονιών της, τα τυροκομικά προϊόντα «Αμάραντου».

Η ενασχόληση άρχισε από μικρή ηλικία και εξελίχθηκε σε αγάπη και μεράκι για τον πρωτογενή τομέα, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες.

Εκείνη νιώθει τυχερή που έχει δίπλα της οικογένεια της, διότι την στηρίζει σε κάθε βήμα της.

Από μικρή στα βαθιά, αφού εργάζεσαι στην οικογενειακή επιχείρηση, μια από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα της, τα τυροκομικά προϊόντα “Αμαράντου”. Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις καθημερινά και πόσο εύκολο είναι να εργάζεσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον;

Οι προκλήσεις καθημερινά είναι αρκετές, αφού έχουμε να κάνουμε με τον κόσμο σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Με τα χαμόγελα τους, τους φόβους τους και γενικά όλα τα συναισθήματα που μπορούμε να συναντήσουμε. Το να εργάζεσθε στο οικογενειακό περιβάλλον τις περισσότερες φορές είναι πολύ όμορφο. Υπάρχουν εννοείται και οι δύσκολες καταστάσεις αλλά η διαφορά είναι ότι είσαι με την οικογένεια σου οπότε όλα λύνονται πιο εύκολα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρχει ομόνοια, κατανόηση και κυρίως αγάπη!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την επιχείρηση και την επιχειρηματικότητα γενικότερα;

Εργαζόμαστε όλοι από μικρή ηλικία στο τυροκομείο, είναι αυτό που μάθαμε και μαθαίνουμε να κάνουμε με μεράκι και αγάπη. Ο πατέρας μου ξεκίνησε το 1986 στήνοντας την δικιά του επιχείρηση, μεγαλώνοντας δίπλα του μάθαμε πολλά πράγματα κυρίως για τις επιχειρήσεις. Κατάλαβα ότι με ενδιέφερε και ήθελα να εξειδικευτώ στον συγκεκριμένο τομέα. Για αυτό σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πως μπορούμε να φέρουμε τον αυθεντικό εαυτό μας μέσα σε μια (οικογενειακή) επιχείρηση, εάν χρειάζεται να πάρουμε ρόλους, που ίσως δεν μας ταιριάζουν;

Η αλήθεια είναι πως είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που δυστυχώς πρέπει να κάνεις. Πρέπει να γίνεις σκληρός απέναντι σε κάποια άτομα και πολλές φορές στους δικούς σου ανθρώπους. Προσωπικά δεν ξέρω αν θα το καταφέρω και ποτέ.

Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικές σε σχέση με εκείνες που δεν ανήκουν σε οικογένειες;

Κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι να έχεις αυθεντικά προϊόντα, δηλαδή καλή πρώτη ύλη και μεράκι γι’ αυτό που φτιάχνεις. Αυτός είναι ένας λόγος να σε στηρίξει ο κόσμος. Τα τελευταία χρόνια βλέπω πως ο καταναλωτής έχει κάνει στροφή προς τις οικογενειακές και γενικά στις μικρές επιχειρήσεις, ψάχνοντας για πιο γνήσια και αυθεντικά προϊόντα.

Έχεις συναντήσει εμπόδια στην έως τώρα επαγγελματική σου εξέλιξη;

Ναι, έχω συναντήσει λίγα βέβαια. Μαθαίνεις όμως από αυτά είτε να μην τα ξανά κάνεις είτε να κάνεις κάτι διαφορετικά, κυρίως όμως μαθαίνεις να αποκτάς υπομονή και επιμονή.

Δυο χρόνια πανδημίας και όλα έχουν ανατραπεί σε όλα τα επίπεδα. Εσένα πόσο σε επηρέασε και πόσο άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και την καθημερινότητα σου;

Άλλαξε αρκετά ο τρόπος σκέψης όλων μας πιστεύω. Πλέον δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο από το να πας στην οικογένεια σου ότι ώρα θέλεις μέχρι και να βγεις μια βόλτα όποτε και όπου θέλεις. Με βοήθησε να εκτιμήσω περισσότερο τα πράγματα που πριν ήταν δεδομένα όπως η υγεία, οι φίλοι και γενικά η ελευθερία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Επαγγελματικά κάτι ετοιμάζουμε με τον πατέρα μου πιστεύοντας πως θα γίνει πράξη και θα πάνε όλα καλά. Νιώθω τυχερή που έχω δίπλα μου την οικογένεια μου και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα. Σε προσωπικό επίπεδο κοιτάω να περνάω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τα αγαπημένα μου πρόσωπα γιατί αυτό είναι που μου έλειψε τα δυο τελευταία χρόνια.